V košíku nejsou žádné položky. Jak nakupovat?

Po dvou měsících...

před 6 měsíci
Dr. Staněk
Milá Dag. Díky za report a za dobré zprávy. Nyní si už můžete nějakou tu dietní chybu dovolit s tím, že si vyzkoušíte jak ji kompenzovat a jak účinně. Vedete si na jedničku ! Guaretou Metabolic lze kompenzovat dietní chyby do určité míry. Samozřejmě s ní nejde kompenzovat každý prohřešek a hodování v českém provedení. Co se týká té kůže, je to běžný problém a pokožka potřebuje asi 3 měsíce k tomu, aby se adaptovala na nové poměry. Velký problém bývá na vnitřní straně paží a stehen a také pod krkem kde je kůže jemná a adaptuje se ještě hůře. V oblastech kde jsou strie má také kůže omezené možnosti upravit svůj vzhled a zlepšit svoji funkci. Hydratační krémy, užívání kolagenu, dodržování dostatečného příjmu vody a minerálních látek pomáhá kůži se rychleji adaptovat. Když je úplně nejhůře a člověka opravdu trápí nějaká nedokonalost vzhledu, je možné se svěřit do rukou plastického chirurga. I ten má ale možnosti omezené a je dobré nemít přehnané požadavky, aby stav nakonec nevypadal ještě hůře. Vhodné cvičení pro dobrou kondici pomůže k lepšímu prokrvení pokožky a k urychlení její regenerace. Postupujete opět správně . Příjemný týden.
 
před 6 měsíci
Saurah
Milý pane doktore, hlásím se po týdnu. Včera jsem poprvé po téměř třech měsících hřešila- oběd s kolegyněmi v indické restauraci. Dala jsem si směs "Od každého z jídelníčku něco", objednala bez přílohy, ale když jsem viděla ty jejich placky, které miluju, neodolala jsem. Vypila jsem tedy k jídlu velkou sklenici s Guaretou Metabolic, odpoledne rozpustila raději ještě jednu tabletu a s hrůzou se ráno chystala na váhu. Ale opět kilo dole, takže už 16 :-). Dnes již opět disciplinovaný jídelníček, který zahajuji jako každý den v 10 hodin zeleninovou miso polévkou z tolika druhů zeleniny, kolik objevím v lednici. 20 deka zeleniny je už ustálená norma, potom malá ovocná svačinka a skromný oběd. Večeřet se snažím nejdéle ve 20 hodin, raději kolen 19.00; mezitím většinou jogurtová svačina. Tyčinky a dezerty Guareta mně chutnají stále, mlsat cokoli jiného nemám potřebu. Jediné, co mě trochu trápí, je uvadající pleť na těle, i když mažu zvenčí a piji kolagen. Jak zacházejí lidé, kteří zhubnou hodně, s přebytečnou kůží třeba na břiše? Mají někoho ověřeného, komu se svěří do rukou? Děkuji, pozdravuji Vás i ostatní spolubojovníky s váhou... Dag. Jo a léky na bolest kloubů a zad užívám stále méně často, spíš zřídka. Cvičím pravidelně SM systém a každé ráno uvolňuji a protahuji.
 
před 6 měsíci
Dr. Staněk
Dobrý den Dag. To mám velkou radost, že se vám to podařilo! Ze zdravotního hlediska není zřejmě žádný důvod váhu dále snižovat. Je ale dobré snížit váhu o 2-3 kg více, než je ta, která je nyní pro vás cílová. Obtíže které popisujete jsou poměrně časté. Snížení váhy o 15 kg znamená, že se v těle musí nastavit nové poměry látek, které se podílejí na látkové výměně v tělesných tkáních a výstavbě buněčných struktur. Obsah těchto látek v jednotlivých tkáních není stejný a jejich doplňování či eliminace neprobíhají stejně rychle a vždy stejným mechanismem. Může se tedy dostavit v určitých částech těla jejich deficit, který uvádíte. To ale platí v celé řadě dalších případů. Nemusí se jednat jen o snížení váhy. Právě ve svalové tkáni je třeba hořčík zastoupen velmi výrazně a podílí se tam mimo jiné i na přenosu nervosvalového vzruchu. Jeho vyšší denní příjem má často svůj význam. Doporučuji tedy denně doplňovat formou doplňku stravy cca 300 mg hořčíku jak zřejmě i činíte! Na přenosu nervového vzruchu se ale podílejí i další prvky jako je sodík, draslík a vápník. Je proto dobře, že máte v jídelníčku i mléčné výrobky. Je možné také použít k doplnění tablety vápníku v dávce okolo 500 mg za den. Co se týká sodíku a draslíku je dobré se zachovat podle toho, jak dopadne biochemické vyšetření krve. Očekával bych spíše, že obě hodnoty budou u vás v běžném rozmezí a nebude třeba dělat žádné opatření. Nezapomeňte prosím na dostatečný příjem vody během dne. Obtíže mohou být způsobeny i dehydratací. Během noci můžete ztrácet tolik vody, že se takové obtíže mohou dostavit. Jestliže trávíte hodně času ve stoje, je to také důvod proč mohou příslušné svalové partie trpět nedostatkem zmíněných minerálních látek či vody. Vaše obtíže budou mít více běžných příčin a poměrně rychlé a velmi úspěšné snížení váhy je jen jedna z nich. Přeji pevnou vůli a potěšení s přípravou jídelníčku, který nepovede k oprášení starého šatníku. PS: Záškodníka za pár dní přestane pekárna bavit. Vydržte !!! Je také možné mu zabránit v dodávkách vstupních surovin. Volte ale šetrnější metody než jsou vidět v televizních zprávách.
 
před 6 měsíci
Saurah
Milý pane doktore, dnes jsem dosáhla cíle, kterého si velmi považuji: 70 kg, tedy 15 dole :-). Vitamíny a minerály užívám kvalitní a po celou dobu, dokonce jsem přidala vyšší dávky. Manžel říká, abych už zůstala, jak jsem, že je to akorát. Já sice už netoužím po 58 kilech jako za studií, ale ještě tak 5 bych moc ráda odložila. Držet Vámi doporučený jídelníček mně nedělá problém, "chutě" vždy spolehlivě zažehnám Vaším dezertem nebo tyčinkou. Jen mně už asi tři týdny zlobí v noci křeče v nohou, ale i v chodidlech, to jsem nikdy neměla. Hořčík beru kvalitní, také zkouším nohy masírovat, ale moc to nepomáhá. Vím, že kamarádky manžel, který zhubnul 40 kilo, měl stejný problém a také moc nevěděl, co s tím. A ještě navíc byl vzteklý :-))). No, teď už jí téměř vše, křeče nemá a váha mu nestoupla nijak moc... Svého manžela sice stále ještě opečovávám, ale on si objednal domácí pekárnu, hned včera upekl křupavý luxusní chléb a dnes v celé chalupě voní mazanec. To je utrpení připravovat mu ty dobrůtky na talíř. Takový podvratný krok jsem nečekala; pokud jsem doma nic lákavého neměla, nic mě samozřejmě nepokoušelo. A pečivo já mám tak ráda! Ach jo. Tak jsem si koupila alespoň dobrou kávu, která chutná jako hořká čokoláda. A nějaké nové šatičky :-). Mějte se moc hezky, milý pane doktore, Vaše spokojená Dag.
 
před 6 měsíci
Dr. Staněk
Milá Dag. Děkuji za další report. Vedete si zkrátka výborně. Přidejte multivitamin-multiminerál (DietLine VitAmin) 1x1 , pokud již tak neděláte. Za svoji disciplinovanost budete odměněna. Váha ale neklesá lineárně. Buďte prosím připravena, že nyní je to již boj o dekagramy. 0,5kg za týden je adekvátní ztráta a výborný výsledek. Běžný u disciplinovaných osob, které již mají za sebou ztrátu více než 10 kg. Běžná fyzická zátěž u osob v pokročilejším věku má velký zdravotní význam, ale se snížením váhy moc nepomůže. Bylo by ale velkou chybou se jí vzdávat. Ořechy, zejména ty vlašské patří do běžného jídelníčku. Nyní ale s jejich konzumací ještě počkejte. dokud nedosáhnete cílové váhy. A nebo je do denního příjmu tuku pečlivě započítejte a bude to v nejlepším pořádku ! Přeji vám příjemné podzimní dny. Letos je podzim opravdu nádherný a té pestré barevnosti v přírodě se asi nedá nabažit. Příjemný nový týden.
 
před 7 měsíci
Saurah
Milý pane doktore, konečně 71 kg, tedy 14 dole. Čekala bych víc, protože se stravuji zcela přesně podle Vámi doporučeného jídelníčku a naběhám se kolem psů a ležícího manžela... Na Potravině předem plánuji celý den; pokud něco v průběhu změním, do večera dorovnám, i když to jsou někdy šachy :-). Ale vejde se mně do něj i jablíčko nebo nějaké jiné ovoce ze zahrady-rybízu mám plný mrazák a to jsem z něj vyrobila zavařeniny s minimem cukru pro všechny přátele. Po Skyru a řeckých jogurtech jsem začala prozkoumávat tvarohy; takový Olešnický tvaroh zelený (0,5 g tuku) zakápnutý Shoyu omáčkou, to je dobrota, ani bych nevěřila. Snídani zatím neměním-stále 150g zeleniny v miso polévce, ušetřím tedy na začátku dne hodně kalorií, ale už se těším, až budu smět také ovesnou kaši atd. Podzim je takový smutný... ale půjdu alespoň na chvíli na zahradu; napadaly zase spousty ořechů, vezmu je mým "Večernicím", které učím v Akademii III. věku. Pár jich přitom rozlousknu a sním, to mám moc ráda, ale následuje pocit viny, kolik je v nich tuku a že jsem je nenamočila předem a budu muset něco ubrat v jídelníčku. A vysadila jsem kdysi dub červený; má tak krásně zbarvené listy, pověsím nějaké na záclony a uviju z nich také barevné růžičky do kytice na hrob s urnami rodičů na zahradě. Ta naše obří zahrada...jak dlouho ji ještě budeme zvládat... Možná nás jednou spolkne :-). Mějte se moc hezky, pane doktore... Dag.
 
před 7 měsíci
Dr. Staněk
Milá Dag. Tělo bude bude vždy usilovat o nárůst váhy k původní maximální hodnotě. Neumí úplně vyhodnotit, že tento nárůst neměl racionální důvod. Má obranné mechanismy, které se vyvíjely postupně po tisíciletí a pomáhali lidem přežít. Boj s nadváhou je tedy celoživotní a dá se vyhrát tehdy, kdy se budeme zkrátka chovat také racionálně. Jídelníček po zhubnutí si budete moci lépe přizpůsobit vašim potřebám. Jen to musí být velmi pozvolnými kroky. Omezení masných výrobků dává smysl. I já s postupem věku po masu moc netoužím a tělo asi ví proč. Bohužel z výrobků v supermarketu moc toho zdraví nekouká a ten kdo se chce stravovat lépe, musí se naučit připravovat jednoduché pokrmy sám a pokud možno s co nejméně průmyslově upravených surovin. A zároveň hledat kvalitu. A to i senzorickou a vhodnou pro konkrétní kulinární záměr, aby si člověk pochutnal. Určitě znáte ten pocit, když si nechcete dát již nic dalšího abyste si nepokazila zážitek příjemné chutí z jídla, které jste právě snědla. O tom to také je. Není čerstvé mléko jako čerstvé mléko, nejsou fazole jako fazole, nejsou rajčata jako rajčata, vejce jako vejce, brambory jako brambory atd. atd. Co se týká šunky, je škoda, že je k dispozici jen balená a že nemáme na výběr takovou, která je vhodná k rychlé spotřebě. Pak by mohlo být méně soli a některých zbytečných přídatných látek, které nevylepšují senzorické vlastnosti. Zrovna supermarkety by nemusely na takovém záměru prodělat. Hledejte chutnou šunku takovou, která navíc obsahuje co nejvíce masa a co nejméně soli. Více na obalech nevyčteme a musíme věřit, že jsou informace pravdivé, jak tomu občas nebývá. Spotřebitel je klamán i největšími výrobci.
 
před 7 měsíci
Saurah
Milý pane doktore, děkuji za pochvalu :-). Pracně jsem Vám na mobilu o přestávce odepsala, ale odpověď se ztratila-byla jsem odhlášena, což se mně stává pokaždé, když píši déle. Jen u PC jsem na to už připravena a text si pro případ odhlášení vždy raději skopíruji. Chtěla jsem jen poznamenat, že určitě se mléčných výrobků a vajec nezřeknu; jedná se pouze o týden, a to si ještě říkám, že pokud by mně to mělo způsobovat při přípravě jídelníčku přílišný stres, klidně Očistu JJ oželím a budu se držet svého osvědčeného. Pouze to maso bych ráda do budoucna omezila, jednou-dvakrát týdně by mně bohatě stačilo. A když bych si v jídelníčku jako jedinou uzeninu ponechala nejkvalitnější dušenou šunku s nízkým obsahem soli, je to chyba? Je také hodně nezdravá? Objevila jsem už i syrečky s nízkým obsahem soli (myslím, že Kaufland) a chutnají mně mnohem víc než ty klasické. Sladkosti mě nelákají, zcela mně uspokojují Vaše výrobky: vanilkový pudink nebo koktejl si míchám většinou do kefírového mléka se lžičkou kakaa, nebo skořice, kokosových lupínků... a to je dobrota :-). Tyčinky jsou nejen chuťově výborné, ale nemám potřebu po snědení jedné otvírat druhou... Na tukové buňky jsem byla zvědavá hlavně na svoje: jestli budou všechny vyhublé hladově vyčkávat, kdy je nakrmím, nebo se alespoň část, pokud je řádně vyhladovím, se mnou raději rozloučí. No, vypadá to na nerozlučné přátelství až za hrob, že :-)? Dobrou noc, Dag.
 
před 7 měsíci
Dr. Staněk
Jste skvělá, Dag. Vřele doporučuji pokračovat postupem, který jste si vytvořila a funguje. Je škoda se vyhýbat takovým věcem jako jsou třeba vejce a mléčné výrobky. Tedy potravinám které mají zcela mimořádnou výživovou hodnotu. Něco jiného by bylo, jestliže byste trpěla alergií na některou z mléčných bílkovin či na vaječný albumin. Co se týká těch tukových buněk, jejich celkový počet se až tak nemění. Není samozřejmě absolutně konstantní. I tukové buňky jsou jednou na konci své pouti a umírají programovanou buněčnou smrtí. Bývá to však i z důvodu, že jsou nenávratně poškozeny. Máme-li na mysli tukovou tkáň u obézních osob, tukové buňky mohou obsahovat takové množství tuku, že dojde k jejich rozpadu. Pak následují složité mechanismy eliminace buněčného obsahu včetně tuku, při kterých hrají důležitou roli hlavně makrofágy. Tedy buňky, které jsou součástí imunitního systému. V určité míře dochází stále k obměně tukových buněk. Pohybuje se to na hranici asi 10%. Více pravděpodobně ne. Na druhé straně nikdo asi přesně nezkoumal tyto procesy u velmi obézních osob. Musím se na to podívat zda existují nějaké nové studie. Těším se na další report, Dag. Každý potřebuje číst dobré zprávy!
 
před 7 měsíci
Saurah
Milý pane doktore, tak dnes 71,5kg, opět o kilo méně :-). Toto je 14té kilo, se kterým jsem se do nynějška nosila. Hlad mě zcela opustil, někdy mám dokonce problém sníst doporučený jídelníček, ale nakonec vždy vše dorovnám. Jídelníček si zatím denně pečlivě připravuji na Potravině a když někam jedu na delší dobu, připravím předem a vytisknu. Stále ho doplňuji vašimi produkty, velmi mně usnadňují stravování, pokud nemám čas nebo možnost si sama něco připravit. Kdysi jsem Vám psala o webu "jimejinak.cz", kde jsem stále členem a pravidelně se účastním také Jarní a Podzimní očisty. Mám tam virtuální přátele a po letech v uzavřené skupině, kde se už docela známe, i blízké, se kterými si občas zatelefonujeme. Prostě taková bezpečná komunita lidí, kteří se o sebe chtějí starat, zdravě vařit, cvičit, odpočívat... a vzájemně se dokáží podporovat. Letos jsem oznámila, že si ponechávám vše, co se oni chystají po týdnu vždy vyřadit: maso, vejce, mléčné výrobky, bílou mouku a cukr- tedy kromě těch dvou posledních. Jen tam s nimi budu, popovídám, splním nějaký úkol jako třeba úklid :-) a tak. Ale nedá mně to a začínám s nimi. Vysazuji tedy na týden maso. Ale musím říct, že je to pěkná fuška dodržet svůj nastavený jídelníček, hlavně 80g bílkovin; ale už mám docela praxi, tak to jde. Nakonec si říkám, že týden bez něčeho mě nezabije, alespoň lépe poznám, co se mnou vyřazení některých skupin potravin dělá. Když bude nějaký problém, vrátím se k osvědčenému. Problém začínám mít spíš se syrovou zeleninou; jak přichází podzim, raději bych si dala dušenou, pečenou, restovanou... a to předpokládá alespoň trochu tuku, také na na orestování cibulky a česneku. Dnes jsem použila malou lžičku oleje na cibulku pod květák s vajíčkem. Lžička oleje, 1 žloutek a hned je tuků až hrůza a přebývají mně potom při sestavování dalších jídel. Ale je dobré, že už si tohle všechno dobře uvědomuji a po zákusku nebo čemkoli z cukrárny, co jsem tolik milovala, nesáhnu, i když na mě mrká doma v lednici. Pane doktore, ráda bych se zeptala: Kdysi jsme se učili, že tukové buňky, které si člověk jednou založí, už mu zůstanou navždy, jen se naplní podle toho, jak jsou krmeny. Nedávno jsem ale četla, že se při hubnutí také ztrácí (ne liposukcí :-)), to je pro mne novinka. Nebo nesmysl. Jak to tedy, prosím je? Velmi Vám děkuji, Vaše spokojená Dag.
 
před 7 měsíci
Dr. Staněk
Milá Dag. Díky, že jste se ozvala. Půl kila nic neznamená. Vedete si výborně. Někomu se zastaví váha i na několik týdnů a to pak je opravdu demotivující. Buďte trpělivá. Víte si rady a poznáte dietní chybu. Určitě to dotáhnete do vítězného konce. Těším se, že se zase ozvete. Příjemné podzimní dny.
 
před 7 měsíci
Saurah
Milý pane doktore, ozývám se opět po týdnu-tentokrát byl pracovně velmi naplněný, téměř jsem nebyla doma. Měla jsem trochu obavy, jak vše fyzicky zvládnu, tak jsem přidala trochu 20%sýra, trochu ovoce, dvakrát si dala v restauraci zeleninový salát a maso bez přílohy, ostatní většinou produkty Guareta a Dietline... a hned je půl kila nahoře, místo abych něco zhubla. No, nedá se nic dělat, musím se opět víc ukáznit. Loristu jsem vysadila, tlak občas změřím, je v normě. Cvičím denně, i kdyby jen 20 minut protažení celého těla. Přeji Vám hezký den :-) Dag.
 
před 7 měsíci
Dr. Staněk
Dobrý den, paní Dagmar. S velkou pravděpodobností se vám snížil tlak natolik, že užívání Loristy již dělá zmíněné obtíže (hypotenze). Lék by se měl vysadit. Ideálně se souhlasem lékaře. Je již pravděpodobně zbytečný. Prosím jestli můžete, měřte si krevní tlak. Co se týká biochemie, stačí provést základní hodnoty, které se týkají látkové výměny. Vyšetření je již možné podstoupit teď. Změna jídelníčku se již musí projevit. Je to pro lékaře rutinní rozhodnutí co do analýz zahrnout. Dbejte jinak na dostatečný příjem vody. Pokožka se bude dávat dohromady pozvolna. Bohužel. Nyní bude více dehydratovaná a tím do ní hůře pronikají výživné látky. Krémy či kokosový olej je barierou proti dehydrataci. Nyní je stále nižší vlhkost vzduchu a pokud již doma topíte, i to může pokožku ještě více vysušovat. Jinak perfektní výsledek !!! Gratuluji. Jste úžasně disciplinovaná. Také je výborné, že jste se dala do cvičení. Vše děláte na jedničku a myslím si, že biochemické vyšetření krve dopadne také výborně. PS: Lyrica může přispívat k hypotenzi či k závrativým stavům. Loristu bych řešil ale na prvním místě. Obtíže pravděpodobně ustoupí. Dostatečně odpočívejte.
 
před 7 měsíci
Saurah
Lorista 25, lyrica 75. Nějak jsem se ráno přepsala. ..
 
před 7 měsíci
Saurah
Milý pane doktore, ozývám se dříve než za týden, protože váha skočila o více než kilo dolů tentokrát rychleji. Cítím se dobře, jen se mně trošku točí hlava, nevím, jak to popsat, jako bych byla lehce omámená, já nevím. U někoho, v Poradně, kdo hubnul také víc než 10 kilo (ta paní Vám psala také po týdnu), jsem četla stejný problém. Užívám vitamínové doplňky, minerály, AMK5, snížila jsem loristu zatím na 1/2. Ale ráno a večer užívám také lyricu 25; nemůže to dělat ona? K mému každodennímu rannímu letitému cvičení jsem přidala SM systém na páteř a posilování břišních svalů; zatím zlehka, mám kromě výuky ve škole i dost seminářů pro pedagogy, abych to vše zvládla. Dnes vážím 72,5 kg, zhubla jsem tedy 12,5 kilo. V 66ti letech dostala pleť docela zabrat; obličej je v pořádku, zato zbytek těla... no, snad se postupně alespoň malinko pleť vypne, až začnu jíst víc olivového oleje. Kolagen užívám také denně. Pane doktore, prosím, kdy se mám objednat na rozbor krve a na co se při něm zaměřit? Děkuji a přeji hezký den :-) Dagmar.
 
před 7 měsíci
Dr. Staněk
Dobrý den, Dag. Váhový úbytek je výtečný. Rychleji to jít ani nemůže a je to optimální výsledek. Jen tak dál. Jídelníček nyní přece jenom nemůže být až tak chuťově pestrý, jestliže budete dodržovat doporučené výživové hodnoty. Chuťovou pestrou můžete zvýšit kořením. Já sám se vyhýbám termínu zdravá strava, protože stále nevíme jaký je v našem regionů optimální způsob stravování. Stravování také musíme přizpůsobovat zdravotnímu stavu. Co je zdravé pro jednoho, nemusí být optimální pro druhého. Je neuvěřitelné, že odborníci u nás nemají žádná aktuální hromadná data tykající se stravování a jejich doporučení mohou být tedy zavádějící. Například nyní byla zveřejněna v kardiologickém časopise European Heart Journal studie, která probíhala v 80 zemích jejíž závěr formuloval zdravou stravu pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění jako stravu bohatou na ovoce, zeleninu, plnotučné mléčné výrobky, ořechy, luštěniny a ryby. Plnotučné mléčné výrobky mohou někoho překvapit. Absence cereálií možná také. Studie ale byla zaměřena na výskyt kardiovaskulárních chorob na které umírá nejvíce osob. Ne třeba na nemoci zažívacího traktu. Až se dostane k cílové váze, napíši vám mailem výživové hodnoty, kterých byste se měla držet. Podle nich si pak jídelníček upravíte a naplánujete s využitím potravina.cz. Je dobré si seznam pokrmů vypracovat. Třeba podobně jako týdenní jídelníček ve školní jídelně či dětském táboře. Zbavíte se tak snadno trápení přemýšlením co uvařit a jen si vyberete ze seznamu na co máte chuť Čím jednodušší jídla si budete připravovat, tím lépe. Ideálně ze základních surovin. Jinak kuchařky, kde nejsou uvedeny přesné ingredience a výživové hodnoty nemá cenu kupovat a asi bohatě stačí web recepty.cz. Přeji pevnou vůli a těším se, že se za týden ozvete.
 
před 7 měsíci
Saurah
Milý pane doktore, opět kilo mám dole (74 kg), o něco déle než za týden, i když nehřeším, doporučený jídelníček dodržuji a tentokrát jsem měla i dost pohybu. Na druhé straně si říkám, že trochu pomalejší hubnutí bude pro mě možná lepší; jsem vděčná, těch 11 kilo je znát :-). Ráda bych ještě tak 7, i když manžel říká, že 3-4 by stačily. Pokaždé, když se dostanu na váhu 74 kilo, hubnutí začíná jít mnohem hůř, ale já jsem spokojená, protože se dobře pohybuji i při práci na zahradě a nemusím se stydět za to, jak vypadám. Dnes jsem poprvé připravovala hovězí roštěnec, abych měla trochu změnu, ale asi už jsem odvykla, kuře nebo krůta mně vyhovuje víc a také má méně tuku a nemusím pak v denním jídelníčku šetřit jinde. Maso bych nemusela vůbec, ale vaří se z něj oproti rostlinné stravě velmi rychle. Prosím, nedal byste mně nápovědu, kde mám hledat vhodné jídelníčky pro zdravé stravování na dobu, až přestanu hubnout? Koupila jsem si e-knihu od MUDr. Kunové, nabízí také k zakoupení jídelníčky pro různá období roku, ale co jsem zatím od ní viděla za předpisy, zdály se mně dost složité. Nerada bych dopadla jako dřív s chlebem a sýrem nebo šunkou několikrát denně, sušenkami a zmrzlinou. Já vím, na vše se vždy důkladně připravuji předem, ale tak to dělám i v práci, na semináře... Zatím jsem si pořídila "Restart jídelníčku" od K. Ostratické a M. Divišové, mám z dřívějška všechny knihy Břicháče Toma (ale ta jídla mě moc nelákají), Igora Bukovského (na mě zbytečně složitý), Vl. Strnadelovou "Preventivní a léčebnou stravu pro celou rodinu" (zcela bezmasá) a dalších několik vegetariánských kuchařek z doby, kdy jsem se tak stravovala. Dnes jsem si změřila tlak kvůli slabosti a špatnému vidění, když jsem vstala od počítače od úpravy fotografií (to zapomínám na čas :-)); měla jsem 120/70, možná bych už mohla vysadit loristu, i když užívám pouze 25 mg. Změřím ještě častěji. Až dosáhnu hranici 70ti kg, nechám si také nabrat krev; mám se na něco speciálně zaměřit? Zatím moc a moc děkuji, ozvu se opět za týden, Dag.
 
před 7 měsíci
Dr. Staněk
Milá Dag. Tam to mám velkou radost a gratuluji k takovému úžasnému výsledku! Buďte prosím trpělivá a počítejte s tím, že váha půjde dolů o 0,5 - 1 kg týdně. Protože se zdá, že si dokážete jídelníček perfektně připravit , myslím si, že váha půjde dolů spíše o cca 1 kg týdně. Může se také objevit větší váhový skok směrem dolů. AMK 5 v tom může pomoci. Nyní bych ho používal obden. Není třeba každý den. Obsah sacharidů nemusíte započítávat do hodnot, které jsem vám doporučil. Energeticky vyjde nápoj neutrálně. Co se týká únavy, může se při dlouhodobější redukční dietě objevit a často se zvýšená únava skutečně objevuje. Nepochybně je ale jen jednou z příčin celkové únavy. V konečném součtu dojde nakonec k opačnému efektu, bude-li jídelníček dostatečně výživný. Jinak neznám nikoho, kdo by si na únavu nestěžoval a protože jste velmi činorodá a nepochybně dosti pracovně vytížená, hledal bych hlavní důvod tam. Ženy nemívají brzdu a neumí si dát krátkého šlofíka během dne. Ten pak nahrazují třeba kávou a tak se únava kumuluje až to jednou praskne. Až dočtete knížku pana profesora Šimka, napíši vám mailem krátký dodatek. V každém případě knížka je ze života a je mi blízká. Není ale obecným návodem ke zdraví a ke zdravému stravování. Pan profesor takový záměr psaním knížky ani neměla myslím, že to tam také zdůraznil. Dr. Kunová je zkušená lékařka, která se léčbou obezity dlouhodobě zabývá. Vybrala jste dobře! Těším se, že se zas nejpozději ozvete. Budu rád, když se ozvete při jakékoliv nejasnosti.
 
před 8 měsíci
Saurah
Dobrý večer, milý pane doktore, tak jsem zdolala desáté kilo! :-) Jsem spokojena, jen trochu unavená, ale to může být čímkoli včetně školy. Vitamíny, minerály a kolagen užívám, o jídelníček se snažím v rámci možností pestrý (hlavně množství druhů zeleniny syrové a tepelně upravené). Vámi navržených hodnot jídelníčku se držím striktně; pokud dopoledne přidám navíc např. něco malin ze zahrady, klidně odpolední jídelníček na Potravině, který si plánuji večer nebo ráno, celý přestavím, abych doporučené KJ, sacharidy ani tuky nepřesáhla-už v tom mám docela praxi :-). Je zvláštní, že nemám ani chutě na sladkosti jako dřív... ale je pravda, že jsem si oblíbila DietLine Dezert, Horký nápoj a tyčinky Pauza, které si třeba rozdělím. Zato vidina dobrého čerstvého chleba s máslem a sýrem je lákavá. Na chuť AMK 5 jsem si trochu zvykala, ale začíná být také návyková :-); jen mně už nabourává celkový počet sacharidů na den, je to přece jen další položka do skromného jídelníčku, musím něco ubrat... Jak dlouho ji mám pít? Ráda bych ještě dolů dalších 7-10 kilo. Lidé i žáci říkají, jak jsem omládla a sluší mně to, moc hezky se to poslouchá, ale hlavně jsem šťastná, že mám jídlo zatím pod kontrolou a mám větší radost ze života :-). Moc Vám děkuji... A knížku od pana profesora Šimka už čtu; nechala jsem si přibalit ještě jednu s názvem "Hubnutí pro ty, co si všechno moc berou"-celá já :-). A od MUDr. Kunové "Praktický návod pro zdravé hubnutí", zbytek motivace nacházím zde v Poradně. Pozdravuji Vás, přeji příjemný sváteční den, Dag.
 
před 8 měsíci
Dr. Staněk
Dobrý den, Dag. Pana docenta Kuželu znám také. Je to odborník přes klinickou výživu a tuším bývalý předseda společnosti pro výživu. Možná by vás zaujala tato knížka od profesora Šimka. Byl váženým a milým profesorem fyziologie na Lékařské fakultě v Hradci Králové. Je psána velmi sympatickým jazykem. https://antikvariat-pce.cz/kniha/simek-josef-jak-jsem-zhubl-tricet-kilo-a-uz-nepribral-moje-cesta-ke-zdrave-vyzive-1995 Knihu bych nedoporučil úplně jako návod ke zdraví pro každého. Je v ní ale poučení a zdravý rozum. Myslím, že kniha dokáže motivovat k tomu, aby se člověk rozhodl včas své stravovací návyky změnit a tak možná změnit i svůj osud.
 
před 8 měsíci
Saurah
Moc děkuji za odkaz na Společnost pro výživu; neznám ho, web prozkoumám a pročtu. Také jsem už kdysi narazila na doc. MUDr. Ladislava Kužela, PhD., ale poslouchala pouze jeho videa, knihy nemám. Co nejméně masa mně bude vyhovovat, jen nesmím sklouznout k tomu, jak dokážu někdy jíst dlouhodobě mizerně, přejídat se a... to už znáte. Zatím mám co studovat, ještě jednou děkuji za všechny rady, ozvu se, až zdolám to desáté kilo :-). Vaše Dag.
 
před 8 měsíci
Dr. Staněk
Milá Dag, pod většinu názorů pana doktora Fořta či paní doktorky Slimákové bych se určitě podepsal. Není také špatné slyšet názory z více stran. Co se týká samotného jídelníčku nepochybně bych hledal poučení u nich. Myslím, že knihy Dr.Slimákové jsou čtivé. Sám jsem si jednu pro zajímavost také přečetl. Knihy doktora Fořta znám také. Velmi smutné a těžko pochopitelné je, že současné zdravotnické služby v podstatě ignorují to základní na čem stojí lidské zdraví. O době minulé to platí dvojnásob. Tedy co jíme, pijeme a dýcháme. Pak by bylo nemocných mnohem méně, pokud bychom se dokázali maximálně vyvarovat nevědomých chyb. Když procházím občas lékařskými ambulancemi nemocnic tak si vždycky v duchu říkám, zda je někdo kromě zdravotnického personálu vůbec v práci... Jestliže zkoumáme podrobněji jídelníčky jednotlivých lidí, zjistíme, že nejsou nijak pestré a značně stereotypní. Připravíte-li si v podstatě skutečně pestrý jídelníček na 14 dní dle základních výživových doporučení (Společnost pro výživu) a ten stále opakujete, nešlápnete vedle a určitě to pozitivně ovlivní vaše zdraví a kondici. Kolik tuků, sacharidů a bílkovin má váš běžný denní jídelníček rámcově obsahovat vám rád upřesním, pokud budu mít k dispozici aktuální výsledek laboratorního vyšetření krve a moči po ukončení dietního režimu. Určité korekce na základě zjištěných výsledků mohou mít smysl. Právě tato samozřejmá informace nebývá vůbec či chybně zdravotníky sdělována. K čemu jsou pak výživové informace na obalech potravin? Čím víc budou pokrmy připraveny ze základních surovin, tím lépe. Je to navíc levné a většinou také velmi chutné, aniž bychom vymýšleli velké kulinářské nebo barbarské složitosti. Jinak vám vždy rád odpovím na nejasnosti, které se týkají složení potravin a potravinářských surovin.
 
před 8 měsíci
Saurah
Milý pane doktore, Vy dokážete odpovídat tak hezky, že bych si ráda přečetla od Vás knihu o zdravém stravování... Na internetu jsem objevila některé články od Vás. Až přestanu pouze kombinovat přípravky DietLine, Guareta, libové maso, zeleninu a mléčné výrobky, musím ještě prozkoumat recepty na Vašich stránkách; určitě napoví, co Vy sám upřednostňujete a jak co správně v kuchyni používat, abych své zdraví podpořila a naopak si ho neničila. Plnou knihovnu o hubnutí jsem už rozdala a o zdravém stravování jste mně už kdysi napsal, abych raději nečetla. Ale čeho se mám držet, abych Vás neustále neobtěžovala všetečnými dotazy? Který autor se staví ke stravování rozumně? Mám knihy St, Bukovského, M. Slimákové, četla jsem pana Fořta atd... Nebo existuje nějaký pramen informací o výživě pro laiky, jako jsem já, jednoduše a srozumitelně psaný, se kterým Vy souhlasíte? Moc děkuji; tím máslem jste mě opravdu překvapil... :-)
 
před 8 měsíci
Dr. Staněk
Jednoznačně bych volil máslo, Dag. Stačí necelá lžička. Takto jsem na to zvyklý. To je méně než 2 g tuku. Když máme na výběr dobrou a voňavou cibuli je to nejlepší řešení. Máslo vylepší senzorický vjem z aromatických látek cibule. V cibuli jsou hlavně sirné sloučeniny, které spíše zapáchají (např. rybinou) a pak aldehydové sloučeniny. Ty mají různé příjemné vůně (oříšková, kakaová apod.). Ty jsou dobře rozpustné v tuku a protože máslo díky složení mastných kyselin je velmi lahodné, je to potom "vidět" i na chuti a vůni cibulky a na finálním pokrmu. Cibule obsahuje také zásobní polysacharid hodně podobný inulinu, takže orestováním tam vznikají sloučeniny jako při praženi čekanky. Aromatické látky cibule dělají pokrm těžší, mohou dráždit trávicí ústrojí včetně žlučových cest. Takový pokrm ale může zasytit na delší dobu... Při redukční dietě je dobré využít koření a aromatické ingredience. Olivový olej, protože má výraznou chuť a vůni, překryje aromatické látky cibule a asi bych ho volil na orestování cibule jen u konkrétních jídel nebo možná raději vůbec. Dělá pak pokrm ještě těžší. Jde ale také o zvyk a adaptaci na určitý druh kuchyně. Máslo je výtečně stravitelné. Obsahuje mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které nezatěžují lymfatické cesty a dostanou se po vstřebání přímo do jater. Zkrátka všechno má své pro a proti a dobrý profesionální kuchař byl měl využít přednosti každé ingredience ve prospěch zdraví a ne nemocí.
 
před 8 měsíci
Saurah
Moc děkuji. Zatím samozřejmě jsem ráda, když dám dohromady denní příjem, který nepřesahuje 20 g tuků. Je to někdy docela náročné, pokud sáhnu po něčem, co má jen trochu zvýšený obsah tuků, ale daří se mně to, nechybuji a někdy bývám opravdu překvapena složením výrobků. Naučila jsem se jíst čerstvou a kysanou zeleninu a nepřecpávat se ovocem, ale s blížící se zimou vím, že mě čeká vaření, hlavně tepelná úprava zeleniny, luštěnin a až budu smět přidat sacharidy, také obilovin. Prosím, na jakém tuku restujete cibulku pod zeleninu atd. Vy? Restování je také jako smažení? Tedy sádlo? Nebo na tu chvilku olivový panenský olej nevadí? Používala jsem ho na restování doteď, to asi nebylo dobře, že... Děkuji a přeji hezký den :-), Dag.
 
před 8 měsíci
Dr. Staněk
Dobrý den, Dag. Slazení erythrytolem při redukční dietě v běžném množství je v pořádku, jestliže váhové úbytky za časové období odpovídají předpokladu. 1 g erythrytolu obsahuje teoreticky 2 kcal/8,4 kJ. Může mít projímavé účinky. Co se týká rostlinných tuků a olejů, jsou vhodné především do pokrmů za studena. Tepelná zátěž jim nesvědčí. Obsah nenasycených mastných kyselin se liší nejen podle toho z jaké rostliny pocházejí ale také závisí například na odrůdě, místě pěstování, doby sklizně, klimatických podmínkách. Tepelnou stabilitu a odolnost proti oxidaci ovlivňují i různé přírodní látky, které při získávání olejů zůstávají v nich. Není tedy olej jako olej. Z výživového hlediska se zdá nejcennější olej řepkový díky tomu, že byly vyšlechtěny skvělé odrůdy u kterých je výhodné složení mastných kyselin. Co se týká smažení po delší dobu, doporučil bych jednoznačně volit tuk živočišný a tedy hlavně vepřové sádlo a máslo. Zároveň ale platí. 1. Smažené pokrmy si dopřávejme občas, pokud to náš zdravotní stav dovoluje. Tento způsob úpravy stravy nic dobrého tělu nepřinese. 2. Naučme se používat minimum tuku k tepelné úpravě stravy a kontrolujme si orientačně celkový denní příjem tuku. Vyžadujme, aby to respektovaly i knihy které se věnují vaření a televizní či jiné pořady o vaření. 3. Pokud chceme používat ke smažení tuk rostlinný, je třeba si všímat zda je konkrétní olej k tomu určen a je tedy dostatečně odolný vůči tepelné zátěži. Jinak bych volil olej podle toho, jaký pokrm připravujeme. Například si nedovedu představit, že pro přípravu bramborové tortilly by někdo použil něco jiného než olivový olej. Rostlinné oleje které jsou nepřiměřeně tepelně zatěžovány podléhají rozkladu, jsou těžko stravitelné a ztrácejí všechny výhody oproti živočišným tukům. Jsou pak pro tělo zátěží. Oleje tepelně zatěžujme nezbytně nutnou dobu. Hodí se hlavně pro velmi rychlou přípravu teplých jídel a pouze jednorázově. Jinak aplikace oleje ve spreji mi dává smysl a dá se tím hodně tuku ušetřit. Ne asi každý olej funguje ve spreji dobře, záleží opět na obsahu nenasycených mastných kyselin a asi i zda nádoba slouží k delšímu skladování při vhodné teplotě. Takový olej je pak na druhé straně náchylnější k nežádoucí chemické přeměně.
 
před 8 měsíci
Saurah
Milý pane doktore, myslela jsem, že se ozvu opět až za týden, ale nedá mně to. Po Vaší vyčerpávající odpovědi přemýšlím, jestli informace, které mám o tucích a kterými se řídím, jsou vůbec pravdivé. Tak se raději zeptám: který olej je nejlepší na vaření? Pro studenou kuchyni mám oleje různé, ještě když jsem jedla makrobio, ale vždy vévodil extrapanenský olivový. Téměř nesmažím, ale pokud restuji cibulku na malém množství tuku např. pod zeleninu, používám extra panenský olivový a právě tím si nejsem moc jistá. K pečení kokosový, slunečnicový nebo řepkový, k potření nepřilnavé pánve avokádový ve spreji a ke smažení řepkový nebo kokosový (ale ani nepamatuji, kdy jsem něco smaženého jedla :-)). Který je podle Vás k čemu vhodný, prosím? A ještě jeden dotaz: vadí když si občas něco osladím erythritolem? Moc děkuji :-)!
 
před 8 měsíci
Dr. Staněk
Milá Dag, To mám opravdu radost. Radost dvojnásobnou !!! Nejen, že jde váha dolů, ale také proto, že si dokážete poradit se složením jídelníčku dle výživového doporučení. Hezky se mi to četlo. S těmi vitaminy A,D,E, K argumentujete správně. Z pohledu kvantitativního je ale naše tělo denně potřebuje v mikrogramovém ev. miligramovém množství (vit.E). Váš denní příjem tuku se pohybuje okolo 20 g tedy 20 000 mg. Tyto vitaminy máme poměrně ve velké zásobě na několik měsíců, na rozdíl od vitaminů skupiny B, jejichž zásoby jsou minimální a pokryjí možná několik dnů. Jejich využití a potřeba organismu není nijak ohrožena. Pokud semínka povaříte, zlepšíte dostupnost kyseliny fytové, protože se uvolní z přirozené vazby. Je to látka velmi stabilní, odolná také proti varu. Zvýšíte tak její chelatační schopnosti a tak i riziko interakce s minerálními látkami či třeba některými léčivy. Pokud někdo používá lžičku semínek denně, při běžném jídelníčku to žádný problém neznamená. Držíme-li ale přísnou redukční dietu dlouhodobě, může to určitý problém představovat a může dojít k nerovnováze některých minerálních látek a jejich nedostatku v některých tkáních. Zejména u osob vážněji nemocných. Semínka jsou různě bohatá na nenasycené mastné kyseliny. celkový obsah tuku je zhruba stejný (50-60%).Poměry obsažených mastných kyselin bývají značné rozdílné. Působení tepla dochází k nasycení dvojných vazeb a v podstatě jsou pak hůře stravitelné. Pokud tepelně zatěžujeme rostlinné tuky, představuje to jistý problém. U některých větší a některých menší. Záleží na celkovém jejich složení i na obsahu látek, které mohou příznivě ovlivňovat jejich chemickou stabilitu. Mohou pak tedy různou měrou ztrácet své výhody pro lidskou výživu oproti tukům živočišným. Přeji pevnou vůli i v dalším týdnu a těším se na další zprávu.
 
před 8 měsíci
Saurah
Milý pane doktore, semínka jsem tedy vynechala. Sice je vždy máčím a pražím, ale alespoň ušetřím kalorie na nějakou jinou dobrotu. Sypala jsem je vždy do zeleninové polévky v domění, že k vitamínům A, D, K a E potřebuji tuk, ale pravda je, že ho je 0,7 g ve lžičce japonské miso pasty, kterou si v polévce rozmíchám. Dnes jsem počítala, z kolika druhhů zeleniny jsem miso polévku ráno uvařila: brokolice, květák, pórek, mrkev, petržel, celer, růžičková kapusta, kadeřávek, mangold. Zkoumám složení potravin, manžel kouká přes rameno a už si ze mě legraci nedělá: vidí, že jídelníček, vypočítaný na Potravině.cz dodržuji bez výjimek a pokud něco přidám, zase jinde uberu. Tuky a sacharidy dodržuji striktně, bílkoviny s Vaším svolením někdy malinko víc. Hlad nemám. Snídám v 10 miso polévku, svačinka 10 deka ovoce ze zahrady, oběd libové maso (dnes krůtí prsa) a zeleninový salát, svačina DietLine koktejl nebo řecký jogurt 0% tuku nebo nějaká vysokoproteinová dobrůtka (objevila jsem od Ehrmanna High protein hazelnut mousse 200g: 5g tuky, 10g sacharidy, 20g bílkoviny-mňam :-)), večeře Guareta. Ve škole nahrazuji víc jídel, abych nemusela improvizovat, doma někdy méně, mám čas promyslet jídelníček a něco dobrého si uvařit. Mlsná mě vůbec nehoní, ale když mám prostě "chuť", Guareta vlákninový dezert nebo horký nápoj jsou skvělé. Takže jsem po 6ti týdnech moc spokojená. 7-8 kilo dole :-). Moc děkuji za podporu, bez Vás bych snad ani nezačala...
 
před 8 měsíci
Dr. Staněk
Dobrý den, Dag. Tak to jsem netušil , že nevaříte ráda. Omlouvám se za špatný úsudek. Vůbec bych netušil, že tak krásné obrázky jídel může vytvořit někdo, koho nebaví vařit. Teď vím, že za to může jen váš výtvarný talent, který nechuť silou přemůže. S tím tofu jsem překvapený. V každém případě nejlepší je od vietnamských výrobců, kteří používají skvělou kanadskou sóju. Co se týče semínek, při dietě žádný racionální smysl nemají. Mohou ještě ochudit tělo o nezbytné minerální látky, díky obsahu kyseliny fytové, která je silně váže. V běžném jídelníčku, jestliže se používají v přiměřeném množství, mohou pomoci optimalizovat příjem mastných kyselin a tedy složení tuku, který za den zkonzumujeme. V každém případě žádné semínko není superpotravinou, použiji-li současný marketingový slovník. Milá Dag, vydržte ! Myslím, že jste na správné cestě a týdenním váhový úbytek je perfektní a mám také radost. Při takovém přechodu na jiný jídelníček z hlediska volby potravin obvykle váha stagnuje. Volba byla správná. Užívejte multivitamin-multimineral např. DietLine VitAmin 1 tabletku za den. Ten kdo si uvědomí co jí po výživové stránce, má na půl vyhráno a je to základní předpoklad k tomu, aby si vytvořil jídelníček který nepovede ke zdravotním problémům. Bude se také lépe cítit po psychické stránce. Těším se na další zprávu a gratuluji !!! Buďte dále velmi opatrná.
 

Centrum pro poruchy metabolismu a výživy

Poskytuje komplexní péči pro pacienty, kteří potřebují nutriční podporu.

Kontakt  |  Napsali o nás

Jak zhubnout

Diet Guareta
© 2011 Dr. Staněk spol. s.r.o.| Vytvořila V3Net.cz - webové prezentace na míru Nahoru