V košíku nejsou žádné položky. Jak nakupovat?

složení stravy

3 years ago
Dr. Staněk
Dobrý den, Evo. Jestli je zpráva stará několik let, nemá pro mě velkou hodnotu. Hodila by se mi alespoň zpráva od lékaře (třeba i praktika) co nečerstvějšího data, kde jsou vaše obtíže nějak odborněji specifikovány Samozřejmě by se mi hodilo znát důkladně váš zdravotní stav, pokud bych vám měl kvalifikovaně poradit. Složení na obale jakýkoliv mléčných výrobků vám o kaseinu neřekne vůbec nic. Množství jednotlivých složek mléka nebývá kvantifikováno. .Kaseinové bílkoviny se navíc dělí na více druhů a v trávicím traktu nemusí být degradovány úplně stejným způsobem. Z popisu mléčné suroviny je ale patrné, jestli je kasein v potravině přítomen či nikoliv. Nevýhoda kaseinu je, že je velmi termostabilní a snížit imunogenicitu mohou bohužel jen různé chemické pochody jako je zejména působení vysokého či nízkého pH. Negativně na tyto pochody mohou působit některá léčiva jako jsou například blokátory protonové pumpy, které se nyní předepisují skoro každému kdo si stěžuje na nějaké trávicí obtíže ( díky tomu, že pacient většinou m.j.zmiňuje i pálení žáhy). Na snášenlivost mohou mít i některé technologické pochody během výroby konkrétní potraviny a samotná receptura výrobku. Zkrátka budete-li chtít svůj problém racionálně řešit, je třeba mít celou řadu informací jak si počínat. Musí ale vycházet z vašeho aktuálního zdravotního stavu a medikace. Zakazovat paušálně konzumaci mléčných výrobků je cesta do pekel a je dobré, že hledáte nějaký kompromis. Tento kompromis zahrnuje i to, jaké množství mléčných výrobků budeme za den jíst. U žen musíme brát také v potaz, že zanechání konzumace mléčných výrobků může mít za následek zvýšené riziko osteoporózy a zlomenin. Adekvátně je pak třeba zajistit příjem vápníku cestou doplňku stravy a denzitometricky pravidelně kontrolovat stav kostní hmoty, pokud se nějaký problém kontrolním měřením zjistí.
 
3 years ago
Eva
Dobrý den,pane doktore, moc děkuji. Zprávu od alergoložky s laboratorními výsledky se pokusím najít, předem děkuji za ochotu. Bohužel nevím, zda uspěju, je to už pěkných pár let. Myslím, že mi paní doktorka říkala, že nemám enzym(y?) na trávení kaseinu. Každopádně se v případě mléka u mě nejedná o alergii, kdy tělo reaguje okamžitě nebo do několika hodin po jídle. U intolerance problém skrytě narůstá. Trvalo několik měsíců, než se každodenní konzumace tvarohu a mléčných výrobků projevila negativně: ale potom to tedy stálo za to, nemohla jsem téměř nic jíst a dávala jsem se dohromady řadu měsíců. Koupě na zkoušku by tedy případné budoucí potíže nejspíš neodhalila. Každopádně si pročtu popisy jednotlivých výrobků a třeba objevím nějaké, které budou ohledně kaseinu vypadat slibně. Antihistaminika užívám, mám astma, převážně na alergickém základě.
 
3 years ago
Dr. Staněk
Dobrý den, Evo. Pokud si rozkliknete název pod fotografií výrobku, složení se vám určitě objeví. I u redukční diety doporučuji dodržovat příjem bílkovin v rozumném množství. Není žádný důvod zvyšovat například denní příjem nad 1g / kilogram tělesné hmotnosti a den, jak se nyní často děje. Kromě množství jednotlivých bílkovin v jídelníčku, hraje určitou roli i konzumované množství. Tolerance mléčných výrobků závisí i na místě chovu, způsobu krmení i technologického zpracování. Bílkoviny v pokrmech také podléhají celé řadě vzájemných interakcí s jinými složkami potravy a také tímto způsobem je možné zlepšit jejich toleranci a udělat nějaký kompromis. Mléčné a vaječné bílkoviny jsou bílkovinami nejhodnotnějšími. Určitě je možné sestavit jídelníček, který bude pro vás dostatečně výživný. Naše výrobky jsou ale založeny na mléčné bílkovině!!! Jsou většinou dobře tolerovány. Bílkoviny (suroviny s obsahem bílkovin) v jednotlivých výrobcích nejsou stejné a mají různý původ. Toleranci potravin věnujeme pozornost a obecný problém si uvědomujeme. Naši ordinaci navštěvuje hodně pacientů s podobnými problémy včetně takových, kteří trpí idiopatickými střevními záněty a jejich stav je poměrně vážný (www.clinicdiet.eu). Jestliže máte lékařskou zprávu z alergologie je možné mi ji poslat na guareta@drstanek.cz. Potom bych vám mohl dát nějaké doporučení jak postupovat. Jestliže chcete postupovat metodou pokusu a omylu (možná se bez ní stejně nakonec neobejdete), zkuste si na zkoušku koupit Guaretu Morning Start čoko (příprava s vodou), tyčinku a polévku Guareta, Pokud by vám všechny tři výrobky vyhovovaly, riziko větších problémů s ostatními výrobky je velmi malé. Je ale samozřejmě důležité, jak vypadá celodenní složení jídelníčku. Kdykoliv se ozvěte. PS: jestli jsou problémy spíše sezónního charakteru, je dobré udělat i nějaké preventivní opatření. Používáte antihistaminika? Jste astmatik? Byla u vás provedena kolonoskopie?
 
3 years ago
Dobrý den, pane doktore, možná jen špatně vidím, ale nenašla jsem informace o složení vašich výrobků. Ráda bych zkusila nějaký váš jídelníček, ale neměla bych konzumovat mléko a mléčné výrobky, protože mám intoleranci kaseinu a zřejmě i laktózy. (Před lety jsem to netušila, a když jsem začala hubnout a navyšovala jsem si množství bílkovin i s pomocí tvarohu a dalších mléčných výrobků, po půlroce se mi prudce zhoršily alergie - zřejmě jsem si tím špatně tráveným kaseinem nechtěně způsobila velké potíže ve střevech.) Kromě toho mám potravinové alergie křížené s pylovými, takže nemůžu jíst ořechy a mandle, a také syrové peckové a jadýrkové ovoce. Pokud ale projde větší tepelnou úpravou, většinou mi nevadí. Před několika lety jsem začala reagovat i na sojové výrobky a hlavně v pylové sezóně bych se měla vyhýbat také celozrnným výrobkům, ale to mě teď v zimě moc netrápí :-) Jídelníček na hubnutí se mi tedy sestavuje docela obtížně, hlavně přes sezonu. Ale velmi dobře snáším vejce, maso jím běžně. Mám šanci objednat si u vás na zkoušku třeba na týden nějaký jídelníček, kde bych se mohla těmto potravinám vyhnout? Děkuji, Eva V.
 

Centrum pro poruchy metabolismu a výživy

Poskytuje komplexní péči pro pacienty, kteří potřebují nutriční podporu.

Kontakt  |  Napsali o nás

Jak zhubnout

Diet Guareta
© 2011 Dr. Staněk spol. s.r.o.| Vytvořila V3Net.cz - webové prezentace na míru Nahoru