V košíku nejsou žádné položky. Jak nakupovat?

Po dvou měsících...

před 3 měsíci
Saurah
Milý pane doktore, moc děkuji za jahodový dárek, moc mě potěšil, chutná stále :-). Smím ten dezert i při DP, to asi ne, že? Zítra začínám; silně se motivuji, poslouchám Margit Slimákovou, pročítám Vaši Poradnu. Sice jsem smlsla poslední bonboniéru, která byla doma, ale nic už tady k pokušení mít nebudu... Držte mně, prosím, palce; už jenom to, co Vám píši, je pro mne zavazující a motivující. Děkuji :-), Vaše Dagmar.
 
před 3 měsíci
Dr. Staněk
Dobrý den, Dag. Díky za zprávu. Nezdá se mi, že by váš problém s disciplinovaností ve stravování byl něčím mimořádným. Například ale psychoterapie může určitě pomoci a jestliže máte možnost nějaké pracoviště navštěvovat, udělal bych to. Pokud vás manžel nedokáže podpořit, vidím jedinou možnost a to své stravování od jeho úplně oddělit a s ním si vypít u stolu jedině kávu či čaj. Kdybych byl ale psychoterapeut a měl bych vám pomoci vyřešit problém s nadváhou, spíše bych vás po 1-2 sezeních požádal abyste na další přišli společně. Myslím, že bez jeho spolupráce jste v těžké pozici. Snad jsem správně pochopil vaše příspěvky. Komunikace elektronickou cestou není příliš dobrým prostředkem k řešení zdravotních obtíží... Na druhé straně si myslím, že stravování v rodinném kruhu které má řád a na kterém se všichni nějakou měrou podílejí (tím myslím i samotnou účast), je mimořádně důležité a ovlivňuje stravovací chování celý život. Řada psychofarmak ho může ovlivnit také. Některá mohou přispívat k nadváze, jiná naopak. Je to tím, že rozdílně působí na nervový systém, který má vliv na na celkový denní výdej energie. Psychiatr by i to měl vzít na vědomí při volbě vhodného léku, pokud je medikace skutečně nezbytná a myslím si, že se tak často děje. Přeji příjemný týden a děkuji za pravidelné reporty.
 
před 3 měsíci
Saurah
Dobrý den, milý pane doktore, dnes mám 72 kg, od pátku plně nahrazuji stravu Vašimi výrobky. Objednala jsem DP krémový, i když mám doma velkou zásobu Guarety i DietLine. Už se znám, že nejlépe pro mne je začít přesně podle jídelníčku, nic ničím nanahrazovat, a i kdyby mně zrovna některý výrobek nesedl, maximálně je zaměnit mezi sebou v rámci jednoho dne. Kdybych se dostala na 64-65, byl by to asi ideál, ale jak tu váhu potom udržet, z toho mám hrůzu, když vidím, jak lehko podléhám svým chutím. Ale pokud chci nadále učit a být zdravá, nějak to udělat musím. Po letech jsem se objednala na psychiatrii, kamarádka předala ordinaci synovi, musím vyřešit také své léky, jestli jsou stále pro mne vhodné. S ní jsem je neměnila už dlouhou dobu a nejsem si jista, jestl mně nezpůsobují takovou lehkou mozkovou mlhu a slabost, proti které často sáhnu po úplně nevhodném jídle, ale na to se vymlouvat nemohu. Sama vím, že když se stravuji zdravě, mám energie mnohem víc, lépe se cítím, lépe mně to myslí. Moc Vás pozdravuji a přeji příjemné dny.
 
před 3 měsíci
Dr. Staněk
Dobrý den, Dag. Vánoce a velikonoce bývají velkou zkouškou a lidé velmi často dopadnou jako vy. Nyní je pravý čas vrátit váhu zpět pomocí stejného postupu jako na začátku dlouhodobého dietního režimu, který jste úspěšně zvládla. Je to nejlepší cesta. Určitě se vám to podaří. Příjemný nový týden.
 
před 3 měsíci
Saurah
Milý pane doktore, moc děkuji za rychlou odpověď. Je to se mnou ale katastrofa. Ráno sice zeleninová miso polévka, oběd celkem zdravý a přiměřený, ale odpoledne a večer... stydím se napsat, co vše jsem schopna sníst, jak kdybych se chtěla zničit. Taky už mám hned 5 kilo nahoře. Nejspíš budu muset opět začít úplnou náhradou stravy Vašimi výrobky. Proč jen neumím zůstat někde na té "zlaté střední cestě" a dokážu jíst pouze buď vzorně nebo naopak úplně špatně. Je mi to líto...
 
před 3 měsíci
Dr. Staněk
Milá Dag. jsem rád, že je vám lépe. Ve stravování je to o míře ne o tom, že se vzdáme určité potraviny či ingredience úplně. Takto bychom měli být od malička vedeni a to je výživové doporučení číslo 1 pro všechny. Trpíme-li nesnášenlivostí některé složky stravy, je to něco jiného. Na druhé straně tyto problémy mohou mít kořeny v období kojení a přikrmování dítěte a mohou vzniknout jen kvůli tomu, že matka něco ve jménu jeho zdraví přežene. Třeba že zahájí přikrmování příliš pozdě nebo nevolí vhodnou kojeneckou stravu. V Lidlu se příliš výrobků pro redukční režim koupit nedá. Mají tam však chutnou mraženou zeleninu, která je součástí DIETNÍHO PLÁNU GUARETA na 10 dní. Velmi chutná je také hluboce zmrazená Zeleninová směs s mrkví, hráškem, květákem a kukuřicí. Mohla by mít o polovinu méně tuku při zachování lahodné chuti, pokud by se použily sofistikovanější technologie při zpracování směsi. Je ale dobré, že se jedná o tuk máselný - velmi lahodný ale i dobře stravitelný. Skvělý je také BIO jogurt bílý od německého výrobce. Takový jogurt by se mohli konečně naučit dělat i naši velkovýrobci od kterým se bílé jogurty s nižší tučností jíst nedají a pak naše kypré obyvatelstvo sytí jogurty tučnými s přidaným cukrem a problematicky zpracovaným ovocem, kterému je také vhodné se raději vyhnout. Proteinové pudinky Ehrmann jsou chutné a mají vhodný poměr základních živin. No a to je tak asi všechno, Dag. Snad ještě balená šunka řeznická a nejvyšší jakosti stojí za pozornost osob, které se snaží snížit váhu, pokud pominu syrové maso, ze kterého se určitě vybrat dá, aby byl jídelníček pestřejší a neobsahoval příliš tuku a cukru. Z pečiva bych snad doporučil jen plátky chleba Tastino Rye Bread (2 druhy). Škoda, že nejsou menší a užší. Bohužel na takový typ chleba nejsme zvyklí a lidem moc nechutná. Jeho chuť se vylepšuje rostlinným olejem což nedává z výživového hlediska až takový smysl a spíše je to kontraproduktivní, protože tuku jíme příliš. V některých supermarketech mají podobné chleby od firmy Mestemacher. Ty mají skvělou velikost plátků a pokud nejsou těsně před expirací, jejich chuť je velmi dobrá. Přeji hodně zdraví, pevnou vůli a příjemný nový týden.
 
před 4 měsíci
Saurah
Milý pane doktore, nebuďte smutný, už je mi mnohem lépe, raději hned odepisuji :-). Poštou jsem dostala před dvěma dny Erdomed, ten mně vždy pomůže; vitamíny kvalitní-od Vás, od Reflex a Jamiesson; další doplňky stravy jako kapky lichořeřišnice, kalobu, betaglukan, kurkumin, zmrazený rakytník, čaje z bylinek, které jsem si sama nasbírala včetně borovicových výhonků, šalvěje a bezových květů... a všechno denně poctivě užívám. Teď se osypal opary manžel a dolehla chřipka i na něj, musel odložit na kontrolu na urologii, jeho náběry krve se také odkládají a operace je v nedohlednu. Ale kouření si neodpustí :-(((. A nezdravá jídla a negativní myšlení taky ne. Zítra už vyjedu do civilizace něco ulovit do Lidlu. Děkuji za jasné připomenutí toho, co mně vůbec nedochází: že bílá mouka a cukr nejsou pouze nepřátelé hubnutí, ale škodí zdraví. A to jsem četla knihy na toto téma. Asi to musím slyšet a číst stále dokola, abych si to řádně uvědomila a hlavně na to ihned opět nezapomínala. V posledním týdeníku "Téma", který odebírám, píše o obezitě a trvalém zánětu v těle pan profesor Matoulek z Obezitologického centra v Praze VFN velmi srozumitelně. A Vy to říkáte také stále. Kdyby jen ty chutě a pohodlnost mně stále nezatemňovaly racionální myšlení... A k tomu neustálé manželovy podkopávající řeči a chování. Ale i o tom asi život je, budu bojovat sama za sebe. Děkuji za Vaši vytrvalou podporu, bez ní by to bylo těžké, nebo bych to opět vzdala. Moc Vás pozdravuji, Vaše Dag.
 
před 4 měsíci
Dr. Staněk
Milá Dag. Jsem smutný, že vás virové onemocnění stále trápí. Bohužel s chřipkou se tělo nevyrovná rychle. Právě takové infekce bývají často důvodem, že lidé dietní režim nedokončí jak by měli se všemi důsledky. To co jste uvedla je krásný příklad. Snažte se ale postupně nabrat psychické síly a dostatek motivace a bojujte dál. Běžné pečivo rádo tělo oželí a samozřejmě štolu také. Nic dobrého to tělu nepřináší. V období nemoci to platí dvojnásob. Opakovaně rychlé zvýšení hladiny krevního cukru po jejich konzumaci podporuje zánětlivé reakce a zhoršuje obranyschopnost imunitního systému ( není nad slepičí polévku). Snažte se nemít pamlsky na očích nebo nejlépe je doma vůbec v zásobě, dokud nebudete mít váhu pod kontrolou a neosvojíte si jiný způsob stravování. Vidím, že Váš manžel úspěšně maří vaše úsilí a ta jeho magická štola mě už začíná zajímat. O vánočních svátcích jsem narazil na naprosto skvělou vánočku, která se chutí hodně lišila od té, na co jsme v naší rodině zvyklí. Vidíte. Jsme na jedné lodi. Oba jsme mlsní, rádi se chováme ve stravování iracionálně, ale přece si kvůli tomu nezničíme život ve stáří. Ať je vám už dneska lépe a od zítra buďte čiperná jak rybička!
 
před 4 měsíci
Saurah
Milý pane doktore, s chřipkou se mně stravování zcela vymklo z rukou. Dokonce poslední dny jsem skončila pouze na bílém pečivu, které jsem nejedla několik měsíců kromě na chlebíčkách o svátcích. A taky na čokoládě, ne zrovna kvalitní. Manžel peče výbornou oříškovou štolu, té se také nedá odolat. Zatím nedokážu být tak disciplinovaná jako Vy. Dnes jsem alespoň uvařila zeleninový vývar, miso polěvku k snídani, k obědu čočku s vajíčkem a dušenou dýní. Ke svačině jablíčko a rakytník. Alespoň trochu kvalitnější pokrmy než včera. K večeři už teď vím, že chléb s něčím a sladká štola, na lepší nemám chuť ani sílu. Tento týden se budu snažit alespoň zařazovat zdravější jídla, než mně bude dobře, příští zkusím pouze Vaše výrobky, abych srovnala chutě a váhu. Po roce jsem si vzala na dva dny tento týden neschopenku, příští týden už snad bude ve vše lepší. Pozdravuji Vás, přeji, ať jste zdravý a odoláváte všem dietním nástrahám, :-) Dag.
 
před 4 měsíci
Dr. Staněk
Milá Dag. Doufám, že vám bude brzy lépe. Vypadá to bohužel, že riziko respiračních infekcí se v lednu a únoru zvýší jak je dost obvyklé a je dobré se vrátit k některým doporučením z doby covidové, pokud nechceme zůstat delší dobu v posteli. Nárůst váhy není nic alarmujícího a svátky jste velmi dobře zvládla. Vlastně výborně. I vzhledem k váhovému úbytku, kterého jste dosáhla během roku. Během nemoci dbejte, aby byl jídelníček dostatečně výživný. Nevyžaduje žádný vyšší příjem energie v podobě tuků a cukrů navíc. Určitě si přidejte DietLine VitAmin 1x1 tableta za den, pokud jej máte. V lékárnách jsou běžně dostupná šumivá Additiva s minerálními látkami, které máme i my na tomto webu, jestli jim dáváte přednost. Můj redukční režim je v souladu s tím co obecně lidem radím a nemám příliš velký problém vrátit váhu zpět. Cíleně se ale vyhýbám pracovním či společenským schůzkám dokud nedosáhnu cílové váhy, protože vím, že moje disciplinovanost zde končí. Nahrazuji 14 dní úplně běžnou stravu našimi výrobky a zároveň zkouším i nové recepty či doplňky stravy zda se mému tělu zamlouvají. Těším se, že se ozvete a že budete brzy zdravá.
 
před 4 měsíci
Saurah
Dobrý den, milý pane doktore, opět po týdnu. Dnes jsem plánovala ranní vážení a začátek diety, ale... Přesunula jsem se jen z ložnice pod deky do obýváku a snažím se vypotit, není mně dobře. A to jsem si ještě o Vánocích pochvalovala, že kromě vracejícího se pásového oparu jsem zdravá od začátku školního roku. Ještě že učím až příští týden. Přibrala jsem asi 2-3 kila, radost z toho nemám, ale jen co se dám trochu dohromady, začnu opět lépe. Jak jste se do povánočního klání pustil Vy? Nahrazujete zcela stravu Vašimi výrobky nebo jen částečně? Ať vím, na co se mám připravit :-). Moc Vás pozdravuji, Vaše Dag.
 
před 4 měsíci
Dr. Staněk
Dobrý den, Dag. Díky že jste se ozvala i v tomto svátečním čase. Myslím si, že rozjímání ke konci roku patří a že jsme takto nastaveni i když si to někdo nechce třeba připustit. Biologické rytmy nevnímáme asi stejnou intenzitou ale vnímáme je. Jsme ovlivnění chováním slunce a měsíce a nejen jimi. V každém případě naučit se užít si přítomnosti aby nám setrvala co nejvíce v paměti je asi stejně důležité. A rozjímání k tomu může přispět. Na hodování koncem roku nevidím nic špatného. Náš organismus se s ním popasuje. Je na to připraven. Jen nesmíme hodovat celý rok nebo příliš často. Za týden se tedy do toho oba pustíme a vše napravíme. Příjemný týden.
 
před 4 měsíci
Saurah
Milý pane doktore, ve středu jako vždy se Vám hlásím. Dodržuji sice 3 železná pravidla každý den: ranní cvičení, zeleninovou miso polévku a Metabolic, ale váha šplhá nahoru. Jak by ne, samé oříšky, vánoční pečivo, chlebíčky, čokoláda... Ani ty výčitky už nemám. Tak prostě po Novém roce nastolím opět dietní režim. Rozjímání patří k mým denním rituálům, možná by mně teď naopak prospělo méně přemýšlet o konci života, bilancovat a vzpomínat na ty, kteří odešli... a žít víc v přítomnosti. Neumím to. Pocitu úlevy, o kterém píšete, jsem si já nikdy nevšimla, i když jsme měli doma do posledních dnů tetu, babičku, prababičku a oba moji rodiče zemřeli také doma. Ale udržet si zdraví je jednou z mých priorit právě proto, abych nebyla na nikom závislá. Nebo dokonce neskončila někde v pečovatelském domě. Aby se o mě starali synové, to si nedovedu představit. I když máme krásný vztah, já sama bych to nedopustila, jsem přesvědčena, že co by mohla pro mámu udělat dcera, tak jako jsem se starala já o svoji maminku doma, syn by neměl. A svoji chaloupku a zahradu opustit nehodlám. Nikde se mně nežilo tak dobře, tady mám blízko nebe i zem, to potřebuji. Rozjímání dnes... a zítra... třeba opět alespoň trochu tvořit? Přeji Vám klidné dny, pane doktore, Dag.
 
před 4 měsíci
Dr. Staněk
Díky za zprávu, paní Dagmar. Držte se. V lednu mě čeká redukce váhy také. Ale těším se na to. Takže jsme na jedné lodi a určitě si s pár kily snadno poradíme. Musíme předejít zbytečným zdravotním problémům abychom jednou nebyli pro naše potomky nezvladatelnou přítěží. Pocit úlevy na tváři a v očích pozůstalých jsem špatně snášel už od dětství a je to ta nejhorší tečka za životem. Možná ta třetí a poslední etapa života je pro člověka vůbec nejdůležitější aby spokojeně odešel z tohoto světa. Větší odměna neexistuje. Myslím, že to může být dobré téma k rozjímání. Možná i k tomu křesťanskému. Já ho zařadím. Příjemné a klidné vánoce.
 
před 4 měsíci
Saurah
Milý pane doktore, myslím, že budu moc ráda, pokud po takové spoustě dobrot váha neskočí strmě nahoru. Kdybych to sladké alespoň neměla tak ráda :-). Ve škole byly poslední dny jako vždy náročné, ale krásné, novoroční přáníčka se včem povedla, snad největší radost mám vždy já... děti se na ně těší celý rok. Příprava portfolií na přijímačky na umělecké školy hned po Novém roce. A chodí se podívat i žáci, kteří už leta jsou ze školy pryč, také jejich rodiče, učitelé, které jsem učila na kurzech... já nemám na nikoho pořádně čas, protože se musím věnovat výuce, takový milý mumraj :-). Zítra ještě večeře s pracovním kolektivem a 14 dní budu mít volno. A čas na rozjímání, který mně rozhodně nedělá dobře, budu si muset vymyslet nějakou práci. Dnes jsem upekla 7 plechů vanilkových rohlíčků, synové je milují, ostatní druhy už raději nee, stejně dostanu vzorky od kamarádek. Vanilka krásně voní, světýlka blikají v oknech, svíčky na stole, ozdobené lustry, čerstvé kytice z jehličnanů ve vázách. Nikdo k nám nepřijde, přesto... Přeji Vám klidné a příjemné vánoční dny, děkuji za všechno, určitě se ještě ozvu emailem... Dag.
 
před 4 měsíci
Dr. Staněk
Milá Dag. Období vánočních svátků a konce roku je pro nás co bojujeme s nadváhou asi nejtěžším obdobím z celého roku. Nárůst váhy se objevuje pravidelně, a proto se po Novém roce velmi rychle plní různé výživové poradny a obezitologické ordinace. Určitě minimálně milion lidí u nás se vánoc obává a trápí z důvodu, že přibere. Je dobré hledat příležitosti oslav vánoc, které nejsou spojeny s konzumací jídla a nemít doma na stole nepřetržitě nějaké sladkosti jako zrovna já u počítače v podobě lineckých koleček s výtečným kdoulovým džemem a ischlské dortíčky se skvělou vietnamskou čokoládou v podobě polevy s mandlí uprostřed. Myslím proto, že jakákoliv moje dietní rada která by se týkala problému jak toto období zvládnout bez přibrání na váze by asi nevyzněla věrohodně a nebyla by fér. Kromě toho Metabolicu... Věřím tedy, že si poradíte a já se o to pokusím také. Příjemný týden.
 
před 5 měsíci
Saurah
Milý pane doktore, tak Guaretu Metabolic už snad užívám správně a pochopila jsem mechanizmus fungování Vašich vláknin. Ještě že jsem vše nové nemusela používat od začátku hubnutí najednou :-). Takto mám čas se pomalu seznámit a naučit je užívat správně. Ne že bych byla nějaká nechápavá, ale zjistila jsem, že číst a pochopit návod u nové věci je pro mne někdy těžší; nedovedu si představit, jak zvládá můj syn s ADHD např. úřední dopisy, to musím za něj většinou sama. Ale to jsem myšlenkama odhěhla od Metabolicu, přitom jsem hned na začátku chtěla poděkovat za dárky. Jak si je zasloužím? Jste na mě laskavý, provádíte mě trpělivě hubnutím i opakovanými selháními v dlouhodobém stravování, vysvětlujete, radíte... a ještě dostanu k nákupu dárek. Děkuji moc, zrovna jahodový dezert mám nejraději, děkuji :-). A stimulsin vyzkouším, zatím mě nenapadl ochutnat. Zrovna když jsem přibrala za týden celé kilo. Tušila jsem to a raději se celý týden nevážila, protože mé jídlo byla jedna katastrofa, hlavně sladké. Žáci nosí různé dobrůtky, občas se někde zastavím na návštěvu... pouze ze staroušků, maminčino přátel, kterým bylo hodně přes devadesát let a já všechny před Vánoci objížděla s dárky a nazdobenými vánočními větvemi, zbyl už jen poslední: bývalá zdravotní sestra, která s maminkou chodila do školy. Obdivuhodně svěží duchem, pouze se hůř pohybuje, ale vypadá leta stále stejně. Jako moje maminka. Však často říká, že byly jak sestry, nejen zdravotní. Dnešek jsem zahájila zeleninovou polévkou, k svačině jablko, oběd bude kuřecí maso s dušenou zeleninou. K odpolední svačině skyr a k večeři plánuji vzorně Guaretu, ale... Pane doktore, snad se mně podaří udržet váhu pod 70 kilo, moc bych si to přála. Vám přeji příjemný předvánoční čas a určitě se zase ozvu.
 
před 5 měsíci
Dr. Staněk
Dobře, Dag. Je to velmi dobrá investice, jestliže vám bude výrobek vyhovovat. Jsme tabletová země. Rádi jen něco spolkneme (někdo tablety opravdu i dostatečně zapije) a dál to neřešíme. Už jsme udělali pro zdraví dost a zbytek necháme osudu. Míchání nějakého nápoje představuje již komplikaci. Stojí za to ale užít tablety Metabolicu tak, jak jsem uvedl. Je tam jen jeden malý problém. Napoprvé nemusíte trefit optimální rozpuštění tablety. Tekutina při polykání by měla být "hladká". Po rozpadnutí tabletky nápoj ještě dobře zamíchejte. Každá mikročástice glukomannanu se musí obalit vodou. Pak glukomannan může vytvořit optimální strukturu a třeba také dobře chránit trávicí trakt před složkami potravy které dráždí slizniční vrstvu nebo nepříznivě působí na imunitní systém.
 
před 5 měsíci
Saurah
Už ji mám objednanou :-)
 
před 5 měsíci
Saurah
Děkuji za rychlou odpověď, pane doktore. Výrobek se má užívat 3x 2 kapsle denně, tedy výrobce asi myslel těmi 3mi gramy celkovou dávku na den, protože kapsle obsahují ještě bršlici, chitosan a chrom, i když v malém množství. Celý popis je dost nepřesný. Nebudu pokoušet své tělo, za celý život dostalo zabrat dost a zůstanu u Metabolicu. Přeji Vám příjemný večer, :-) Dag.
 
před 5 měsíci
Dr. Staněk
Ano, Dag. Zpracování vysoce čistého glukomannanu do rozpustné tablety je jedinečné a brání nežádoucím účinkům, které mohou vzniknout překotným bobtnáním vlákniny. Účinnost je také vyšší než když konzumujeme výrobek v tobolkách. 3 g glukomannanu v denní dávce je obecně vhodná dávka. Nezdá se mi ale pravděpodobné, že by tobolka vážila více než 3 g. Není výrobek v sáčcích? 3 g glukomannanu se do tobolky nevejdou. Glukomannan působí i na vstřebávání sacharidů obdobným mechanismem. A to jak jednoduchých sacharidů tak složených. Snižuje glykemický index stravy, prodlužuje dobu vstřebávání i využitelnost sacharidů. Pomáhá tedy kontrolovat hladinu krevního cukru a je proto velmi vhodný i pro diabetiky II.typu, pokud jsou správně informování a jsou ochotni dodržovat dietní opatření. Omlouvám se, že jsem se nezmínil o sacharidech... Pokud užíváme přípravek během jídla bohatého na sacharidy nebo tuky, účinnost je vyšší, než když je užíván 30 minut před jídlem. Během redukční diety Guareta je doporučováno užívání 30 minut před jídlem z důvodu, že nepotřebujeme snížit využití sacharidů a tuků a přípravek slouží zejména k tomu, že zvětší objem zkonzumovaného pokrmu v žaludku. Dietní režim se tak zvládá snáze a výživová hodnota je nastavena optimálně.
 
před 5 měsíci
Saurah
A jéje. Tak jsem Metabolic užívala zcela špatně :-(. Normální vlákninu Guareta prášek zamíchám vždy před jídlem do vody a ještě často hrneček tekutiny vypiji k tomu. Ale Metabolic jsem většinou rozkousala na poslední chvíli před nevhodným jídlem nebo během něj. Tedy přiznám se, někdy dokonce i po něm. A pro mne nevhodné jídlo znamená většinou vyšší dávku sacharidů, prostě kynuté pečivo, dorty apod. I když, pokud je opravdu dobré, jako peče manžel, má v sobě samozřejmě i dost tuku, většinou másla. Obsah vlákniny v darovaném přípravku uvádějí 3g glukomananu. Tak já ho raději někomu věnuji. Na vysoký příjem sacharidů asi nic neexistuje, že, to by byli všichni štíhlí :-). Moc děkuji za rychlou odpověď, pane doktore :-).
 
před 5 měsíci
Dr. Staněk
Dobrý den, Dag. Díky za další report. Snažte si váhu během prosince udržet. Nedával bych si vyšší cíle. Nejsou třeba. Váhu v tomto svátečním dokážete udržet a to není jen tak samo sebou !!! Výborně. Glukomannan v tom může pomoci, pokud je podáván s jídlem v dostatečné dávce , má vhodné vlastnosti a je to skutečně dostatečně čistý a viskózní glukomannan, ne jen konjaková mouka. Glukomannan se získává hlavně z hlíz rostliny zmijovce a extrahuje se z ní podobně jako bramborový škrob. Struktura glukomannanu není u rostlin stejná, podobně jako u škrobu z různých rostlin a ovlivňuje jí mimo jiné i místo a klima kde je pěstován. Existují i kultivary , které mají vyšší podíl glukomannanu požadované kvality. Dalšími technologickými úpravy se může získat glukomannan určitých fyzikálně-chemických vlastností, které se pak hodí ke konkrétnímu účelu použití (nemusí to být jen kosmetika a farmacie). Guareta Metabolic obsahuje glukomannan vysoce čistý a viskózní. To pak ovlivňuje jeho chování v trávicím traktu. Je také důležité, aby hydratace vlákniny probíhala postupně a bobtnání bylo dostatečně kontrolované. I z tohoto důvodu je tableta Metabolicu rozpuštěna před vypitím a následně se ještě zapíjí. To také rozhoduje o tom, jak je dávka tolerována. Nedostatečné zapití běžných tobolek s nekvalitním glukomannanem může vyvolat problém s jejím polknutím či vyvolat bolest žaludku, protože vláknina má tendenci absorbovat další vodu z okolního prostředí. Osmotická nerovnováha pak vyvolá bolesti (zejména při skromném jídelníčku). Jako každá vláknina může glukomannan působit projímavě u konkrétních osob, ale často "jen" pomáhá při problémech se zácpou. Projímavé účinky mohou mít i nečistoty z nekvalitní suroviny a je dobré to mít na paměti. Glukomannan nezpůsobuje zvýšené spalování tuků jak je mylně psáno u výrobku, který jste zmínila !!! Pravděpodobně obsahuje tobolky nikoliv tablety. I v tomto je informace u výrobku asi chybná. Obsah vlákniny v jedné tobolce jsem nikde nenašel. Glukomannan vytváří fyzikálně a chemicky odolnou barieru, která částečně brání vstřebání tuků či třeba žlučových kyselin. Může být silným prebiotikem, protože mikrobiota některých osob jej dokáže štěpit v dolní části trávicího ústroji. Bude-li vás ještě něco zajímat na toto téma, pokusím se odpovědět co nejlépe. Příjemné adventní dny.
 
před 5 měsíci
Saurah
Milý pane doktore, sice se hlásím opět po týdnu, ale žádným úbytkem se pochlubit nemohu. Ve škole i jinde mám docela dost práce, všichni si přejí všechno do Vánoc a já nikoho nechci zklamat. Vytváříme vánoční i novoroční přáníčka, keramické dárky, vrcholí přípravy k přijímacím zkouškám na umělecké školy... Je to tak každý rok, ráda dávám dárky všem včetně žáků, tak se snažím, abych na nikoho nezapomněla. Sama si novoročeny nechávám tisknout (letos mě tedy žádná moje fotografie nijak nenadchla, vybírala jsem těžce), ale žákům k jejich obrázkům musím nařezat barevné kartony, ohlídat písmo a celkovou úpravu vůbec. A každý jich potřebuje tolik... :-). Strava jde trochu stranou, dokonce mám po dlouhé době opět chutě na sladké a často neodolám. Váha naštěstí stojí, budu si ji hlídat, už nechci zažít tu bezmoc jako v létě. Pane doktore, v čem je Guareta metabolic jiná nebo dokonce lepší než jiné přípravky s glukomananem? Ptám se, protože jsem dostala darem "Odstraňovač tuku Yolab", o kterém jsem neměla ani ponětí, že existuje a v něm je také glukomanan). Tak teď nevím, jestli ho mám "poslat dál" (i když mě zrovna žádná kamarádka, která by ho potřebovala, nenapadá) a koupit si raději Metabolic, když je teď v akci, nebo si ho ponechat také. Glukomanan je pro mne novinka, nechci nic pokazit. Totiž vždy, když o něčem mluvím s manželem, pořídí mně "překvapení", které si vygůglí bez toho, aby se mě zeptal. Je to jeho způsob, jak mně udělat radost. Očkování proti chřipce jsem nakonec absolvovala, už na ně nemusím myslet a řešit, jestli dělám dobře. Náladu mám lepší už i proto, že nestačím moc přemýšlet o svém životě a myslím teď stále jen na práci na ostatní :-). Krtek na zahradě vyhrabává hromádky, i když je sníh, je pilný :-). A to zvláštní voňavé ticho v zasněžené přírodě mám také moc ráda. Moc Vás pozdravuji, buďte hlavně zdráv, Dag.
 
před 5 měsíci
Dr. Staněk
Milá Dag. Omlouvám se, za opožděnou odpověď. Děkuji za zprávu a jsem rád, že je vše na dobré cestě. S těmi masitými jídly vám dobře rozumím. Jsem překvapený jak s přibývajícím věkem po mase až tak netoužím. Preferuji spíše upravené maso mleté s malým obsahem tuku. Bylo by dobré, si najít takovou úpravu a to i chuťovou, která vám bude vyhovovat. Není důvod nejíst jen skromné porce s obsahem 50 -100 g libového masa. Může tomu napomoci i použité koření. Také zeleninové a masové vývary mohou být velmi vhodná součást redukčního jídelníčku. Jen bych se zatím vyhnul zahuštění škrobem a těstovinám. Guareta prášek se dá k zahuštění polévek použít i když není z kulinárního pohledu ideální. Hledám vhodné zahušťovadlo na bázi polysacharidů bez kalorií, které by dokázala škrob úplně nahradit po senzorické stránce. Určitou náhradou jsou výrobky ParaPasta (paranudle a pararýže). Co se týká zeleniny, lidé nyní trochu opomíjejí nakládanou zeleninu, která bývá chutná a může být skvělou přílohou. Z mražené zeleniny se objevují stále více v obchodech výrobky bez přidaného tuku což je jedině dobře. Obsažená zelenina je také chutnější než dříve. Nedávno jsem ochutnal několik výrobků značky Freshona či výrobky Agro Jesenice z Lidlu a lze si něco chutného vybrat. Guareta Metabolic vám může pomoci přes svátky si váhu udržet, jestliže dokážete být dostatečně disciplinovaná. Určitě je nejlepším řešením minimalizovat zásoby vánočních pamlsků. Myslím, že konec roku je doprovázen zvýšenou únavou obecně a tělo potřebuje více odpočívat. Tělo reaguje na změny způsobené ročním obdobím, mírou slunečního svitu a teplotními rozdíly. Také zpravidla potřebuje snížit příjem energie, která není většinou tolik potřeba. Psychická složka, která se projevuje na pocitu únavy hraje ale svoji významnou roli také. Myslím, že její míra vlivu závisí na tom jak je člověk od přírody nastaven i jakou cestu životem zatím prošel. Jsem rád, že se vám upravil tlak a vysoký cholesterol. Hodnota cholesterolu je v pořádku a není třeba se zneklidňovat , že není na dolní hranici normy fyziologického rozmezí stanoveného vaší laboratoří. Guareta Metabolic , může například snížit zpětné vstřebávání žlučových kyselin, ze kterých se cholesterol také znovu tvoří a i v tomto se může podílet na zlepšení hodnot. Na vašem příkladu je vidět, co dokáže strava a jak by bylo možné snadno ušetřit na výdajích za zdravotní péči, kdyby náš zdravotnický systém neignoroval, že výživa je dominující faktor v účinné prevenci proti nemocem. Abychom se dožívali vysokého věku ve zdraví závisí i na dalších faktorech jako je prevence infekčních onemocnění, které dokáží být v pokročilejším věku výrazně zákeřnější. Přesto by měl lékař rozhodovat s citem a neaplikovat injekci proti chřipce bez předchozího pohovoru a vyšetření a někdy raději týden či dva počkat. K prudšímu nárůstu počtu infekcí způsobených virem chřipky nedochází vždy ve stejný čas a vhodnou dobu kdy má ještě smysl injekci aplikovat by měly rámcově určit regionální hygienické stanice. Přeji vám příjemné dny a snad vám ta sněhová nadílka a s ní spojené krásy přírody zlepší náladu. Já si jí užívám s lopatou v ruce i když vyhrabaná cesta se hned pokrývá sněhem novým. Je to rituál během kterého obdivuji zasněženou přírodu , chování zvířat a to ticho, které je slyšet jen v tuto úžasnou dobu.
 
před 5 měsíci
Saurah
Milý pane doktore, tak hezky se koukalo na jubilejní číslo odpovědí v tomto vláknu, během 11 let celých 100 mých snah a Vašich laskavých odpovědí. Ale je tady středa, a to se Vám obvykle hlásím... Tento týden jsem zhubla pouze půl kila, i tak se docela divím, protože častěji jsem hřešila; ale Guareta Metabolic zřejmě zachraňuje spolehlivě. Pracuji tedy na 17. kile od začátku. Myslím, že jsem ani neplánovala tolik, ale 20 celkem, to se mně bude líbit- už to není daleko :-). Jen je stále těžší držet se zavedeného jídelníčku; nedělá mně teď dobře syrová zelenina, mám chuť víc na teplá, hutnější jídla. I ve škole jsem si vařím čerstvé husté zeleninové polévky, mám to kousek k výbornému kebabu, zkusila jsem upéct tvarožník (ani studené mléčné výrobky nejsou už lákavé) a nejspíš ho zopakuji ve slané verzi. Na maso mám chuť stále méně, pořídila jsem si další vegetariánskou kuchařku. Vánoční pečivo jsem letos raději nakoupila, kupované mně spolehlivě nebude lákat; manželova štola nebo chléb jsou mnohem chutnější. Očkování proti pneumokokům jsem přežila, jen ta neustálá únava... Nevím stále, jestli ještě po 14ti dnech se mám nechat očkovat proti chřipce. Sice jsem objednaná, ale stále přemýšlím, jestli to má u mě vůbec smysl a nebudu spíš zbytečně zatěžovat organismus. Ale mám i radostnou zprávu: odložila jsem nejen lék na tlak, ale nemusím užívat ani na vysoký cholesterol, mám ho prý podměrečný, někde kolem 3,0 mmol/l :-). Ranní Lyricu si půlím, uvidím, jak se budu cítit. Neradostná je doba i roční období, tak nejspíš nebudu moc objektivní. Pane doktore, zkouším si Vás představit v nějaké útulné hospůdce na pivu... :-) Já si dnes užila "civilizaci" v Klatovech na rehabilitaci a nákupech a hned se víc těšila zpátky domů na samotu :-). Mějte se moc hezky, Dag.
 
před 5 měsíci
Dr. Staněk
Milá Dag. Díky že jste se ozvala a jsem rád, že jste si dokázala váhu udržet !!! S těmi smutnými podzimními dny a šerem mám od dětství velký problém také. Potřebuji modrou oblohu a jasné nebe. Pomáhá mi práce na zahradě a pobyt v přírodě. Naštěstí ji mám kolem sebe. Rád chodím po tmě, když je jasné nebe plné hvězd. To je euforizující pocit, který mě zbaví špatné nálady úplně vždycky a okamžitě. Bohužel účinek netrvá až tak dlouho. Obecně mi ale nedělá zatím problém špatnou náladu zahnat a když má člověk černé myšlenky, neměl by být sám, a nebo s knihou. V prvním případě volám kamarádovi a jdeme na pivo. Lyrica by se teoreticky mohla na obtížích, které uvádíte podílet. Chtělo by to ale nějaké důkladnější posouzení celkového zdravotního stavu a zaměřit se i na jiné nežádoucí účinky, které může lék u někoho občas vyvolávat, zda se v nějaké míře neobjevily. Vždy je dobré hledat cestu, jak se léku zbavit i když se osvědčil a pomohl. Nesmí se to ale uspěchat. Herpetické viry a zejména herpes zooster jsou přítomny v tělesných tkáních většiny z nás. Ve stresových situacích, kdy je imunita oslabena , mají možnost se množit a infikovat i další tkáně. Výsledkem pak může být pásový opar či opar v oblasti úst. Herpetické viry se určitě podílejí na zvýšené únavnosti velkého množství osob ! Betaglukany mají příliš malý účinek na to, aby mohly takové situaci předejít. Vyplavení kortizolu způsobené stresem má silné imunosupresivní účinky. Dlouhodobé užívání betaglukanů však může mít určitý význam. Zejména u osob které bojují se zdravotními obtížemi, které souvisí s poruchami funkce imunitního systému. I Milgamma N může přinést prospěch u určitých neurologických obtíží jako jsou zánětlivá onemocnění periferních nervů kam můžeme zařadit i pásový opar. Vaše rozhodnutí oba přípravky užívat dává svůj smysl. Myslím, že možná bylo dobré odložit očkování, když jste měla pásový opar. Můžete se cítit po očkování více unavená, protože představuje pro tělo krátkodobou zátěž. Budu rád, když se ozvete ohledně výsledků biochemického vyšetření. Věřím, že vše bude v pořádku i když aktuální obtíže mohou mít jistý vliv na glykemii. Přeji vám oběma dobrou náladu a hodně zdraví.
 
před 5 měsíci
Saurah
Milý pane doktore, ozývám se opět po týdnu. Tentokrát kvůli hříchům v jídelníčku na horách a doma díky manželovým kynutým štolám s ořechy, které jsou neodolatelné, jsem nezhubla, ale naštěstí ani nepřibrala. Lidé mě chválí, kudy chodím :-). Stále do jídelníčku zařazuji Guaretu, hlavně sladké, bez toho nemohu být :-). Zítra ráno mně obvodní lékař nabere cholesterol a cukry, na ostatní mám nárok prý až za rok. Tedy klidně bych si doplatila, ale on celou laboratoř nabírá pouze v den, kdy jsem zrovna v Plzni, prostě malé městečko. Tak zatím alespoň takto, ale kdyby bylo třeba, zajedu jinam. Minulý týden jsem zaháněla pásový opar; vrací se mně vždy, když překonám nějaký stres, teď možná i díky manželovi :-) (měsíc bude ještě s cévkou, bez ní to nešlo, potom domluví operaci). Dostala jsem herpesin, pomohl opar vyřešit. Nakoupila jsem tinkturu lichořeřišnice (stále ještě kvetou ve skleníku), Milgammu N a Betaglukan Imu; myslíte, že mně budou ku prospěchu? Dnes jsem zajela ještě na očkování proti pneumokokům a za 14 dní půjdu na protichřipkové. Na očkování proti Covidu jsem se rozhodla, že ne, i když mě kamarádky lékařky hodně přemlouvaly, měly na to na horách dost času. Dostrkaly mě alespoň k těmto dvěma očkováním; i když pozdě, původně se mně nechtělo absolvovat ani tyto. Právě si připravuji zeleninový vývar pro husté zeleninové miso polévky, tak věřím, že jídelníček opět srovnám a nějakého kila se ještě zbavím, i když moji známí a přátelé říkají "Už ne!" :-). Ještě bych ráda vyřešila takovou lehkou mozkovou mlhu, o které jsem Vám už psala; kvalitních vitamínů i minerálů užívám dost, spím 8-9 hodin (pokud bych se nevyspala, to by byla teprve katastrofa). Nevím, jestli by původcem nemohlo být užívání Lyrica 75 2x denně, nebo věk, nebo únava po mém celkem bouřlivém a dramatickém životě, nebo prodělání Covidu, netuším... Snažím se o své zdraví pečovat, jak je v mých silách, jen ty vycházky nějak nezvládám; když nemohu na zahradu, nikam jinam se mně nechce a tady na samotě není nikdo, kdo by mě vyhnal ven. Moc Vás pozdravuji, pane doktore... Co Vám dělá radost ve smutných podzimních dnech?
 
před 5 měsíci
Dr. Staněk
Milá Dag. Díky za zprávu a za přiznání bez mučení. To se stane. Já jsem byl včera navečer mexické restauraci v Moravské ulici na Vinohradech a dopadl jsem lépe. Doma jsem to ale pokazil také. No nic. Musíme se polepšit. Držte se ! Bude to výborná zkušenost jak váhu příští týden porovnat. Nic si z toho nedělejte a užívejte si víkendu. Kamarádkám nic moc o dietě neříkejte a opatrně v tichosti na kalorickém příjmu ušetřete tam, kde to nejméně "bolí". Těším se ještě více na další report.
 
před 5 měsíci
Saurah
Milý pane doktore, ozývám se o něco dříve, protože bych Vám moc ráda popřála vše jen dobré k dnešnímu dni i do těch dalších... Trochu jsem slavila s Vámi, ale není čím se chlubit. Jen pokud někdo čte v Poradně, jak jsem se téměř 4 měsíce vzorně a ukázkově stravovala, tak přiznávám, že dnešek byl katastrofální. Začalo to tím, že jsem si v neděli zapomněla výrobky Guareta doma a nemohla si během pondělka ani úterka připravit nic než šunku a jogurt, protože jsem nonstop od rána do noci učila děti, učitele, dospělé... jednou za čas to tak vyjde. Tedy předem připravené jídelníčky k ničemu, já "nedojedená" a ve středu hned ráno na rehabilitaci, kde jsem se zdržela a neměla s sebou nic k obědu, i když den jsem začala vzorně miso polévkou. Při nákupu vedle zeleniny skončily v košíku i tři zákusky z Klatovské pekárny, které jsem vždy měla moc ráda a zelné placky, abych si po nich spravila chuť. Kdyby mně po tom všem alespoň bylo špatně, ale nee. Doma jsem si řekla, že když už jsem se tak spustila, ochutnám i manželovu štolu s máslem a svojí zavařeninou (mňam) a jeho chléb, ten teprve chladne. No, nic ke chlubení. O víkendu mě čeká oslava na horách s kamarádkami, jak to ustojím, jsem sama zvědavá. Jak oslavujete Vy, pane doktore? Moc Vás pozdravuji...
 

Centrum pro poruchy metabolismu a výživy

Poskytuje komplexní péči pro pacienty, kteří potřebují nutriční podporu.

Kontakt  |  Napsali o nás

Jak zhubnout

Diet Guareta
© 2011 Dr. Staněk spol. s.r.o.| Vytvořila V3Net.cz - webové prezentace na míru Nahoru