V košíku nejsou žádné položky. Jak nakupovat?

Po dvou měsících...

před 8 měsíci
Saurah
Milý pane doktore, vařím nesmírně nerada, musím se vždy přemlouvat i k jednoduchým jídlům, nejraději mám chleba s něčím, což vím, že pro mě dobré není. Snažila jsem se sehnat tofu Golden Soya, ale už se asi nevyrábí, ani na internetu jsem nenašla. Tak jsem ho koupila v Lidlu jako vždy, bohužel má víc tuku, cca 8g. Je to docela náročné udržet v jídelníčku 20g tuků a 70g sacharidů, pokud si dvě jídla připravuji sama, snažím se o rozmanitost a zařadím i hrst ostružin nebo malin, které právě dozrávají. Už se mně to docela daří; sacharidy jsem nepřekročila ani jednou, tuky malinko někdy, ale praxí stále vylepšuji. Musela jsem ubrat semínka na velikost lžičky, která jsem si byla zvyklá sypat do ranní miso polévky; ani mě nenapadlo, že hrst už je příliš. Do počítání se mně ze začátku vůbec nechtělo, ale je to dobře, že musím, jinak bych si ani neuvědomila složení různých jídel a kolik je v nich skryto tuků a cukru. Mám asi kilo opět dole, váha 77,7 kg mně dělá radost :-). Tak ještě 10 kilo... Moc Vás pozdravuji a přeji krásný víkend, Dag.
 
před 9 měsíci
Dr. Staněk
Milá Dag. Díky za zprávu. Mám radost, že si váha pohnula a že si víte rady. Podle obrázků které jste mi poslala je jasné, že musíte být výborná kuchařka. Jen je třeba se popasovat s totální změnou výživových hodnot porcí jídel na úkor cukru a tuku. U nás je obecně velký problém, že v kulinární technologii neumíme respektovat výživová doporučení a nejsou ani respektovány v televizních pořadech, které jsou věnovány přípravě jídel. Snažte se stále pro sebe připravovat alespoň jedno teplé jídlo za den. Chuťově výtečné zeleninové polévky a masové vývary se dají připravit bez přidaného tuku. Jsou nenáročné z hlediska ingrediencí a času. U zeleninových stačí pouze zelenina a koření. Soli se pokud možno vyhněte. Syrečky by byly skvělou potravinou, jen ta sůl to kazí. Nahrazoval bych je někdy tofu ( tip: Golden Soya) . Zeleninové vývary doplňují minerální látky ve vhodném poměru a mohou urychlit látkovou výměnu. Minerální látky se nejen podílí na reakcích energetického metabolismu ale také třeba hrají klíčovou roli při udržování acidobazické rovnováhy. Strava vedoucí k nadváze jednoznačně negativně ovlivňuje acidobazickou rovnováhu a podporuje patologické procesy v těle. Přeji pevnou vůli a těším se, že se za týden ozvete. PS: snažte se prosím co nejvíce přibližovat hodnotám, které jsem vám poslal. Strava může obsahovat více bílkovin o 10-20 g za den.
 
před 9 měsíci
Saurah
Dodatek: tak včera vyjímečně celý den bez Guarety; jídelníček jsem si dodatečně spočítala na Potravině a docela jsem se strefila kaloricky 3 519 KJ, pouze mně nevyšly tuky a sacharidy: 40T, 40S, 82B. Měla jsem zeleninovou miso polévku, pečené kuře, karbanátek bez mouky (ten nejspíš způsobilvíce tuků), syrečky, High protein jahoda a syrovou zeleninu + vlákninu. Dnes už si pohlídám lépe. Raději jsem hned posnídala Guareta jogurtový krém :-).
 
před 9 měsíci
Saurah
Milý pane doktore, po třech týdnech mám dole 5 kg (78,6) a dokonce víc než 6kg od své nejvyšší letní váhy (85kg-to je vždy už na poplach). Začala jsem se dvěma svými jídly podle jídelníčku, který jste mně navrhnul, ale nějak mně to s tím počítáním nejde, i když mám možnost spočítat na Potravině příjem za celý den. Alespoň se tedy snažím o minimum sacharidů; jedno jídlo asi stabilně bude kuře se zeleninovým salátem nebo tuňák smíchaný s jogurtem a kyselou okurkou a jen co budu mít víc času, vylepším. Absolvovala jsem i dvě oslavy se spoustou jídla; kromě zeleniny a masa jsem ostatním hojným domácím dobrůtkám odolala, měla jsem radost :-). V Lidlu jsem objevila vysokoproteinové jogurty či pudinky bez cukru, ale nepřeháním to s nimi, jen pro zpestření. Vybavila jsem se Guaretou a Slimlineou a budu pokračovat. Určitě se cítím lépe než na začátku, kdy jsem byla plna obav a otázek a na můj obličej se mně konečně také lépe kouká :-). Děkuji za všechnu Vaši péči a přeji příjemný týden, Dag.
 
před 9 měsíci
Dr. Staněk
Dobrý den, Dag. Vydržte! Váha jít dolů musí. V teplém počasí ale můžete zadržovat výrazně více vody kvůli termoregulaci. Klidně 2-3 kg, jestliže trpíte na otoky dolních končetin. Navíc nyní budete na nohou asi ještě déle a častěji, když skončí prázdniny. Na ručičce vah být vidět nic nemusí i když celkové tukové zásoby budou nižší. Bohužel. Určitě tu osmdesátku ale brzy pokoříte. Pokud někde dobře funguje spravedlnost, tak minimálně při dodržování správně nastavené redukční diety. Jinak jídla si rozplánujte v rámci dne jak vám to bude vyhovovat. Není nutné respektovat pořadí tak, jak jsem uvedl v tom obecném jídelníčku.
 
před 9 měsíci
Saurah
Milý pane doktore, moc děkuji za všechny odpovědi a instrukce. při 12DP odešla 4 kila, zítra končím 7DP. Střeva začala pracovat, ale váha na té magické 80tce stále stojí, maximálně se pohybuje o 20dkg nahoru a dolů... Nic jsem neporušila, ani hlad večer mě nepřinutil sníst něco navíc, nakonec je docela příjemné ho pocítit :-). Objednala jsem další Vaše produkty, nevím, jak tento týden zvládnu v chaosu začátku školního roku vařit, tak jimi případně nahradím 3 jídla a redukční svačinu snad už zvládnu. Kdybyste věděl, jak moc mně Vaše slova vždy pomáhají... Přeji Vám krásný týden, Dag.
 
před 9 měsíci
Dr. Staněk
Dobrý den, Dag. Během dne se ozvu. Prosím mějte na paměti, že pokud jste jen na přípravcích Guareta a DietLine strava je prakticky bezezbytková. Pravidelnost ve vyprazdňování bývá narušena. Vlákninové přípravky Guareta má proto svůj smysl používat i z tohoto důvodu. Zvětší střevní obsah díky tomu, že jsou schopny vázat dobře vodu. Jsou také energetickým substrátem pro střevní mikrobiotu, která pak tvoří hlavni masu střevního obsahu. Jestli jídelníček dodržujete a váha stojí, nic se absolutně neděje. Častější vážení je demotivující a zbytečně může zkazit náladu. Jestli se dnes výrazněji ochladí a nebude teplo, čekal bych, že to s váhou směrem dolů zahýbe.
 
před 9 měsíci
Saurah
Milý pane doktore, hlásím se s prosbou o vzorový jídelníček. Teď 3 dny stojím na váze přesně na deka (já vím, mám se vážit jednou týdně), ale to je opět ten můj problém se zácpou. Ani bylinky nepomáhají. No, ale nic nevzdám, s podporou Vašich laskavých komentářů, které si čtu v Poradně i zpětně, dál budu hubnout. Na zeleninu se moc těším :-). Moc Vás pozdravuji, děkuji, Dag.
 
před 9 měsíci
Dr. Staněk
Dobrý den, Dag. Díky za dobrou zprávu. Doporučuji 2 pokrmy Guareta/DietLine Protein 20 stále do jídelníčku zařazovat, aby hubnutí pokračovalo. Je jedno co si z Guarety vyberete. Neměla byste ale konzumovat nic s odporem, ale pokud možno s chutí. Další 2 pokrmy byste si sestavovala podle vzorových rozpisů pomoci potraviny.cz, které vám pošlu mailem. Pokud se mi zítra ozvete, budu se snažit vám je poslat v sobotu během dne. Těšte se hlavně na masíčko a zeleninku z vašeho skleníku.
 
před 9 měsíci
Saurah
Milý pane doktore, moc děkuji za vyčerpávající odpověď; manžel měl radost, že do chalupy nepřibyde opět nějaký přístroj, na který se bude časem pouze prášit :-). Také bych ráda s nadšením poděkovala za kokosový olej, ta vůně :-)! Kdybych nedržela dietu, pustila bych se do něj lžičkou. Takhle alespoň voním já sama, je hedvábný. Budu přemýšlet, čím bych udělala radost zase já Vám... DP12 mám za sebou, 4 kila dole. Dnes jsem začala DP7. Nejím houby, proto jsem hned první den zvolila kuře na houbách, ať to mám za sebou-snědla je také. Kuře bylo výborné. Od rána jsem přednášela pro učitele, s energií "na krém Stracciatellu" k snídani, bez hladu jsem vydržela i v tom vedru mluvit 4 hodiny. A v pohodě dořídila zpět domů, cestou nakoupila a nepodlehla žádným svodům. Protože týden je krátký, raději se zeptám hned: jak mám, prosím, pokračovat? Teď vážím 80kg, měřím 165. Když snížím váhu na 74kg, vím, že se už budu cítit příjemně, přesto bych ráda tu 70tku pokořila alespoň o kousek, 66-67 mně připadá ideální. V mládí jsem se vždy držela pod 58kg, ale to každodenní úsilí :-). Moc děkuji, pozdravuji Vás, Vaše spokojená Dag.
 
před 9 měsíci
Dr. Staněk
Dobrý den, Dag. Úprava vody, která by byla vhodná k pití, není jednoduchý proces. Také proto, že v půdě, a to i ve spodních vrstvách či hlubinných vodách, přibývají nové kontaminanty, které není snadné z vody odstranit. Svého času jsem se zabýval i čistěním vody, protože jsem pracoval ve výrobnách infúzních roztoků. Měl jsem k dispozici chemické a mikrobiologické analýzy vody kdykoliv jsem potřeboval a získal jsem mnoho zajímavých poznatků. Přestože se od té doby úprava vody posunula o mnoho dál, každý způsob má své mouchy. Pokud chcete čistit ev. upravovat vodu správně, musíte vědět co vás čeká na začátku a jaká kvalita vody je požadována na konci. Pak můžete proces optimalizovat. Důležité je také včas vyměnit jednotlivé prvky umožňující dostat z vody všechny látky, které tam mít nechcete. Jejich kapacita ať už filtrační či třeba vazebná, se dříve nebo později vyčerpá. Čištění vody sestává z několika kroků a nemůže se jednat o pouhou filtraci ev. mikrofiltraci v pravém smyslu slova, pokud firma slibuje to, co píše. Z hlediska výživového a zdravotního je důležité, aby voda zároveň neztratila běžné minerální látky. Určitá míra mineralizace a vhodný poměr minerálních látek jsou tedy důležité parametry. Vyčištěná voda nevhodným způsobem ev. voda destilovaná je pro živý organismus problémem také. Kdyby měl výrobek tedy perfektně fungovat pro danou lokalitu, bylo by nutné vědět podrobné složení vody i její hlavní rizikové látky organického původu. Nemusí se zdaleka jednat jen o látky herbicidní a pesticidní či s estrogenním účinkem. Stačí když v okolí bude někdo spalovat (spaloval) plasty a odpad ev. sypat v dobré víře ještě popel do půdy. Protože nebezpečných kontaminantů ve vodě, půdě, vzduchu a potravinách bude z hlediska kvantity i kvality přibývat, způsob čištění ev. úpravy vody je nutné stále zdokonalovat. Jinak momentálně spíše doporučuji se držet názoru vašeho muže s tím, že převařování vody má svůj smysl a počínáte si racionálně. Díky oteplování stoupá riziko mikrobiologické závadnosti vody. Domnívám se, že pouhým zakoupením komerčně nabízeného filtračního zařízení není možné garantovat, že filtrovaná vodu bude zbavena všech kontaminantů do takové míry, že nebudou přispívat ke zdravotním komplikacím. Může být ale díky tomu v konkrétních případech vhodnější pro pití.
 
před 9 měsíci
Saurah
Milý pane doktore, přesně taková jasná slova jsem potřebovala slyšet. Už nic nenahrazuji, nešidím. Jdu na čtvrté kilo a už na sobě cítím, jak mně je lehčeji. Hlad ustává, únava není tak velká, nálada se vylepšuje a přípravky Guareta mně chutnají; upravený krém Stracciatella od doby, kdy jsem ho jedla naposledy, je skvělý. Snídám v 10, oběd 13.30 (od 14ti jsem vždy učila, mám to tak leta), večeři a svačinu se snažím sníst do 19-20ti hodin. Děkuji! Ráda bych se zeptala na Váš názor na tento vodní filtr https://www.traminal.cz/vodni-filtry-berkey/. Jsme odkázáni na vodu ze studny, kterou převařuji a pokud ne, na kupovanou balenou. Manžel se k filtru staví skepticky (vystudoval chemickotechnologickou školu), já jsem za těch téměř 20 let životy na chalupě unavená z balíků vody-nakupuji výhradně sama. Moc Vám děkuji...
 
před 9 měsíci
Dr. Staněk
Milá Dag. To jsou sice malé hříchy, budu-li mít na mysli nedodržování rozpisu. Celkový výsledek pak bude horší. Jinak to, co jste uvedla, se velmi hodí do redukčního jídelníčku, pokud budou porce přiměřené. Na počátku diety je vždy motivační, když vidíte, že váha poklesla o pár kilogramů během týdne. Aby pozvolna klesala, dietních chyb je třeba se zcela vyvarovat. Příroda se ošulit nedá. Pečivo je z výživového hlediska pro lidi trpící nadváhou bezcenné. Nemá žádný smysl je konzumovat a stojí za to přemýšlet, jak se mu v jídelníčku co nejvíce vyhnout a jak ev. co nejlépe vykompenzovat dietní prohřešky které zkrátka všichni více nebo méně děláme.
 
před 9 měsíci
Dr. Staněk
Ne Dag. Jsem v osobním kontaktu s řadou zajímavých firem po celém světě a dostanu se tak k jedinečným ingrediencím díky tomu, že znám jejich skutečné a detailní fyzikální a chemické vlastnosti. Když dva dělají totéž nebývá to totéž. To platí i o složení kokosového tuku. Občas něco jen připravím pro rodinu nebo známé. Nemám ambice prodávat kosmetiku. Jestli myslíte poslední věty textu, často se stává, že lidé díky komerčním výrobkům redukční diety snadno váhu sníží, protože nemají problém být určitou dobu disciplinovaní. Neosvojí si ale zpravidla nové stravovací návyky a tak se váha brzy vrátí zpět. Nadváhu řeší opakovaně a snadno pomocí speciálních přípravků. Jiní s disciplínou válčí, ale pokud nakonec dosáhnou své cílové váhy, osvojí si řadu praktických znalostí a dovedností. Lépe se pak vyvarují nevědomých dietních chyb a třeba jim stačí váhu upravit jednou za 2-3 roky aby byli zdraví a nemuseli brát zbytečně léky na snížení krevního tlaku, kyseliny močové či krevního cukru. Nepochybně také snižují riziko minimálně některých onkologických onemocnění. Protože strava obsahuje stále více cizorodých látek, má střídmost v jídle smysl i z tohoto důvodu.
 
před 9 měsíci
Saurah
Dobrý den, milý pane doktore. Chyby jsem tedy udělala už dvakrát za sebou: 6. a 7. den DP 12 místo koktejlu a večeře jeden den zeleninu, druhý kousek tuňáka bez oleje a také okurka a půl rajčete. Ještě že jste tak rychlý s odpovědí, dnes už striktně pouze DP 12, vydržím, potřebovala jsem od Vás srovnat. S tím mým milovaným pečivem to bude výhledově těžké, ale zatím budu řešit současnost. Objednám tedy na Vaši radu ještě DP na 7 dní. Poreferuji, jak půjde hubnutí, opět příští týden. Už nejsem alespoň tolik unavená jako první dny DP. Potom už budu moct přidávat nějaký svůj domácí dietní pokrm? Přeji Vám příjemný víkend, moc děkuji, Dag.
 
před 9 měsíci
Saurah
Moc děkuji, pamne doktore :-). Na obličej používám vždy nějaký lepší Loreal, na něm vrásky téměř nemám... Jen jsem moc nerozuměla Vašim posledním dvěma větám. Vy vyrábíte dermatologické přípravky, které nejsou v prodeji, nebo ty ingredience do nich...? Jsem zvědavá, že :-).
 
před 9 měsíci
Dr. Staněk
Dobrý den, Dag. Díky za report. Vypadá to nadějně a gratuluji ! Začátek je nejtěžší. Snažte se prosím plán dotáhnout do konce. Pokud vám nějaká přichuť nevyhovuje, volte jinou. Respektuje pravidla záměn. Po ukončení plánu si můžete dopřávat zeleninu v dostatečném množství a skleník manželovi vyprázdníte. Je skvělé, že máte doma svoji zeleninu. Pečivu, včetně chleba, se ale do budoucna vyhýbejte. Najděte si způsob stravování, ve kterém bude chléb zastoupen ve velmi skromném množství. Jinak váhu po zhubnutí neudržíte v rozumných mezích. Pokud máte problém dotáhnout celý Dietní plán, snažte se bez dietní chyby dotáhnout alespoň 9 dní. Pak je možné navázat Dietním plánem na 7 dní s různým obměnami v dalších dnech. Ty bychom museli již společně konzultovat mailem. Přesto by bylo dobré nějaké výrobky Guareta/DietLine v jídelníčku ponechat aby hubnutí pokračovalo. Držte se! Nepolevujte. Najděte si svoji cestu. Rovná cesta nemusí vždy vést k cíli.
 
před 9 měsíci
Dr. Staněk
Dobrý den, Dag. Zda zvolit krém s vyšším podílem tukové složky či menším, je věc velmi individuální. Také je důležité, aby krém dokázal hydratovat hlubší vrstvy pokožky a dokázal tam i dopravit některé látky, které mohou zlepšit její funkci. Stav pokožky souvisí s celkovým zdravotním stavem organismu a s prostředím ve kterém žijeme. Myslím si tedy, že bylo nakonec racionálnější odejít z lékárny s drinkem v sáčcích než s krémem. Navíc tento přípravek má dobré složení. Obsahuje sladidlo nikoliv cukry a můžete ho tedy k PLÁNU používat. Jinak kokosový olej je skvělý. Jestli budete něco objednávat přes e-shop napište do poznámky, že máte zájem o kokosový olej ode mne. Podívám se, zda mi něco nezbylo z výroby poslední vývojové šarže a pošlu vám jej zdarma na vyzkoušení. Používáme skvělou kvalitu do dermatologických přípravků ( nejsou v prodeji). Příprava probíhá ve vakuu a nepoužíváme žádné konzervanty.
 
před 9 měsíci
Saurah
Jo a včera jsem si v lékárně chtěla koupit nějaký tělový krém pro blížící se 70tku a místo něj odešla s Dr. Max Collagen Drink 30 sáčků. Mohu užívat? Krém, který by byl pro stárnoucí pleť dobrý (navíc jsem dost na slunci, opaluji se dobře) jsem zatím neobjevila. Mazat se kokosovým olejem? Má v Poradně někdo něco osvědčeného? Děkuji za rady...
 
před 9 měsíci
Saurah
Milý pane doktore, hlásím se po týdnu DP12 krémový. Do včerejška žádný prohřešek, včera krize; jen představa chutě přípravků byla a je velmi nepříjemná. Trochu mě zlobí střeva, ale to jsem při této dietě měla vždy. Snědla jsem pár lžic přírodně kvašené zeleniny, salát ze salátové okurky a rajského bez cukru (manžel bručí, na co mně prý stavěl skleník, když se zeleniny ani nedotknu) a vynechala jeden koktejl s mlékem. Vůně čerstvého chleba je mučivá. V noci vlčí hlad, ale nevstala jsem. Ve dnech, kdy držím DP, večer mívám červený obličej, přes opálení to není naštěstí tolik vidět-myslím, že takto jsem na něco v Guaretě dřív také reagovala; není to ale tak zlé, jako kdybych vypila pár loků červeného vína, to bych vypadala jak rak... Dole mám asi 2 kila, snad úbytek bude pokračovat. Ráda bych jedno jídlo DP12 nahradila něčím jako jogurt (maso, apod.) se zeleninou, nebo ranní sladký krém občas miso zeleninovou polévkou. Je to možné? A dokoupila bych slaná jídla a omeletu-nějak mně tolik sladkého v DP nejede (to se tedy divím :-)). Moc vás pozdravuji a děkuji, Dag.
 
před 9 měsíci
Dr. Staněk
Milá Dag. Na rozličné vlákniny-polysacharidy, lidé nereagují stejně. No počátku doporučuji užívat 3x1 kávovou lžičku a pokud vám bude vláknina vyhovovat, můžete ji zvýšit na dvojnásobek (jestli vám vyšší dávka bude vyhovovat více). Často stačí při redukční dietě nižší dávkování. Pokud ji chceme použít pro snížení hladiny cholesterolu, optimální je použít 3x2 kávové lžičky během konzumace stravy bohatší na tuky. Přesto většinou zahajujeme nižší dávkou. Přeji pevnou vůli. Kdykoliv se ozvěte.
 
před 9 měsíci
Saurah
Milý pane doktore, dnes začínám 12DP a hned mám začátečnický problém. Na dóze s vlákninou Guareta je napsáno 3x denně kávovou lžičku, anglicky 3x denně čajovou lžičku a v Poradně jsem četla 3x denně 2 lžičky půl hodinu před jídlem rozmíchat do vody a vypít. Když trpím na zácpu, jak mám tedy užívat já? Moc děkuji :-).
 
před 10 měsíci
Dr. Staněk
Určitě to nějak vymyslíme, Dag. Nemějte obavy.
 
před 10 měsíci
Saurah
Ani nevím, jak Vám poděkovat, milý pane doktore za Vaši laskavost, otevřenost, upřímnost... Pomohl jste mně pevně se rozhodnout, že s Guaretou dokážu vypadat a cítit se jako v mém prvním příspěvku tohoto vlákna. Pokud to nepůjde s pomocí pročítání Vašich slov tady v Poradně, přijela bych do Prahy. Děkuji, Dag.
 
před 10 měsíci
Dr. Staněk
Dag, je mi to líto, ale bolesti budou přetrvávat. Stupeň poškození kloubů je vysoký. Ke zmírnění bolestí ale dojde a možná budete moci volit menší dávky protizánětlivých léků.
 
před 10 měsíci
Saurah
Napíšu z domova email, ale nejdřív začnu řešit váhu. Moc zatím děkuji,
 
před 10 měsíci
Saurah
Skolioza III. stupně od dětství, artróza kyčlí II. - IIl. stupeň, SI skloubení ach jo. Maminka měla také, ale postavu si kvůli bolestem udržovala jako modelka... Vezmu si z ní příklad.
 
před 10 měsíci
Dr. Staněk
Záleží na míře poškození kloubů. Celkový stav by se měl zlepšit v každém případě. Co se týká medikace, asi bych nic neměnil. Dona nemusí být pro vás dostatečně účinná a může mít smysl ji zaměnit například za Condrosulf v dostatečné dávce či Piascledine. Musel bych ale znát poslední zprávu od ortopeda. Pro změnu farmakologické léčby je ale malý prostor.
 
před 10 měsíci
Saurah
Tohle je mně jasné, pane doktore. Zítra se vracím domů a zodpovědně se do snižování váhy pustím. Jsem zvědavá, jestli se bolesti s ubývajícími kily budou zmírňovat...
 
před 10 měsíci
Dr. Staněk
Dag, moje rada je jasná. Každé kilo navíc zatěžuje klouby. Strava která vede k nadváze podporuje zánětlivé reakce. Zkrátka jich vzniká více v oblastech poškození jednotlivých tkání. Jedním ze zánětlivých projevů je otok či bolest... Analgetika či protizánětlivé léky přináší úlevu ale také oddalují naší pozornost abychom příčinu řešili včas a racionálně. Bolest je posledním varováním před nevratným poškozením funkce tělesné tkáně ale také žádostí o změnu přístupu.
 

Centrum pro poruchy metabolismu a výživy

Poskytuje komplexní péči pro pacienty, kteří potřebují nutriční podporu.

Kontakt  |  Napsali o nás

Jak zhubnout

Diet Guareta
© 2011 Dr. Staněk spol. s.r.o.| Vytvořila V3Net.cz - webové prezentace na míru Nahoru