V košíku nejsou žádné položky. Jak nakupovat?

Dietní plány

7 years ago
Dr. Staněk
Lidé do našeho centra dojíždějí z celé republiky. Poměrně častí jsou i pacienti z Bratislavy a okolí. Do Prahy je snadné zajet. Pracujeme od 6.00, což je nejoblíbenější termín pro návštěvy a bývá nejrychleji obsazen.Ordinace bude od 1.10. o kousek přestěhována z ulice Karolíny Světlé na Národní a dostupnost je tedy výborná. Přeji synovi hodně úspěchů a méně kilogramů.
 
7 years ago
Dobrý den, díky za rady. Zatím to zkusíme dietou, pohyb 2- 3 hodiny denně je v synově případě utopie, pracuje denně 10 a někdy i více hodin a velmi často služebně cestuje po světě. Vzhledem k tomu, že nejsme Prahy, není moc reálné, aby syn jezdil do vašeho centra na pravidelné konzultace. Až dokončí projekt, na kterém nyní pracuje, měl by postoupit na jinou, časově méně náročnou pozici a pak by to už asi šlo. Je to otázka několika měsíců.
 
7 years ago
Dr. Staněk
Milá Jano, vážné zdravotní problémy se určitě dostaví. Je to jen otázka času. Kromě poškození pohybového aparátu, se musí objevit i vysoký krevní tlak a později i cukrovka, podle toho, jak bude jídelníček vypadat. Vysoká konzumace masa pak přispívá ke vzniku dny, která často obě nemoci u obézních doprovází. Domnívám se, že syn to sám nezvládne, nemá-li dostatek motivace a nedokáže být disciplinovaný dlouhou dobu. Doporučuji navštěvovat naše Centrum pro poruchy metabolismu a výživy viz. lišta ordinace. Půjde mu to snáze a naučí se vytvářet si správný jídelníček. Současná tělesná zátěž je pro něj zanedbatelná, pokud není opravdu každodenní a netrvá alespoň hodinu v kuse. Nyní bych se spíše zaměřil na snížení váhy a tělesnou zátěž postupně navyšoval podle aktuálního zdravotního stavu. Každý den byl měl ale věnovat fyzickým a pohybovým aktivitám 2-3hodiny, aby to přineslo nějaký znatelný zdravotní prospěch. Ať prosím zváží tato doporučení.
 
7 years ago
Dobrý den, děkuji za odpověď. Synovi je 31, váží asi 120 kg. Kila navíc postupně nabral poté, co před deseti lety změnil zaměstnání a většinu dne sedí v práci i v autě. :-( Jako většina jeho vrstevníků si pak o víkendu dopřeje i nějaký ten alkohol. Podle závodního lékaře (ne obvodní doktorky), by prý mu stačilo zhubnout na cca 95 - 100 kg, protože má velmi robustní stavbu těla a hodně svaloviny. Již asi 6 let jezdí minimálně jednou týdně spinning, pokud je v republice, pak i častěji (až 3x týdně). Žádné léky neužívá, hodnoty cholesterolu i cukru měl na jaře v normě, novější výsledky nemá. Jen má občas problémy s koleny, které se táhnou už od puberty, kdy hrál fotbal jako brankář. S vaší dietou je spokojený hlavně proto, že nemusí řešit, co si kdy vzít, stačí se držet "návodu". Bydlí sám a nerad vaří. Jana
 
7 years ago
Dr. Staněk
Milá Jano. Je to bohužel názor velkého množství lékařů, kteří se prakticky výživou nezabývají a kteří běžně neposkytují nemocným pacientům s civilizačními chorobami dostatečné informace, jak by si měli upravit jídelníček, aby nemuseli užívat léky a zbavili se zdravotních komplikací vyplývajících ze špatného stravování a životního stylu. Nevědí totiž, jakou výživovou hodnotu různé redukční režimy mají a kolik výživných látek vlastně celodenní jídelníček obsahuje. Z toho pak pramení spoustu dezinformací v tisku ,mediích a také negativních postojů pokud nějaký pacient dietu drží a která je třeba marketingově nazývána proteinová, či ketogenní. Dosti často se stává, že pacienti přijdou vystrašení od lékaře, který je za dietu pokáral, přestože veškeré výsledky jsou zcela v normě a užívat léky léky je již zbytečné. Příjem bílkovin je v dietních plánech Guareta přiměřený a řada lidí jich konzumuje běžně mnohem více. Její doporučení rozložit si hubnutí na více etap bývá ale často praktické. Lidé se většinou po 14 dnech úplné náhrady stravy již těší na běžné pokrmy a pokud tomu tak je, není důvod je pozvolna a správně nezařazovat. Zpravidla se tak děje. Někdo však nemá problém držet dietní režim s úplnou náhradou stravy delší čas a preferuje jej. V těchto případech zase není důvod nepokračovat, má-li velkou nadváhu. Není tedy dobré vnucovat lidem paušálně nějaký postup, nebo je za každou cenu nutit jíst častěji, než jsou zvyklí. Nejdůležitější zkrátka je, co za 24 hodin do trávícího traktu dopravíme. Kolik je vašemu synovi let? Jaké zdravotní problémy má? Jaké léky užívá?
 
7 years ago
Dobrý den pane doktore, koupila jsem váš dietní vlákninový plán synovi jako dárek. Po prvním týdnu zhubl 3 kila a pokračuje dál. Dnes mě ale naše paní doktorka, se kterou jsem to probírala, upozornila, že by vaši dietu neměl držel moc dlouho. Prý si časem tělo na tak velké množství proteinů zvykne a nejen velmi zpomalí hubnutí, ale ještě zvýší pravděpodobnost, že po ukončení diety rychle znovu nabere. Doporučila držet se vašich plánů zhruba měsíc, maximálně šest týdnů a pak udělat změnu, snažit se váhu stabilizovat a po několika měsících znovu začít s vaší dietou a tak stále dokola, dokud nebude váha tam, kde má být. Prý si tělo na každou dietu časem zvykne a přizpůsobí se a proto je nutné diety měnit. Jaký je váš názor? Jak dlouho je možné se stravovat výhradně podle vašich dietních plánů, aby pak nebyl velký problém se stabilizací váhy? Děkuji za odpověď Jana
 

Centrum pro poruchy metabolismu a výživy

Poskytuje komplexní péči pro pacienty, kteří potřebují nutriční podporu.

Kontakt  |  Napsali o nás

Jak zhubnout

Diet Guareta
© 2011 Dr. Staněk spol. s.r.o.| Vytvořila V3Net.cz - webové prezentace na míru Nahoru