V košíku nejsou žádné položky. Jak nakupovat?

Reflux?

před 24 dny
Dr. Staněk
Snažte se prosím pokud možno dosáhnout normální váhy. I velmi úspěšný operační zákrok nemůže zabránit tomu, aby nadbytečný tuk v břišní dutině stále obtíže nevyvolával. Nyní si myslím, že určitý smysl má podávat inhibitory PP či H2 na noc. Problémy s pálením mohou být přece jenom menší a může se také snížit riziko vážného poškození jícnu během spánku. Je třeba myslet i na budoucnost i když aktuální obtíže jsou tak nepříjemné, že jste koncentrována na ně. V každém případě usilujte o vyřešení tohoto problému a nenechte se odradit. Bojujte a váhu opravdu sundejte, aby mohl být chirurgický zákrok a následná rehabilitace co nejefektivnější ! Je výborné, že jste začala s fyzioterapií. Přeji hodně zdraví.
 
před 25 dny
Ještě jednou dobrý den, děkuji za vycerpavajici odpovědi. Jelikož jsem nemohla uz moc hnout s krkem a rukou s bolesti i prave lopatky, zašla jsem si na fyzioterapii, kde mi řekli, že mám pravou stranu páteře včetně pánve v hrozném stavu, celkove držení těla že je špatně, takže asi většina věcí bude od toho (pry asi dopad práce, musíme plnit nesmyslné normy a všechno se dělá jen pravou rukou). Začli se zaměřovat i na reflux, který by s tím prý mohl take souviset. Nyní jsem shodila na 89,5. Stále nejím nic s cukrem, bílou mouku, smažené, perlive atd. a stále mám celé dny i noci pusu plnou žaludečních stav, nebo se mi chce zvracet, případně pálí zaha. Na gastroskopii řekli, že když nezabírají IPP, nevědí, co se mnou, a tak si to mám nějak vyřešit. Budu mít schůzku ohledně operace hiatove hernie, abych věděla, jaké by byly možnosti, kdyby po zhubnutí nezapadla, jak říkali, že by mohla. Pokud by to bylo ovšem opravdu od ní. Navíc jsem v patek byla opět u zubního lékaře, kde mi řekli, že co se týče úst, pálení a bolesti budou zaludecnimi stavami, jelikož mám rozezrany i jazyk, patro a dásně. Navíc bolesti tváře a čelisti pravděpodobně budou zase od té páteře. Z jejich hlediska vse v pořádku, takže prý mám tlačit na lékaře ohledně toho žaludku. Jenže to nikoho nezajímá. :) Začínám tedy věřit, že až vyřeším žaludek a pater, tak se snad všechno dá do pořádku. :) co se týče interního vyšetření, to mi dělali půl roku po začátku problémů s tím žaludkem, tam bylo vse v pořádku.
 
před měsícem
Dr. Staněk
Obávám se, že obtíže skutečně souvisí s útlakem v oblasti krční páteře. Nejsem ale lékař. Jsem klinický farmaceut. To pak vede k řadě vegetativních obtíží. Nervus vagus inervuje nejen srdce ale i třeba trávicí systém. Vyloučil bych i tzv. mimojícnový reflux. Provádí se vyšetření na přítomnost pepsinu ve slinách. Žaludeční obsah se může dostávat nejen do dutiny ústní, ale i do plic. Může ovlivnit i sluch. Spíte převážně na levé straně? Nervus vagus zpomaluje i srdeční akci a obtíže s krční páteří mohou způsobovat arytmie. Útlum srdeční akce drážděním 10. hlavového nervu může následně vyvolat bušení srdce během spánku. Poruchy funkce krční páteře mohou vyvolávat i další projevy jako je pocení, slinění, návaly horka, bolesti hlavy, uší, zubů, podráždění očí a sluchu, poruchy polykání..... Současná i předchozí medikace bez dostatečně efektivního vyšetření spíše k obtížím bude přispívat. Myslím si, že klíčovou roli při medikaci by asi měl u vás hrát internista. Náprava nebude snadná. Dlouhodobá správně vedená rehabilitace pomůže částečně od uvedených obtíží a měla by být základem vaší léčby. Měla by doprovázet pozvolné snížení tělesné hmotnosti .
 
před měsícem
Zprávu z neurologie jsem poslala na mail, z ORL jsem ji už odevzdala lékařce, tam nic nebylo, jen mi zkoušeli nějaké spreje, ale upozorňovali také na páteř. Je pravda, že v září kvůli srdci jsem byla na vyšetření páteře a následně na rehabilitacich, říkali, že mám hrudní i krční pater v hrozném stavu, ale pak se přišlo na dvě vady na srdci, s čímž jsem byla na ablaci a říkali, že ty rehabilitace tedy necháme a dal se to neřešilo. Práva strana mě bolí od lopatky nahoru, takže nad páteří už jsem taky uvažovala... Zkusím ještě fyzioterapii. Jinak úřadu páteře nebo hlavy jsem neměla, na magnetické rezonanci jsem byla jen mozku. Pater se mě doktorce nezdála, tak mě raději poslala ke specialistovi a ten to potvrdil. Měla jsem doteď práci, kde jsem pracovala šílené normy jen pravou rukou, 6 let. Tak mě napadlo, zda to nemůže být následek.
 
před měsícem
Dr. Staněk
Snažte se určitě dosáhnout normální váhy. Zprávu z neurologie či ORL prosím nemáte? Měla jste v minulosti úraz páteře či hlavy? Obtíže mohou souviset s funkcí krční páteře a hlavových nervů. Podílejí se na inervaci všech míst, které jste uvedla. Podkožní tuk může utlačovat některé nervové struktury a problém mohou zhoršovat. I desetina milimetru hraje velkou roli. Byla jste na CT hlavy či NMR (hlava, krční páteř)?
 
před měsícem
Dobře, budu pokračovat v hubnutí a snad to zmizí. Sladidla nepoužívám. Jinak co se týče mého zdravotního stavu, tak je zvláštní, že dal ještě trpím na krvavé vytoky, brnění hlavy, neustále zalehlé ucho leve, silné bolesti čelisti a mezi stolička a castou bolest dutin. Prošla jsem už alergologii, gynekologii, několik zubařů, dentalnich hygien, parodontologie, neurologie a nikdo na nic nepřišel. Tak nevím, co se s tím tělem děje.
 
před měsícem
Dr. Staněk
Výsledky mají výpovědní hodnotu. Je to v pořádku. Dobře jste udělala. Pro vstřebávání některých vitaminů a železa je nutné dostatečně kyselé pH žaludku. To je nutné i pro dobré trávení škrobu či bílkovin (je důležitá jejich denaturace v žaludku). Léčiva která užíváte mohou dělat i problémy tohoto druhu a může se objevit jejich deficit. Mohou také zhoršit toleranci bílkovin a přispívat k alergických reakcím na některé bílkoviny, díky tomu, že jejich struktura nebyla dostatečně narušena denaturací v žaludku. S léky se zkrátka musí postupovat s rozvahou a nepodceňovat jejich vedlejší účinky. Musí se brát ve správném, ne zbytečně vysokém dávkování, po nezbytně nutnou dobu. Blokátory PP mají vysokou terapeutickou účinnost a nemohou se předepisovat plošně na všechny zažívací obtíže jak se v podstatě děje. Ve vašem případě je ale možné, že se bez nich nějaký čas neobejdete. Těžko se mi to posuzuje. Vím o vašem zdravotním stavu velmi málo a také nevím nic o vašem stravování v minulosti. Naslepo bych vám ještě doporučil si koupit nějaké trávicí enzymy, které jsou volně prodejné . Například Pangrol či Panzytrate. Užívejte je případně přesně podle doporučení v příbalové informaci. Dávkování mohu ev. upřesnit, budu-li znát dopodrobna váš jídelníček.
 
před měsícem
Dr. Staněk
Problém může být způsoben jen nadváhou a zhoršenou funkci dolního jícnového svěrače. Tu mohou zhoršovat i psychofarmaka ovlivněním centrálního nervového systému a následně i inervace svěrače. V každém případě je třeba příčinu najít. Užíváte náhradní sladidla ve větším množství?
 
před měsícem
Omlouvám se, přehlídla jsem se, výsledky jsou z toho listopadu. Jinak mi krev brali už jen na alergologii a tam nic nebylo, jiné výsledky nemám. Naposledy mi brala paní doktorka krev jen na deficit železa, b12 a kyseliny listové - tam se potvrdilo vše pod hranici.
 
před měsícem
Dobrý večer, výsledky jsem Vám preposlala. Blokatory užívám dlouhodobě, u každého druhu mě upozornili dát tomu par týdnů, jestli bude efekt. Žádný se nedostavil. Užívala jsem téměř dva roky toto: JUST MSA CAPS PLUS. Příjem bílkovin pravděpodobně malý, začla jsem si na ně dávat víc pozor až poslední dobou, kdy jsem si domu koupila běžecký pas a začla chodit pravidelně plavat. Dnes počítám tak 60g, ale to je výjimečně. Začla jsem víc jíst odtucnene tvarohy. Jinak reflux mi právě doteď nikdo nestanovil - první gastro bylo úplně v pořádku, po druhé po tom půl roce se našel helicobacter a až teď v listopadu už jen ta malá hiatova hernie. Jinak říkají, že nemám ani nic poleptaneho nebo známky nějakého refluxu, přitom problémy mám celé dny. Naposledy jen rikala paní doktorka, že mám více vyhlazene klky u dvanacterniku, ale udělala odběr na celiakii, ta se nepotvrdila a dal to nikdo neřešil. Jen mi pořád po mailu mění druhý IPP.
 
před měsícem
Dr. Staněk
Jestli jsou výsledky z letošního roku, můžete mi je poslat na guareta@drstanek.cz . Blokátory protonové pumpy či H2 receptorů je třeba užívat každodenně. Je třeba volit správnou dávku i rozhodnout, zda je lepší je podat jen na noc, nebo i přes den. Jaký preparát čínské medicíny jste užívala? Jaký je váš příjem bílkovin za den v gramech? Diagnózu gastroezofageálního refluxu vám stanovil gastroenterolog?
 
před měsícem
Dobrý den, děkuji za rychlou odpověď. Kávu nepiju vůbec, piju hlavně obyčejnou vodu. Ani nejím nic neobvyklého, řídím se jídelníčkem dle refluxu, ale bohužel jsem na tom pořád stejně. Vyšetření moči jsem měla nedávno, nic se tam nenašlo. Krev při gastroskopii, prý se tam nic nenašlo, jen snížené bílé krvinky, což mám už asi rok, hemoglobin a malinko zvýšený tuk. Při helicobacterovi mi nic z IPO neulevovalo, proto jsem začala užívat čínskou medicínu a postupně to ustupovalo. Právě, že je zvláštní, že po snížení hmotnosti se mi to ještě zhoršilo. Co se týče léků - na gastroskopii mi nedávno napsali Lanzul, dvakrát denně. Po tom jsem měla neustále průjmy, křeče v břiše a pocity na zvracení. Lékařka mi to změnila na Zulbex, jednou denně. K tomu teď 1x denně Prosulpin, 50mg. Výsledky krve mohu kdyžtak preposlat.
 
před měsícem
Dr. Staněk
Dobrý den, Iveto. Nepřiměřený jídelníček a velká nadváha vedou přirozeně k trávicím problémům se kterými úzce souvisí poruchy látkové výměny doprovázené také zvýšením kyselosti vnitřního prostředí. Břišní tuk tlačí na vnitřní orgány včetně žaludku a to pak pravděpodobně vyvolává problémy které popisujete. Obtíže se mohou stupňovat v noci při spánku. Zhoršuje se kvalita spánku, který zásadně ovlivňuje psychický stav každého z nás. Neznamená to ale, že dřívější problémy měly stejnou příčinu. Primárně se mohlo jednat o helikobakterovou infekci. Některé blokátory protonové pumpy přímo působí na helikobakter pylori a nesnižují jen aciditu. Jezte nyní skromně a snažte se dosáhnout výraznějšího snížení váhy. Jinak gratuluji k snížení váhy na 93 kg. To je výtečný začátek!!! Očekával bych ústup obtíží. Bylo vám v tomto roce provedeno biochemické vyšetření krve a moči? Máte k dispozici výsledky? Můžete mi prosím napsat jaký lék konkrétně nyní užíváte a jak jej dávkujete? Konzumujete nebo pijete každodenně něco méně obvyklého? Pokud pijete kávu, určitě ji vyřaďte. Je možné ji nahradit PARAKÁVOU. Mohla by vám zachutnat.
 
před měsícem
Dobrý den, pane doktore. Objevila jsem. Vaši poradnu, a tak bych se ráda s Vámi poradila, jelikož už jsem zoufalá. Před třemi roky jsem začala trpět se žaludkem, nemohla jsem spát, fungovat, jist.. Neustále rihani i po vodě, pocity na zvracení, šťávy v ústech, bolesti žaludku, za hrudní kosti a podobně... Na gastroskopii po měsíci bylo vše v pořádku. Až po půl roce jsem našla lékařku, která mi udělala odběr na Helicobactera, který byl pozitivní. Ale prý se to neléčí, tak jsem dva roky léčila HP přírodně houbou Reishi, Shiitake a Maitake. První rok jsem nemohla téměř nic jist, jinak nasledovalo nekolikanasobne zhoršení, ač problémy byly celou dobu i na lacno. Nyní, většina příznaků na podzim zmizela, normálně spím, jedla jsem už vsechno a některé dny mi už bylo i dobře. Jen mi zůstalo časté pálení žáhy a kyselost v ústech. Následovala další gastroskopie, HP už negativní, ale objevila se malá hiatova hernie. Nyní, cca dva týdny po velkém psychickém vypětí po několika úmrtích v rodině jsem se dostala do stavu, že mě pálí zaha neustále a kyselost v ústech je taky neustale, to trvá už dva měsíce, a opět jím jen minimum věci, jinak se to hned ještě víc zhorší. Každopádně s těmi problémy se i tak každý den budím a je to celý den. Vysadila jsem úplně cukr, bílou mouku, vše smažené, perlive, nekouřím, nepiju, což jsem nedělala nikdy a problémy mám pořád... Střídají mi Omeprazol, Zulbex, Lanzul a podobně, bez efektu. Zkoušela jsem i Mastichu a různé přírodní prostředky a taky bez úlevy, ani Famosan nebo jiná Antacida nepomohou. Zkoušela jsem tedy chvilku i Betain s enzymy a změna také žádná. Nyní beru ještě Prosulpin, kdyby to bylo psychicke, zatím 4. den. Bohužel, za dobu Helicobactera, ač jsem téměř nic nejedla a nikdo mi neřekl, jak je to možné, jsem stále pribirala. Dostala jsem se na váhu 106kg / 165cm. Nyní hubnu, už jsem na 93kg. Lekarka říkala, že pokud je to kylou, po zhubnutí může zapadnout, je to možné?? A pak se chci zeptat, zda byste mi něco neporadil, alespoň na chvilku ulevit? Ta váha je hrozna, pár let zpět jsem vážila 56kg. ... Tak by mě zajímalo, zda to opravdu může být "jen" kylou / vahou? Předem moc děkuji a přeji hezký den, Iveta K.
 

Centrum pro poruchy metabolismu a výživy

Poskytuje komplexní péči pro pacienty, kteří potřebují nutriční podporu.

Kontakt  |  Napsali o nás

Jak zhubnout

Diet Guareta
© 2011 Dr. Staněk spol. s.r.o.| Vytvořila V3Net.cz - webové prezentace na míru Nahoru