V košíku nejsou žádné položky. Jak nakupovat?

trávící enzymy

před 11 měsíci
Dr. Staněk
Ano. Těmito radami a názory bych se neřídil. Obezity přibývá úplně všude a těžko najít zemi, která by mohla být "stravovacím vzorem". Není třeba zakazovat stravovací zvyklosti, které samy o sobě nemají negativní vliv na to, zda budeme přibírat či nikoliv. Mohou být i ze zdravotního hlediska vhodnější. Každý člověk je originál. Naprosto zásadní je co jíme a v jakém množství za den a dlouhodoběji. Tím myslím i zastoupení jednotlivých živin. Ostatní, kromě míry a častosti dietních prohřešků, má okrajový význam. Lékař, který dává dietní doporučení, by měl konkrétní osobě hlavně sdělit, jakou výživovou hodnotu má jeho redukční jídelníček mít a jaký váhový úbytek přibližně očekává, až se s ní setká při následné kontrole v ordinaci. Zda si pak rozdělíme celodenní stravu do tří nebo třeba pěti porcí je úplně jedno. Jestli váha dolů nepůjde, jídelníček byl chybně nastaven, nebo nebyl zkrátka dodržen. Jiná možnost neexistuje.
 
před 11 měsíci
Pane doktore, děkuji za odpověď. Paní doktorka, která prosazuje 3 jídla denně, také argumentuje tím, že na Západě VŠICHNI jedí jen 3 x denně a Francouzi jen 2 x, a proto je nutné se u nás tím také řídit.. Dalším jejím názorem je, že večer si nesmím vzít ani odtučněný tvaroh, protože by mi prý rostly svaly a to nikdo nechce. Můj závěr je, že je nutné změnit lékaře.
 
před 11 měsíci
Dr. Staněk
Pokud to takto skutečně lékařka formulovala a myslela to obecně, jedná se o tvrzení, které mi nedává žádný smysl a je velmi podivné. Při poruchám funkce slinivky nemusí ale slinivka produkovat trávicích enzymů dostatečné množství. Tomu je pak třeba přizpůsobit jídelníček a třeba i užívat trávicí enzymy ve formě tablet. I při redukční dietě může tento případ nastat. V tomto případě není vhodné navyšovat velikost porce jídla tím, že zvyšujeme výrazněji denní příjem bílkovin. Pokud má takový pacient větší tendenci ke ztrátě svalové hmoty při dlouhodobější redukční dietě, zařadíme do jídelníčku i DietLine AMK 5. Tím se vyhneme trávicím obtížím a zároveň doplníme aminokyseliny, které jsou klíčové pro tvorbu a ochranu svalové hmoty a imunitního systému. Omlouvám se za pozdní odpověď.
 
před 11 měsíci
Moc děkuji za rychlou odpověď pane doktore. Takže tvrzení lékařky, že při více jídlech denně dochází k oslabení trávicích enzymů a tudíž je hubnutí obtížné neplatí ?
 
před 11 měsíci
Dr. Staněk
Je to v podstatě tak, jak píšete Alčo. Rychlost hubnutí ale závisí na více faktorech, které nejsou stejně důležité. Jedním z nich je poměr živin s obsahem energie v redukčním jídelníčku. Svoji roli hraje i obsah ostatních živin, protože některé vitaminy a minerální látky se přímo podílejí na energetickém metabolismu. Bez jejich přičinění by biochemické reakce neproběhly, nebo jen v menší míře. Počet jídel je pak důležitý okrajově a měl by být přizpůsoben tomu, co příslušná osoba preferuje. při přípravě jídel může vznik velké množství nepřesností, které vedou k dietním chybám.
 
před 11 měsíci
Dobrý den pane doktore, zajímal by mne váš názor o tvrzení lékaře obezitologa, že frekvence jídla má být maximálně 3x denně. Při častějším jedení /svačiny/ se vždy při každém jídle prý aktivují trávící enzymy, které se při frekvenci jídla 4x - 5 x oslabují a hubnutí jde špatně. Až dosud jsem si myslela, že rozhodující pro hubnutí je kalorický deficit a je jedno na kolik jídel si jídlo rozložím. Přeci např u vašich dietních plánů, je možné zvolit i plán s více jídly a přesto se hubne. Důležité jsou makroživiny a celkové množství energie za den. Jak se na to díváte vy ? Děkuji za odpověď. Alča
 

Centrum pro poruchy metabolismu a výživy

Poskytuje komplexní péči pro pacienty, kteří potřebují nutriční podporu.

Kontakt  |  Napsali o nás

Jak zhubnout

Diet Guareta
© 2011 Dr. Staněk spol. s.r.o.| Vytvořila V3Net.cz - webové prezentace na míru Nahoru