V košíku nejsou žádné položky. Jak nakupovat?

zeleninovy salat jako priloha k diete

před rokem
Dr. Staněk
Dobrý den, Renny. Je to podivné. Gastroezofageální reflux bývá způsoben většinou jen větší nadváhou a nevhodnou stravou. Naše přípravky by to způsobovat neměly. Není k tomu důvod. Helicid má určitý smysl užívat a bývá účinný. Na druhé straně výrazně snižuje aciditu žaludečního obsahu a brání denaturaci a štěpení bílkovin. Následně pak dochází k trávicím problémům a je možné se dostat snadno do začarovaného kruhu. Blokátory protonové pumpy jsou sice volně prodejné v nižším dávce, považuji to ale za velkou chybu. Jsou to mimořádně účinné přípravky a problémy z jejich dlouhodobým podáváním, často zcela zbytečným, jsou přehlíženy. Vliv na fyziologické procesy trávení je zásadní. Prosím, neopakujte stejné chyby a přemýšlejte co změnit abyste bylo dlouhodobě úspěšná. První krok zvládáte skvěle a tak ještě "jen" ten druhý. Byla jste na gastroskopickém vyšetření? Jste kuřačka? Vždy na jaře (tou dobou lidé často drží redukční diety) a na podzim se zhoršují obtíže které souvisejí s poškozením sliznice žaludku. Velmi často jsou způsobeny helikobakterovou infekcí, kterou je třeba odstranit antibiotickou léčbou, jinak nemůže dojít k odstranění trávicích obtíží. PS : Omlouvám se, jestli jste mi na dotazy v minulosti již odpovídala.
 
před rokem
Renny
Pane doktore zdravim po 5 mesicich...Samozrejme, ze jsem zpet na sve vaze :-) a Vasi dietu jsem nedokoncila...kvuli refluxu :-( nevim proc se mi to deje, ale po Vasi diete, me zacne bolet zaludek a zacne se mi delat reflux a palit me v krku...fakt nevim co s tim...objednala jsem po 5 mesicich houbovou polevku a uvazuju, ze zrovna nasadim helicid rano a vecer, abych tomu vsemu predchazela...jinak problemy nemam...ale jak nasadim, vasi dietu....neco je spatne u me...
 
2 years ago
Renny
Zitra zase najedu na 10 denní vlakninovy za pomoci Gavisconu a uvidim, jak se budu citit. Taky si myslim, ze to realne neni. Zkousim hubnout 15 let ze 70kg na 60 a místo toho jsem se dostala na 80kg. Vyzkousela ruzne jidelnicky od treneru a je to tak, jak rikate...Kdyz clovek vidi, ze hubne 1-2 kg mesicne, prijde mi to naprosto demotivujici. Pauzu jsem uz udelala 7 dní, nepribrala jsem a to je dulezite, takze od zitra jedu dal. Moc Vam dekuji pane doktore, ze jste takto poradil i co se tyka leku. za 10 dní se zase ozvu :-)
 
2 years ago
Dr. Staněk
Myslím Renny, že není reálné, jako u většiny lidí s velkou nadváhou, snižovat váhu pouze na běžné stravě. Většina těchto osob pak zbytečně rezignuje, pokud nejsou pod pravidelným a častým dohledem odborníka a zároveň nemají velmi silnou motivaci (jinak většinou přestanou na kontroly docházet díky nedisciplinovanosti). Máme v tomto prakticky 30 leté zkušenosti. Proto existují pokrmy, které jsou přímo na snižování váhy určeny a pokud se používají správně, váhový úbytek se musí dostavit. Zvažte ale prosím sama, zda je dobré pokračovat nyní, a nebo udělat nějakou pauzu. Osobně bych doporučil spíše pokračovat, protože se nacházíte v bludném kruhu. Nepůjde-li váha dolů, obtíže budou přetrvávat.
 
2 years ago
Renny
Zdravim pane doktore, moc dekuji za rady. Nevim jestli jsem primo obezni ale asi uz ano, nebo mozna porad nadvaha mam BMI 29,1 vyska 166cm, vaha ted 79kg byla jsem v rijnu na in body a mam hodne vnitrniho tuku to je pravda myslim, ze tam bylo cca 40% coz je hruza a hlavne v oblasti bricha. No potrebuji se dostat velmi rychle aspon na 70kg, abych svemu telu ulevila..takze zkusim tedy ten Gaviscon, ten jsem koupila vcera vecer, zatim moc nepomaha ale pry sliznice v krku se hoji az 28 dni, dam tomu par dni a kdyztak ten Pantoprazol..takze myslite, ze je zase vhodne najet na prisny rezim bez normalniho jidla? zase dat ten vlakninovy aspon na 10 dni at to klesne zase treba o 3-4kg..momentalne je super, ze vaha vubec nesla nahoru coz je skvela zprava, ale nejde ani dolu.
 
2 years ago
Dr. Staněk
Obezita určitě podporuje vznik, trvání i míru intenzity zánětlivých procesů v těle, Renny. Je třeba to určitě řešit. Vaše obtíže je nutné ale brát na vědomí a bylo by dobré hledat způsob, aby trávicí obtíže byly co nejmenší, nebo zcela zmizely. Pokud jste opravdu obézní, tělesný tuk utlačuje orgány v břišní dutině včetně žaludku. Zejména pak v noci dochází k tomu, že jícnový svěrač nemůže plnit dostatečně svoji funkci a žaludeční šťávy včetně tráveniny se dostávají do jícnu a způsobují zánět. Mohou trvale změnit epitel jícnu a způsobit další komplikace. Mohou být dokonce během spánku vdechovány a vytvářet i zánětlivou reakci v horních cestách dýchacích i plicích. Na to může upozorńovat ranní chrapot či kašel. Gaviscon chrání žaludeční sliznici a je k procesům trávení šetrnější než omeprazol. Osobně bych začal Gavisconem a případně neúspěchu bych volil omeprazol ev. pantoprazol, Pantoprazol může působit lépe na helicobacter pylori. Působí na něj inhibičně. Volně prodejný je Pantoloc Control či Controloc Control 20 mg.. Jinak je předepisován například jako NOLPAZA či Controloc ve vyšší dávce. Ve vašem případě bych preferoval spíše pantoprazol.
 
2 years ago
Renny
Zdravim Vas pane doktore, dekuji moc za odpoved.. uz se mi to deje i po normalnim jidle...jsem myslela, ze jen po dietnim, ale uz mi to dela i po snidani...Lecila jsem 3 roky na boreliozu od 2017 brala antibiotika nonstop ty 3 roky, z toho se mi zacal pak delat uz ten reflux 2019 behala po lekarich, podle krve mam i helicobactera, ale podle vysetreni z zaludku pry ne..dva ruzni lekari, kazdy jiny nazor...byla jsem celou dobu v pohode, ale ted se mi to vratilo, ale za to zhubnuti to stalo...Takze myslite, ze misto Omeprazolu radeji zkusit ten Gaviscon? Jinak leky zadne neuzivam, uzivala jsem jen vitaminy v dobe diety (biosil na vlasy, sumive Additiva) a i to mi asi dela spatne na zaludek, je v tom asi nejaka prisada, ktera mi nedela dobre..zjistila jsem, ze kdyz nejim zadne leky, zadne doplnky, zaludek je v pohode. no kazdopadne uz me hodne pali v krku...Jinak tehdy na vysetreni zaludku nic nenasli, pry se mohlo jednat spise o "vypary ze zaludku" ktere drazdi sliznici v krku...tehdy jsem uzivala asi mesic omeprazol a k tomu ten olej z cerneho kminu. Jinak tu boreliozu uz mam chronickou a mam porad zvysenou sedimentaci, ale nijak se to neresi ani ja uz to neresim.. Pritel rika, ze zanet je z obezity a asi to tak bude :-)
 
2 years ago
Dr. Staněk
Dobrý den, Renny. Díky za zprávu. Musíme něco vymyslet, abyste dotáhla hubnutí do vítězného konce. Zdá se, že je asi zánětlivá i sliznice jícnu. Doporučil bych vám zkusit jako první krok Gaviscon suspenzi. Užívejte jej asi 30 minut po jídle. Volte dvě lžičky a užívejte 3-4x za den. Kdybyste nepociťovala zlepšení po týdnu užívání, určitě se ozvěte. Gaviscon je velmi osvědčený volně prodejný lék Používá se již několik desetiletí. Je určen pro řešení obtíží, které uvádíte. Trochu ,mě zaráží, že po dietním pokrmu máte pálení v krku a po běžném nikoliv. Očekával bych normálně pravý opak. Je to opravdu po všech výrobcích nebo nějakém konkrétním? Napište mi ještě prosím, zda užíváte nějaké léky, abych mohl posoudit, zda nemohou ovlivňovat funkci dolního jícnového svěrače. Zajímají mě také podrobnosti, od kdy tyto obtíže máte (ev. zda přímo nesouvisí s nasazením určitého léku) a zda byly v minulosti nějak léčeny.
 
2 years ago
Renny
Zdravim pane doktore, tak jsem se dostala na 79kg ale vydrzela jsem presne 10 dni tzn 4kg dolu za 10 dni coz je pekne.....Zacalo mi byt hodne spatne od zaludku a zacalo me bolet - palet v krku, vratil se mi zase reflux po 3 letech..kavu uz vubec nepiju...snazim se jist kazde rano jedno "normalni" jidlo, protoze, kdyz si dam dietu, tak me zacne okamzite palit v krku... premyslim co s tim..napadl me jedine omeprazol nebo olej z cerneho - egyptske kminu (ten mi tehdy pomohl), ale to je zase cisty olej, takze tuk a pribirani.. Rada bych zase zhubla..klidne to budu delat takto skokove, napr. 10 dni toto a 4kg dolu, kdyz to muj zaludek nezvlada.., chvilku stabilizace a pak zase dieta na 10 dni.. poradite prosim co s tim refluxem a co na to dat? Vaha super, nepribiram, ale ani nehubnu.. 1 "normalni jidlo" + zbytek polevky, tycinky atd. dekuji moc Renny
 
2 years ago
Dr. Staněk
Dobrý den, Mám radost, že jste dokázala být disciplinovaná v období, kdy je to nejtěžší. Snažte se být co nejdůslednější. Slabší chvilky určitě přijdou. Jídlo ale pusťte co nejvíce z hlavy a hlavní pozornost soustřeďte a jiné aktivity. Čas, kdy budete jednotlivá jídla konzumovat si plánujte a rozvrhněte ideálně tak, jak je reálné, že byste se mohla stravovat i do budoucna. I po zhubnutí musí být člověk disciplinovaný, jestliže si chce váhu udržet. Jiná alternativa není. Přeji hodně zdraví a pevnou vůli do nového roku. Budu rád, když se průběžně ozvete, jak se vám daří.
 
2 years ago
Pane doktore zdravim Vas, musim Vam podekovat, ze jste a ze jste tuto dietu vymyslel. Dneska rano jsem zacala 8 den vlakninoveho planu. Zacala jsem presne 25.12 s vahou 83kg a dnes rano 79,5kg. Mám 40 let, 167cm a uz asi 15 let se snazim dostat na vahu 60kg se kterou jsem se citila nejlip. Mám chronickou boreliozu, vyssi sedimentaci a ruzne koinfekce.. 3 roky jsem uzivala antibiotika a az jsem se pred rokem rozhoupala, ze budu cvicit ve fitku, tak po 3 mesicich tehdy zavreli fitka skrze covid a ja za tu dobu covidovou pribrala bez cviceni z vahy 73 na 83...Místo toho abych hubla, slo to se mnou vic a vic z kopce...Porad strasny hlad, chut, bolesti kloubu na prstech a chodidlech + rameno..Lekare a lecbu chronicke borelky jsem uz nejak odpiskala, ale s vahou zacinam diky Vam opet bojovat...Musim Vam rict, ze prvni 3 dny byla relativne pohoda (na to jaky jsem hrozny "zrout") 4 den prisel strasny hlad. Vcera Silvestr tak vsichni jedli, me zachranilo jidlo Dietline kure se zeleninou, ktere jsem si koupila pro pripad "krize" Uz jsem mela proste pocit, ze potrebuju neco hutneho, co se da zvykat :-) :-) po tydnu jsem si taky dala rozpustnou kavu bez cekankoveho sirupu, zkusim si ji davat jen obcas... No co timto vsim chci rict. diky Vam a procitani tady tech prispevku behem drzeni planu, se snad dopracuji na tech 60kg..Vubec nevim, jak dlouho mi to bude trvat, ale ten pocit, ze hubnu 0,5kg denne je uzasny..Ja uz vyzkousela tolik jidelnicku, low carb a nevim co vsechno, sla i na mereni bazalniho metabolismu a o nicem...ta vaha byla vetsinou tak 1-2 kg za mesic a ja jsem clovek netrpelivy, co chce vsechno hned.. Tato dieta je pecka fakt...je "drsna" ale funguje...A co je lepsi byt obezni a mít zdravotní problemy nebo najet "drsny" rezim a videt jak to klesa... Doufam, ze to zvladnu po tech 15 let boje s hubnutim a doufam, ze se mi ulevi i zdravotne a ten zanet v tele zmizi.. Diky za Vas podam pak zase hlášení po ukonceni vlakninoveho planu a pak najizdim na DP 10, kdy zaradim 1 "normalni" jidlo. Preji Vam vse nejlepsi v Novem roce 2022 :-)
 
2 years ago
Dr. Staněk
Dobrý den. Káva obsahuje kofein, který stimuluje tvorbu žaludečních šťáv. Může zvyšovat pocit hladu a dráždí sliznici jícnu, žaludku i dvanácterníku. Může způsobovat gastrointestinální obtíže či stavy zhoršovat.. Může zhoršovat účinnost některých léčiv jako jsou například inhibitory protonové pumpy (např omeprazol) nebo H2 receptorů (např. famotidin). Káva by se neměla pít při zánětlivých onemocněních trávicího ústrojí. Kofein zvyšuje energetický výdej nepřímým působením na vegetativní systém. Z výživového hlediska je to ale nevýznamné a rizika z užívání kofeinu převažují (poruchy spánku, soustředění, gastrointestinální obtíže). Kofein má tedy negativní vliv na centrální nervový systém a prohlubuje únavu a vyčerpání. Osobně ji nedoporučuji pít při léčbě psychofarmaky. Káva obsahuje i jiné purinové alkaloidy, které mohou také trochu komplikovat zdravotní stav. Čekankový sirup obsahuje zejména inulin. Obsahuje ale také malé množství fruktózy. Není určitě vhodný při redukční dietě, jestliže nám záleží na optimálním výsledku. Může také přispívat k nadýmání podle toho, jak je inulin fermentován v trávicím traktu a jak je vysoká jednotlivá i celková denní dávka. Co se týká mléka, používejte odstředěné (doporučuji ušetřit při přípravě pudinku či koktejlu. Na jejich rozmíchání zkrátka použijte 180 ml mléka a 20 ml si později dejte ev. do kávy. Mléko chrání sliznici žaludku a jícnu před dráždivým působením kávy. Káva má diuretický (močopudný) účinek. Je to tím že purinové alkaloidy zvyšují prokrvení ledvinných glomerulů. Nemyslím si, že tyto látky zhoršují funkci ledvin za normálních okolností. Příjemné svátky.
 
2 years ago
dekuji moc za odpoved pane doktore. Vsechno jsem jiz nakoupila a budu tedy bojovat :-) Jeste se chci zeptat ohledne piti rozpustne kavy s troskou mleka a cekankovym sirupem (zadnou jinou nepiju, nechutna mi) to bych taky asi vubec nemela behem teto diety ze? Je mozne, ze kava nejak prekyseluje organismus a je "spatna" na ledviny? o te kyseline solne si prectu, zda se mi, ze od doby /cca 3 roky/ co piju kavu, jenom "kynu" a "kynu" sice dodrzuji pitny rezim, ale asi to neni uplne fajn pro telo, i co se tyka hubnuti...(vim, ze nej je cerstve umleta bez mleka, jako spalovac, ale tu fakt nedavam) a ta kava mi pomaha pri chutich na sladke...kazdopadne, zajima me nazor odbornika piti rozpustne kavy pri hubnuti a Vasi diete, dekuji moc a krasne Vanoce
 
2 years ago
Dr. Staněk
Dobrý den, Renny. Zápach z úst způsobují právě ketolátky, které se vylučují i dechem. Neplechu může dělat káva, která dráždí žaludeční sliznici a mimo jiné podporuje tvorbu kyseliny solné. Zápach z úst lze tlumit vlákninovými přípravky Guareta, Guaretou teplým nápojem, pastilkami Bonne Santé. Respirátor je bezkonkurenční bariera. K něčemu je ten Covid dobrý... Pocit hladu u diety je přirozený a je třeba ho překonat. Brzy ustoupí, pokud je tělesná zátěž přiměřené zvolenému jídelníčku. Jestliže do jídelníčku přidáte zeleninový salát, váhový úbytek může být menší, protože uvolňování nadbytečné vody bude pomalejší. Kombinujte listovou zeleninu s plodovou 2:1. Doporučuji 150 až max.200 g zeleniny vážené za syrova za den. Ochucujte salát tak, aby nebyl přidán cukr !!! Dressingy nesmí obsahovat také tuk. Co se týká vlasů, je to běžný problém u každé redukční diety. Paralékárna Methionin Plus 2x1 tableta může problémům někdy předejít. Většinou se v těchto případech zlepší stav vlasů za několik týdnů, až se látkové poměry v jednotlivých tkáních stabilizují. Přeji pevnou vůli. Kdykoliv se ozvěte.
 
2 years ago
Pane doktore zdravim Vas, zacinam s dietou a vzhledem k tomu, ze vim, ze mam porad hlad a diety jsem kvuli tomu dlouho nevydrzela, tak mam na Vas dotaz..je mozne, kdyz budu mit velky hlad (coz vim, ze budu) muzu si udelat treba na obed a veceri zeleninovy salat k polevce? (napr. rajce, okurek, listovy salat)? Jinak to nevydrzim... :-( obdivuju vsechny, co maji takovou pevnou vuli...potrebuji mit asi i pocit, ze nejim jenom "sacky" ale i neco, co ma objem :-) :-) no snad chapete, jak to myslim.. A jeste takovy dotaz, uz jsem Vasi dietu zkousela pred 5 lety, fungovala,vse super, potrebovala jsem tehdy jenom 5kg...ale nevim proc, vzdy se mi tato dieta projevi na vlasech cca za 2-4 tydny, mam je pak strasne slabe, divne..co s tim? a o zapachu z ust ani nemluvim - hruza.. dekuji moc za radu. hezky vecer S pozdravem Renny
 

Centrum pro poruchy metabolismu a výživy

Poskytuje komplexní péči pro pacienty, kteří potřebují nutriční podporu.

Kontakt  |  Napsali o nás

Jak zhubnout

Diet Guareta
© 2011 Dr. Staněk spol. s.r.o.| Vytvořila V3Net.cz - webové prezentace na míru Nahoru