V košíku nejsou žádné položky. Jak nakupovat?

Pokracovanie

5 years ago
Dr. Staněk
Dobrý den, Mirko. Vedete si výborně. Můžete být jen se sebou spokojená. Není třeba zrychlovat i když každý ve skrytu mysli touží po mávnutí kouzelným proutkem. Dokázat snížit váhu jen na běžné stravě je to nejtěžší, ale v podstatě to neracionálnější, jestliže dokážeme mít zároveń v jídelníčku i dostatek výživných látek. To také snadné není. Každý váhový úbytek vede ke snížení zánětlivých reakcí a kloubům se uleví i jen z mechanického důvodu. Proti vašemu jídelníčku nic nemám, jestliže se dobře citíte. Je důležité vnímat co tělu momentálně vyhovuje a co ne. K tomu patří i experimetnování a snaha obohatit si svůj jídelníček o něco nového. Občas bych si možná přizobnul B-komplex forte. Většina vitaminů skupiny B není v těle ve velké zásobě a právě ty, které se podílejí na energetickém metabolismu se vyčerpávají nejsnáze. Pro zdraví a kvalitu života je často zásadní udržovat si normální váhu či mírnou nadváhu, protože lidé většinou umírají předčasně právě kvůli špatné životosprávě a životnímu stylu. Tu písničku od Nohavici si nevybavuji, ale verše jsou vtipné a pro slováky asi komické, díky výslovnosti ( alespoň si to myslím). My v Praze se už také těšíme z jara. Za špaletovými okny v centru Prahy se nám krásně zelenají různé bylinky. Semínka rajčat už také vyklíčila. Příštíí týden se nám vylíhnou první kuřátka v novém roce. Těšíme se na vlastní zeleninu a ovoce z naší zahrady a na potěšení, jak to krásně všechno roste a jak se plodům začervenají postupně tvářičky, Různých breberek se nebojíme a statečně proti nim bojujeme ekologickými prostředky. Těším se také, že se zase ozvete.
 
5 years ago
Mirka
Kresny slnecny stvrok prajem, pan doktor! Konecne je u nas dlhodobejsie pekne pocasie a hned sa mi lahsie zije, dycha a hybe. Stravovanie sa mi zatial dari, k dnesnemu dnu hlasim minus 10,7kg, cize od posledneho hlasenia minus 3,6kg - to je cca za tri a pol tyzdna, takze som celkom spokojna s vysledkom. Vyyzera, ze zatial to celkom funguje. Hlavnym benefitom su ale moje klby, ktore pri zmenenej strave naozaj prestali boliet. Na zaciatku som si myslela, ze je to iba placebo efekt, ale po par tyzdnoch uz vidim vyrazny rozdiel, ovela lahsie sa mi hybe, vstava, cvici, je to uplna parada :-) Veganskej stravy sa zatial drzim bez problemov, ale nie zase uplne striktne, sem tam ujem dcere lososa, pripadne inu rybu. Najviac mi chybaju syry, uvidim casom, mozno skusim pomaly zase nasadit nejake zivocisne potraviny, ale postupne, aby som videla, ci bol naozaj problem v niektorej zo zloziek stravy... Kazdopadne, za cely zivot som nezjedla tolko zeleniny a strukovin, kolko teraz :-) Citim sa trosku ako Pepa z Nohavicovej basnicky Kdyz byl Pepa jeste mlady - ...celý dům už dávno chrní, Pepa zkouší klíčit zrní. Sedí jako na jehličí, vyklíčí či nevyklíčí? Vyklíčilo, Pepa jásá a rovnou to zrní spásá :-) Prepacte, strasne sa mi paci tento uryvok, nemohla som si ho odpustit, klicim fazule, cicer, sosovicu a neviem co este ;-) Pozdravujem do Prahy, prajem krasne jarne pocasie a kopu slnka a zelene okolo Vas a vsetkym bojovnikom s vahou kopu chuti do jarnej ocisty. Zase sa ozvem. Krasny den!
 
5 years ago
Dr. Staněk
Dobrý den Mirko. Mám radost, že se vám hubnutí zase daří. K preferenci rostlinných bílkovin žádný zásadní problém nevidím. Tofu se může trochu lišit od tempehu nejen dostupností bílkoviny, ale i složením jiných výživných látek. Protože je tempeh fermentovaný, bakterie jej obohacují o některé vitaminy. I ve složení tempehu samotném existují rozdíly. Do diety se velmi dobře hodí jak tofu, tak tempeh. Myslím si, že dostatečnou inspirací jak ochutit tyto dvě suroviny a udělat z nich chutné pokrmy najdete ve vegetariánských restauracích. Minimálně v Praze, kde kvalita jde, podle mého názoru, stále nahoru. Kromě větší konkurence určitě i díky tomu, že jsme národ, který hodně cestuje a dokáže okoukat v zahraničí to dobré, co může sám v životě či podnikání uplatnit. Nemyslím tím ale zrovna včelín ve tvaru pagody, jak jsem zahlédl nedávno... Přeji vám, ať máte v Bratislavě příjemné jarní počasí a těším se, že se zase někdy ozvete.
 
5 years ago
Mirka
Krasny den prajem, pan doktor! Kedze moje hlasenia su uz dost nepravidelne, tentokrat som porusila svoj stvrtkovy termin, vzdy koncom tyzdna nejako nestiham. Zatial sa stale drzim, jem hlavne zeleninu, minimalizujem tuky a sol a objavujem kopu novych zeleninovych receptov... Vyhodou je, ze som stale najedena, aj ked jem len 3x denne, lebo velky tanier zeleninoveho salatu s nejakym strukovinovym teplym jedlom ma zasyti naozaj dost. Niekedy ani vecer nemam hlad... Mne celkom chuti udene tofu a tempeh od ceskej firmy Sunfood, kupujem u nas v lokalnom bioobchodiku. Zistila som, ze mi v pohode chuti v omackocvych jedlach, len sa nesmiem tvarit, ze je to syr/maso, ale akceptovat, ze je to tofu. ;-) Idem obzriet Vase recepty na blogu, potrebujem inspiraciu. Varim vselijake kari a chilli con soya a teda aj polievky, lebo teraz v zime mi studeny salat na obed nestaci. Vaha od posledneho hlasenia minus 2,1 kg, takze to ide pomaly, ale zatial celkom spolahlivo dolu. Zatial to robi od Noveho roku minus 7,1 kg, comu sa velmi tesim. Ale hlavne, klby takmer nebolia, takze hned sa pozeram na svet veselsimi ocami. Prajem krasny slnecny tyzden a urcite sa zase ozvem!
 
5 years ago
Dr. Staněk
Tak to jsem rád, že váha jde dolů a že je vše na dobré cestě, Mirko. Polévky jsou pro redukční dietu výborná věc. Dají se udělat s malým obsahem tuku, dobře zasytí a chuť může být velmi rozmanitá podle použité zeleniny a koření. Dobrou přisadou jsou i houby, které jsou prakticky bez kalorií a zároveň zvětší velikost porce. Do diety se výborně hodí i nakládaná zelenina. Je dobré ji trochu propláchnout a zbavit ji tak nálevu a přidaného cukru a soli. Nákladané zelí je výtečnou přílohou a dobrá zelňačka je skvělá polévka. Trochu spišské klobásky uvnitř a je to pohádka! Tofu je zase výborný zdroj rostlinných bílkovin i když evropana většinou přiliš nenadchne. Je to nuda. Jako s ostatními potravinami obsahujícími izolovanou sójovou bílkovinu. Chutné pokrmy s tofu obsahují většinou dost oleje a není snadné udělat dobrý pokrm aby nadchnul bez zbytečného tuku viz. recept na našem blogu - Opečené tofu v zázvorových rajčatech, nebo Bezmasý talíř z luštěnin a tofu. Výtečné tofu lze koupit u vietnamských prodejců. Existují už špičkové výroby tofu v ČR viz. např Golden soya. Sója pochází z Kanady a bílkovina z ní je lepší pro technologické i kuchyňské zpracování. Většina takových produktů míří z ČR do Rakouska, kde to spotřebitel lépe ocení i lépe zaplatí. Nadměrný příjem sacharidů a tuků podporuje tvorbu látek, které přispívají ke zvýšené tvorbě zanětlivých reakcí. Střídmý jídelníček je nepochybně správnou volbou, abychom omezili obtíže i zbytečné používání analgetik, nebo protizánětlivých léků. Zánětlivé reakce podporuje i nadměrný příjem sodíku. Ten má prakticky každý, kdo trpí nadváhou či obezitou, nebo se běžně stravuje "průmyslovou" či "fastfoodovou" cestou. Trochu se to může srovnat v horkém počasí, kdy ztrácíme hodně sodíku potem. Většina technologicky upravených potravin obsahuje hodně soli, která slouží nejen jako korigens nevalné chuti vstupních surovin (viz.šunky v supermarketech bez vyjímky) , ale také jako částečný konzervant. Základ jídelníčku by měly tvořit pokrmy připravené ze základních surovin. Tepelně upravené lépe zasytí a chuť může být mnohem plnější a rozmanitější. Přeji vám příjemný únor a hodně dobré zeleniny v bratislavských regálech.
 
5 years ago
Mirka
Krasny stvrtok prajem, pan doktor! Tak som tu zas so svojim hlasenim, za posledne dva tyzdne je to minus 2,1 kg, tak sa z toho tesim a dufam, ze to pojde dolu nadalej, aj ked viem, ze cim dlhsie tym pomalsie :-) Co sa tyka prechodu na normalnu stravu - vyrazne som obmedzila solenie a jem vela zelenej listovej zeleniny, doplnam syrom tofu, strukovinami a orechmi/semienkami (s rozumom). Obilniny som obmedzila na trochu ovsenych vlociek na ranajky a inak si zatial vystacim bez priloh. Citam Vasu skepsu, viem, ze je v strave asi viac sacharidov, ako by malo byt, ved uvidim, ci a dokedy pojdu kila dole. Na porcie si pozor zatial moc nedavam, robim si na obed a veceru velke zeleninove salaty s tofu, hummusom alebo niecim podobnym, pripadne grilovanu zeleninu a strukovinovo-zeleninove polievky. Doplnam rybim olejom. Vyhodou je, ze jem 3x denne a nemam vobec hlad a hlavne ziadne 'chute'. Kazdopadne, po troch tyzdnoch takehoto stravovania zacinam pocitovat vyraznu ulavu od bolesti klbov - mozno to bude znizenim solenia, mozno vynechanim mlieka a mozno iba placebo efekt, nech je to akokolvek, (kludne nech ma uzdravuje 'vira ma';-), dufam, ze sa to bude dalej zlepsovat :-) Jedinym zatial postrehnutym nedostatkom je neustale vlacenie tasiek plnych zeleniny a viac straveneho casu po nociach v kuchyni, lebo kym to clovek vsetko nakraja, nejaku dobu to trva ;-) Pan doktor, prajem Vam krasny vikend a vratim sa s dalsim referatom :-)
 
5 years ago
Dr. Staněk
Milá Mirko. Tak to jste dobře udělala. Možná jste zachránila jedno příjemné místečko na naši planetě. Třeba by tam už za rok byla frenčíza. I když Italové jsou docela rezistentní proti globálním vymoženostem a zvláště do jídla si mluvit nenechají! Dobře dělají. Také si nenechte mluvit do toho co jste započala. To, že věnujete více času přípravě jídla je velmi cenné a můžete se postupně dopracovat k jídelníčku, který vám bude vyhovovat a který nepovede k nadváze. Redukční jídelniček musí být samozřejmě výrazně jiný. Složení stravy, které jste uvedla vyžaduje skromné porce. Půjde-li ale váha stále dolů, bude to výborné a budu z toho mít také radost. Přeji vám příjemné dny a těším se zase někdy na report.
 
5 years ago
Mirka
Krasny slnecny den Vam prajem, pan doktor! A zaroven vsetko dobre do noveho roku, hlavne kopu zdravia a nech Vas nikdy neopusta Vas jemny zmysel pre humor, velmi rada citam, co pisete :-) Tak ale teraz neviem, ci to nie je skor zelanie pre mna ako pre Vas. Povodne som chcela napisat, ze kopu spokojnych zakaznikov, ale to sa mi zas zdalo, ze je skor zelanie pre Vasich zakaznikov :-D Kazdopadne, vsetko dobre vsetkym citatelom tejto poradne, nech sa nam podari za tento rok zhodit vsetky kila, ktore potrebujeme. Ja som zacala tento rok trosku netradicne, namiesto prisneho planu, ako som povodne planovala, som sa pustila do normalnej stravy, s vylucenim cukru a peciva, velkym obmedzenim soli a maximalizovanim zeleninovych salatov, hlavne zelenej listovej zeleniny. Nejako som mala pocit, ze je nacase, skusit sa naozaj normalne stravovat, lebo uz som isla z extremu do extremu - bud nic alebo vsetko. Zatial hlasim za prve dva tyzdne roka ubytok 3,3kg, takze snad celkom v pohode. Zatial mi salaty velmi chutia - krajam si zeleninu dopredu, aby som potom mohla iba par hrstami vyrobit cele jedlo, vyrabam ako prilohu hummus a ine strukovinove natierky, na ranajky si robim ovocno zeleninove smoothies s tofu a doma vyrobenymi pecenymi musli sladenym datlami, na vecere varim huste zeleninovo-strukovinove polievky... No, uvidime, kolko mi vydrzi odhodlanie a chut travit viac casu v kuchyni;-) Vas pribeh s kolegom z Bulharska mi tak nejako pripomenul detstvo a stare ceske filmy. Je to fakt tak, cim som starsia, tym menej ma laka cestovat niekde do velkomesta, ale skor ocenujem male domacke dedinky, kam turisticky ruch nedorazil a zivot tam plynie pomalsie, nez kdekolvek inde. Akorat sme si nedavno v Taliansku hovorili - nasli sme uzasnu primorsku minirestauraciu v miestach, kde turistu naposledy videli za druhej svetovej vojny (kde sme si zamerne vybrali z listka jedlo, z ktoreho nazvu sme nevedeli absolutne urcit o co by sa mohlo jednat a vyhrali sme ako v loterii;-) - ze ci ohodnotit restauraciu na TripAdvisore, alebo nie a rozhodli sme sa nehodnotit. V dnesnej dobre hodnotenie v globalnej sieti moze znamenat (a casto aj znamena) koniec romantiky, koniec dobrych domackych sluzieb a zabitie ducha daneho miesta. Myslim, ze dedinky ako spominate Vy, uz snad dnes existuju naozaj iba niekde na Balkane...mimochodom, na Balkane mi fakt chuti vsetko :-D Pan doktor, prajem krasny vikend a urcite sa zase ozvem!
 
5 years ago
Dr. Staněk
Máte pravdu, Mirko. Já také rád ochutnávám něco na ulicích nebo v zapadlých hospůdkách. Jestliže někam cestuji, nejlépe mi je v místech, kde je vidět ten každodenní život a jeho nepsaná pravidla. Kdysi jsem trávil týden u mého kolegy v Bulharsku, kterému jsem pomáhal s podnikáním ve farmacii na venkově. Bylo to místo u pobřeží kde se zastavil čas a lidé tam prakticky nechodili do práce. Hodinek nebylo potřeba. Byl tam jen jeden malý obchod a jedna malá krčma s alkoholem a obyčejným, ale skvěle upraveným jídlem za pár korun. Každý den byl plný přívětivého slunce a denní život vždy začínal tím, že místní husy, jako první, aktivně, ale pomalinku, přešli přes pustou náves k vodě.To bylo jasné znamení, že právě otvírají místní hospůdku která se brzy zaplnila lidmi. Ti, podobně jako husy, přikráčeli přes náves do své hospody... Chodili jsme tam dopoledne na nějaké dobré opékané masíčko se šopským salátem. Večer jsme k tomu vždycky přidali ještě víno a rakiji, abychom neurazili místní. Nevím kdo vlastně byl pro vesnici nepostradatelný a nepřímo zajišťoval stabilní nulový ekonomický růst a absolutní pohodu. Zda ty husy, či pan hospodský. Vsadil bych ale na nejstarší husu která dávala pokyn k pravidelnému pochodu. Rád na to vzpomínám a byl to snad můj nejodpočinkovější týden v životě, přestože jsme pracovali. Ale po balkánsku. Podobné zážitky mám i ze zemí bývalého Sovětského svazu, kam jsem jezdíval po revoluci hledat kontakty pro vývoz českých léčiv. Prosté jídlo v místních hospodách či jídelnách bylo vždy dobré a skoro vždy jsem si pochutnal. Ze samotného Ruska ale tyto dobré zkušenosti nemám a nikdy jsem se tam dobře necitíl. Milá Mirko, já o vánocích také nebude jíst v souladu s tím, co lidem v této poradně radím, ale myslím si, že je to tak v pořádku a že mi to čtenáři stránek odpustí, pokud se tak nechovám celý rok. Alespoň uvidí, že jsme všichni na jedné lodi. Přeji příjemné vánoce.
 
5 years ago
Mirka
Dobry den, pan doktor. Jeejda, dakujem za obsiahlu spravu o Vietnamskom stravovani, ja by som si veru tolko detailov nevsimla. Je to zaujimave citanie, krasne pisete, velmi dobre sa to cita, dakujem! Jedna vec na ktoru sme pri svojich cestach prisli je, ze ked sme niekde v cudzine, snazime sa najst nejaku zapadnutu krcmicku plnu domacich. Vzdy sa nam to oplatilo. Mame na to take heslo - Cim horsie, tym lepsie ;-) Teda, cim horsie vyzerajuca buda s obcerstvenim plna domacich, tym vacsia pravdepodobnost, ze tam bude vyborne jedlo. Myslela som si, ze je Azia viacej odolna voci globalizacii a teda aj fastfoodom, specialne u jedla som si myslela, ze tradicne jedia hlavne vela zeleniny a preto su vsetci zdravi a stihli... Tak zase jeden mytus zburany ;-) Pan doktor, necakane ma nasiel v praci kurier, s nadherne zabalenym balickom z Prahy. Ulozila som si ho pod stromcek, je to prvy Jezisko, ktory ku nam domov toho roku dorazil. Tak velmi pekne dakujem prazskemu Jeziskovi a slubujem mu, ze cez sviatky nepriberiem (aspon urobim vsetko pre to, aby sa mi to podarilo) a uz sa tesim na novy rok. Sice si zvycajne nedavam predsavzatia, ale teraz jedno mam... Ja mam vasci problem s klobaskou a pecenou kackou ako s cukrovim, aj ked dobra domaca vianocka ma tiez dostane :-) Tak si drzim palce a k tej pecenej kacke vynecham aspon ten nestastny knedlik. Ale musim povedat, ze u mna sa vycitky dostavuju takmer vzdy... Prajem Vam krasne, spokojne a usmiate vianocne sviatky a urcite sa citame v novom roku :-)
 
5 years ago
Dr. Staněk
Dobrý den, Mirko. Díky, že jste se ozvala. Myslím, že je dobré se snažit v tomto období nepřibrat. Nic víc. Určitě se dá někde na kaloriích ušetřit a nejíst úplně všechno co je člověku nabízeno. Já mám vždy největší problém s vánočním cukrovím a vánočkami. Protože mám rád také štrůdl, občas i nějaký dostávám a s velkou chutí až do konce ochutnávám odlišnou rodinnou recepturu. Je to investigativní práce, na kterou si čas vždy najdu podobně jako v připadě svíčkové, guláše, nebo třeba jitrnic. Žádné výčitky ale nemívám. Zase to nějak napravím i když s postupujícím věkem se musím více snažit. Včera mi zrovna můj kamarád, který je spolumajitelem firmy s kořením, dovezl čerstvé salámy, Byly výtečné a snědl jsem jich více, než by si tělo přálo. Kupované uzeniny z našich obchodů prakticky nejím, kromě některé šunky. Ve Vietnamu jsem si pochutnával také. Poprvé jsem tam jedl syrové sardinky s různou zeleninou a speciální omáčkou. Bylo to výtečné. Ve Vietnamu se dělají i výtečné bagety, díky francouzskému vlivu, které obsahují rýžovou mouku. Ty běžné u nás vůbec nejím, ale právě k těmto sardinkám tato bageta výborně pasovala. Ochutnal jsem také například želví maso na několik způsobů a samozřejmě jsem jako host nemohl odmítnout želví krev s vodkou i když bych si ji sám nikdy neobjednal. Vodku mám rád a tak to nebyl problém, který by se nedal rychle vyřešit ihned po nezbytném přiťuknutí. Neznamená to ale, že jsem zvyklý pít alkohol každý den a piji ho jen s chutí a jen příležitostně. V Hanoji je vidět, že lidé kupují stále více potraviny podobné těm našim z fabrik českých Trikatelů a přestávají si připravovat tradiční jídlo, které je určitě nejen chutnější, výživově mnohem méně organismus zatěžující, ale také levnější. Je to velká škoda. Tento trend ale bude pokračovat se všemi negativními dopady na zdraví a životní prostředí. Pochutnával jsem si také na různých polévkách v jejich tradičních pouličních jídelnách. Pokud člověk ví kam zajít, jídlo je výtečné a levné. Ochutnal jsem také velké množství různých bylin. Snažím se vždy zjistit o jakou bylinu se jedná, v paměti to ale dlouho neudržím. V přípravě polévek máme velké rezervy porovnám-li to s Vietnamem. Polévky dobře zasytí, mohou úžasně uspokojit naše chuťové pohárky a mohou být bez problémů i výživově hodnotným hlavním jídlem. Vietnamci si je různě dochucují omáčkami. Podle mého je to velký nešvar. Jsou chutné samy o sobě a omáčkami přirozenou chuť ničí. Myslím, že i díky tomuto nevhodnému stravovacímu návyku je bude velmi snadné nachytat na fast-food, pokud řetěžce správně pochopí základní stravovací odlišnosti Takto upravené polévky dodávají mnohem více soli, než je nutné. Ve Vietnamu je výskyt civilizačních onemocnění podobný těm našim. Strava sice většinou obsahuje málo tuku, příjem sacharidů bývá ale často velmi vysoký. Lidé často trpí zácpou, protože konzumují extrémní množství vlákniny a škrobu. Příjem vody nemusí být také adekvátní. Proto je tam také vysoký výskyt rakoviny tlustého střeva, i když hlavní přičiny mohou být trochu odlišné. Všiml jsem si , že vietnamské děti vypadají všechny šťastně a bezstarostně a to nějak na oblíčejích dětí v Praze tolik nevidím. Vietnamci to zkrátka v životě příliš nehrotí, pokud se asi nejedná o byznys, při kterém šlápnete někomu na kuří oko. Mějte se hezky Mirko a zase se ozvěte!
 
5 years ago
Mirka
Dobry den, pan doktor, tak som tu zase so svojim hlasenim. Prahu som si naozaj uzila, mala som pol dna cas sama chodit po ulickach, nebolo ani tak vela turistov ako obvykle, bolo tam naozaj krasne a svietilo slniecko cely den. Vecer som sa stretla s kamaratom, ktory ma previedol zakutiami, ktore poznaju iba domaci, spolu s vykladom o architekture a historii som si to moc uzila. Dokonca som odolala aj vsetkym jedacim nastraham, konieckoncov, hlavne co tam na turistu ciha su trdelniky, ktore teda nepotrebujem v ziadnej forme, a ked tak zo Skalice, nie z Prahy ;-) Horsie to bolo po navrate domov, nejako sa v tomto predvianocnom case nemozem udrzat, za tie tri tyzdne co som sa neozvala som nabrala cca 0,7kg a to bojujem na dennej baze. Tak som si povedala, ze uz to nejako doklepem na tejto vahe do Vianoc a potom sa do toho zase pokusim opriet, lebo predvianocne kapustnice a ine radovanky cihaju za kazdym rohom. Snazim sa aspon vyhybat sa sacharidom vo forme peciva a minimalne jedno jedlo zachovat guaretove, aby mi vaha zase nevyletela nahor... Som zvedava na zazitky z Vietnamu, minimalne jedlo tam musi byt naozaj uzasne, aj ked ja ho poznam iba z bratislavskych ulic a z telky ;-)
 
5 years ago
Dr. Staněk
Milá Mirko. Doufám, že jste prožila v Praze příjemný den. Praha je krásná v jakémkoliv čase. Nemohu se nabažit každodeního pohledu na Vltavu, Karlův most a Hradčany. Každodenně totiž jezdím přes most Legií, který je u Národního divadla. Často autem bezděčně přibrzdím k nelibosti řidičů za mnou a stále přemýšlím jak se mohl vytvořit takový zázrak, když vidím jak se dnes staví a jak vypadají stavební řízení. Přitom jsou lidé stále stejní a stejně nenapravitelní jako v minulosti. Jsem si jistý, že naše výrobky pomáhají se částečně či úplně zbavit bolestí způsobené zánětlivými reakcemi všeho druhu, pokud dotyčný snáší bílkoviny obsažené ve výrobcích a respektuje i naše další výživová doporučení. Při úplné náhradě stravy se určitě uleví více a váha také snáze půjde dolů. S podzimní únavou mám problémy také. Potřebuji zkrátka denní světlo a když se začne šeřit, klíží se mi oči a je po pracovním nadšení, které mě vždy ráno popadne. Doufám, že jste přežila nástrahy v podobě jídla a pamlsků, které jsou na ulicích nastraženy. Je fakt, že nabídka za moc nestojí a že máme co dohánět, pokud přesně nevíte kam zajít na něco dobrého a nepředraženého. Přeji příjemný týden. Já budu nyní týden ve Vietnamu, kde je jídlo velmi pestré a lidé stále připravují většinu denní stravy z čerstvých surovin. Vždy mě to tam něčím inspiruje i když k přirodě se tam chovají hrozivě a bezcitně.
 
5 years ago
Mirka
Dobry den, pan doktor, dnes netradicne v stredu - sedim vo vlaku, idem do Prahy na konferenciu a urcite sa nebudem moct zajtra rano odvazit, tak som to urobila dnes. Vaha minus 1,2kg, takze sa moc tesim, ze to pomaly ide dolu. Nesiem si so sebou 4 tycinky, aby som minimalizovala potrebu jest vonku, tycinky su super na cesty. Nechcem to zakriknut, ale za posledne dva tyzdne (v podstate vacsinou na Guaretr) citim vyraznu ulavu na klboch, tak sa tomu moc tesim... Pamatam si, ze aj minuly rok po lete ma drapla taka celkova jesenna unava a bolest klbov, mozno som na to na jesen jednoducho uz odsudena. Behanie zatial odkladam do priecinku ‘Neskor’ a tesim sa, ze sa zase vladzem hybat... A dnes mam volne poobedie v Prahe, tak sa moc tesim na prechadzku mestom, milujem to tam u Vas, aj ked za posledne roky ma kvantum turistov a matriosiek v starom meste moc nebavi, ale mam svoje miesta, kam musim aj napriek davu :-D Prajem krasny zvysok tyzdna a ozvem sa zase vo stvrtok.
 
5 years ago
Dr. Staněk
Dobrý den, Mirko. Káva a čaj sice obsahují purinové látky, ale nejsem si jistý do jaké míry mohou ovlivnit hladinu kyseliny močové. Je nejasné, zda se dokáží uvolnit z chemických vazeb a přejít přes střevní sliznici do našeho těla a v kyselinu močovou se přeměnit. Je lepší se vždy zaměřit na střídmý jídelníček, který obsahuje méně masa, hlavně toho, které je výrazně prokrveno a rozumné množství bílkovin. Pokud to nepomůže, je možné přemýšlet o možnosti dalších dietních opatření. Někdy se ale najdou stravovací extrémy, které vedou ke zvýšení hladiny kyseliny močové z jiné přičiny. Je důležité si vypozorovat, co vaše klouby ještě snesou a což již ne a jak dlouho potřebují na regeneraci, než je obdobně zatížíte znovu. Ženy často neznají míru a lépe překonávají únavu než muži. To se pak musí někde projevit. Opatrujte se a zase napiště.
 
5 years ago
Mirka
Dobry den vospolok, tak som tu zas, minly tyzden boli u nas prazdniny, mala som na navsteve dvoch synovcov, takze sme s tromi detmi brazdili okolie Bratislavy a vsetky mozne atrakcie, musim povedat, ze mojmu dietnemu rezimu to moc neprospelo. Napriek tomu hlasim za minuly tyzden minus 1kg, za tento tyzen sice iba minus 0,2kg, ale mam pocit, ze to zachvilku bude viac. Tak uvidime, ci sa mi to na buduci svrtok potvrdi. Snazim sa nevazit sa (a to je na tom asi to najtazsie ;-) Co sa tyka klbov, dakujem za rady, vyskusam sa opytat svojej lekarky na test boreliozu, ale ani nepamatam, kedy som naposledy mala kliesta, tak neviem, ci mi to vobec budu ochotni urobit. Povedala som si, ze este vyskusam aj vynechat zo stravy kavu a cierny caj a byt naozaj aspon cely mesiac na prisnom rezime, teda s vynechanim masa a inych purinovych lakadiel, ze ci naozaj nemam dnu alebo co, lebo taky zachvat bolesti vsetkych klbov (malych aj velkych), ako mam od tohto septembra, taky som este nezazila. Pri joge si davam dost pozor, mam trenerku, ktora sa zaobera prave takej rehabilitacnej joge a hlada asany take, ktore co najmenej zatazuju klby. Co sa tyka behania, tak na to teraz ani nepomyslim, ale snazim sa co najviac chodit, premyslam o nordic walkingu, ze by som sa to naucila a robila miesto behu, lebo bez pohybu mi to chudnutie jednak moc nejde a druhak ked sa nehybem, lezie mi to na mozog ;-) Maruska, ja sa v tom placam od minuleho zari, hanbim sa napisat, kolko som za ten rok nabrala, ale beriem to tak, ze vzdy lepsie teraz alebo nikdy, tak sa ku mne pridajte, bude nam veselsie :-) Prajem krasny vikend a ozvem sa zase o tyzden!
 
5 years ago
marie
Dobrý den, i já jsem ráda, že jste opět zpět. Ráda čtu vaše příspěvky. Nejsem sice vzdělaná v lékařství, jen životem opotřebovaná, a leccos nás již potrápilo. Ohledně bolesti kloubů mě napadlo zda jste se nechala vyšetřit na boreliózu. Mě klouby bolely od toho. A krásně vám to jinak jde. Já jsem v létě přibrala 5kg a od září se v tom plácám a nemůžu se pořádně rozhoupat a shodit. Nějak mi teď chybí vůle. Tak vám držím palce ať ta kila jdou pryč.
 
5 years ago
Dr. Staněk
Milá Mirko. Díky za milou zprávu. Teplému dobrému chlebu se odolává těžko. Já bych neodolal. Je ale dobře, že dceru zapojujtete do takových činností. Bude se jí to hodit. Pro správné stravování je důležité, když si umíme většinu denní stravy připravit ze základních surovin a kromě výživové hodnoty dokážeme rozeznat i chuťovou a technologickou kvalitu surovin. Průmyslové potraviny jsou většinou zatíženy látkami, které naše tělo nepotřebuje, nebo ne v tak velké míře. Na prvním místě je sůl a tedy vysoký příjem sodíku, který podporuje i zánětlivé procesy v našem těle. To platí také o nadbytečném příjmu tuku a sacharidů a tedy logicky i o nadváze, která zatěžuje hlavní klouby a patologické změny na kloubech dále prohlubuje. I s jógou buďte opatrná a je dobré si nechat poradit od nějakého odborníka z oblasti fyziatrie či sportovní medicíny. Nejsem pro jednostranný způsob zátěže, ale spíše o pestré pohybové aktivity všeho druhu. Dlouhodobá jednostranná zátěž určitých kloubů musí vést ke zdravotním komplikacím. I masajové, kterým běh jde tak úžasně. asi běhali jen když je honil lev. Jinak bych si tipnul, že odpočívali někde ve stínu stromů kde se zrovna nepovalovala lví rodinka. S těmi estrogeny nevím,ale v každém případě jejich úbytek má vliv na hustotu kostní hmoty a na využití vápníku z potravy v ní. To, co jste uvedla se mi moc nezdá a nemyslím, že je to až tak důležité pro stav kloubů a jejich mechanických schopností v pozdějším věku. S MSM mám pozitvní zkušenosti jen u zvířat v dosti vysokých dávkách., Je to ale látka neškodná, tělu přirozená. Ke Gelantině bych spíše přidal Chondrosulf 800 a tedy chondroitin sulfát. Kvalitní harpago může mít smysl také. Nemá ale ochranné účinky a spíše jen trochu proces degenerace kloubů zpomaluje. A když už paličku, tak jen kouzelnou. Před vánoci by se zvlášť šikla. Mějte se hezky.
 
5 years ago
Mirka
Dobry den, pan doktor, dakujem pekne za preverenie, aj pre mna je to prekvapenie, ze mam u Vas dva ucty, asi som sa po tom roku pauzovania nahodou trafila do stareho uctu. Ale dakujem za preverenie, lebo som to fakt netusila :-) Tento tyzden tiez nebol uplne bez hriechov, v sobotu sme s dcerou piekli domacu pizzu a v nedelu som piekla svoj prvy kvaskovy chlieb (celozrnny samozrejme) a prvy pokus vysiel viac nez dobre (aj pizzovy aj chlebovy), takze som neodolala cerstvemu chlebu s maslom posolenemu, jedlo mojho detstva (bohuzial;-) Ale napriek malym uletom hlasim s radostou tento tyzden ubytok vahy -2,5 kg, takze to nebolo uplne marne. Mam pocit, ze mam konecne hlavu zase na spravnom mieste, tak uvidime, ci to klapne. Bohuzial, s mojim behanim po Slovensku a prilahlych statoch je na cas asi koniec, brutalne ma po lete zacali boliet klby (ale teda vsetky, od hlavy po paty, aj tie male prstove), niekedy sa ledva hybem. Dala som si urobit testy na reumatoidnu artritidu, ale nastastie teda, vysledky ukazali, ze reumu nemam. Rontgen ukazal zacinajucu artrozu na velkych klboch, ale lekarka sa tvarila, ze by som este zas nejake velke bolesti mat nemala...(myslim, ze mi trochu neverila a mala ma za mierneho hypochondra ;-) Ja som sa potom ale kdesi docitala, ze bolosti klbov su jednym z priznakov v menopauze (kde bez debaty uz som), lebo vraj estrogen ochranuje klby a ked zacne ubudat, klby zacnu boliet (asi laicky povedane). Tak sa chcem opytat, ci s tym mate nejake skusenosti... Zacala som poctivo brat Vasu Gelantinu, zacala som viac cvicit a zatazovat klby (joga), prestala som behat... dostala som sice nejake silne tabletky od bolesti, ale nechcem brat nejake ekrazity zbytocne. Este som si kdesi objednala certuv drap v kombinacii s MSM a skusim to pridat ku Gelantine. Tak len, ze ci este mozem nieco urobit, lebo nechcem dalsich sto rokov krvivkat o palicke :-D Prajem krasny jesenny den, vopred vdaka za odpoved a ozvem sa zase o tyzden, dufam, ze bude s cim :-)
 
5 years ago
Dr. Staněk
Dobrý den, Mirko. Tak kolega překontroloval vaše objednávky a skutečně si u nás vedete dva účty. Poslední objednávka byla právě ze druhého účtu, kde jsou evidovány celkem tři objednávky. Bylo by dobré používat jen jeden účet. Jinak doufám, že je váš už lépe.
 
5 years ago
Dr. Staněk
Dobrý den, Mirko. Ještě ten červen zkontrolujeme... Zdá se, že jste se nepřihlásila obvyklým způsobem. Doufám, že vám bude brzy lépe. Díky, že i přes zdravotní komplikace jste nezapomněla na váš pravidelný report. Dostatečně odpočívejte a okolo Bratislavy nebo Slovenska nyní neběhejte. Těším se za týden. PS: slepičí vývar a čaj s medem je správná volba.
 
5 years ago
Mirka
Prajem krasny stvrtok, pan doktor! Tak moj nabeh na prisny rezim sa moc nevydaril, v sobotu ma sklatila nejaka viroza a nalievala som sa cajom s medom a slepacim vyvarom, takze som prisny rezim odlozila. Kazdopadne, aj tak som dala dolu 1,3 kg, pretoze predsa len som vacsinou bola na Vasich vyrobkoch. Tak pevne verim, ze tento tyzden to vyjde bez dalsich hriechov... Co sa tyka objednavok, ktore som robila, urcite som objednavala v juni tohto roku nieco za cca 3,5 tisic, ale nevidela som na svojom ucte ziadny taky nakup. Kazdopadne nevadi, myslim, ze s tym, co som objednavala teraz uz vydrzim do konca roka, a potom by mi uz junovy nakup aj tak neplatil do zlavy...ja len, ze som bola prekvapena, kde zmizli vsetky objednavky - zostali tam len nejake uplne historicke... Prajem vsetkym chudnucim vela odvahy, Vam vela trpezlivosti a vsetkym este par dni nadherneho babieho leta :-) Krasny den!
 
5 years ago
Dr. Staněk
Dobrý den, Mirko. Mám radost, že jste se ozvala a věřím, že váhu zase porovnáte. Co se týká toho účtu, pokud jste za posledních 6 měsíců nic neobjednala, účet je bohužel prázný. Ještě to ale zítra prověřím a z e-shopu se vám případně ozvou. Je důležité se přihlašovat stále stejně. Těším se na příští čtvrtek.
 
5 years ago
Mirka
Dobry den, pan doktor, tak sa zase hlasim z Bratislavy, skoncili dovolenky a vsetky dalsie prilezitosti na zhresenie, tak som od dnes (no ved je stvrtok ;-) nasadila prisny rezim, dufam, ze to aspon tie dva tyzdne vydrzim, napisem, ze ako sa mi darilo. Nieco som za rok pauzovania nabrala, tak sa mi snad podari nakopnut a pokracovat tak ako predtym. Preto Vam aj pisem, lebo uz ked Vam to oznamim, predsa je to len nejaky zavazok :-) Chcela by som sa ale opytat, nevidim v historii mojho uctu predosle objednavky, naposledy som nakupovala tusim 12/6/2018, a vidim tam iba dve dost stare objednavky - jednu z roku 2014 a jednu z roku 2016. Tak neviem, ci sa mi vobec nieco zapocitalo do klubovej zlavy. Koho mozem kontaktovat ohladne preverenia? Pozdravujem aj Marusku, ktora mi pred 4 mesiacmi pisala povzbudenie, dufam, ze sa Vam darilo lepsie ako mne, a ze stale citate poradnu :-) Myslim, ze sa fakt tesim, ze som zas v tejto spolocnosti, nejako je mi s Vami v zivote veselsie :-) Krasny slnecny jesenny den prajem! Mirka
 
6 years ago
marie
Dobrý den, Mirko, nejen panu doktorovi jste chyběla. Vždy mě vaše čtvrteční hlášení povzbudilo, že nejen já dlouhodobě bojuji, ale i další. I jsem si říkala, že snad vás nic špatného nepostihlo a jak vidím přeci jen starosti vás zavalili. Mě zemřela na podzim maminka se kterou jsem měla krásný vztah. Stále mě přepadají smutky a občas nevydržím a sáhnupo větším kalibru sladkého než je tyčka. Vše zvládneme. Jako správná dietářka začínám každé pondělí))). Ale produkty jsou bezvadné. Nevím jestli jste již ochutnala chipsy, ale doporučuji. Tak se držte a krásné léto Maruška
 
6 years ago
Dr. Staněk
Tak to je vítaná návštěva, Mirko ! Těší mě to, že jste zase na stránkách. Budu rád, když se ozvete a podělíte se s námi o zkušenosti. Příběhů podobných vašemu je určitě hodně a je dobré zase posbírat síly a vrhnout se do boje. Nabité zkušenosti jsou cenné. Není dobré dělat zbytečně stejné chyby a když už, tak ať to stojí za to. Umíte je napravit !!! Provensálsko je asi jedním z míst, které se pro redukční režim nehodí. Určitě se tam ale dá ověřit, že méně může znamenat více. Rozmanité a úžasné chutě nás nenutí plnit si talíře vším možným bez ladu a skladu. Často člověk váhá, zda si dát ještě něco dalšího, úžasného, aby si nepokazil ten chuťový zážitek předchozí, protože bývá neopakovatelný a ztratíme jej navždy. Přeji vám jen příjemné zážitky a věřím, že kilečka půjdou pozvolna zase dolů a že je třeba ztratíte už napořád.
 
6 years ago
Mirka
Dobry den, pan doktor, tak sa hlasim, aby ste vedeli, ze zijem a bojujem a neumrela som v prepadlisku dejin jo-jo-efektu ;-) Normalne som mala v zime depresiu, nikdy som nic podobne nezazila, nakopila sa kopu problemov a jednoducho som nemala silu riesit nic a uz vobec nie stravu, co zase na druhu stranu znamenalo, ze som viac upadala do depresie...uff... Kazdopadne, ked konecne prisla jar (ktora u nas tentokrat na seba nechala pekne cakat), znovu som sa nastartovala, zacala znovu behat (zistila som, ze bez behania mi doslova sibe;-) a pridala rozumne stravovanie (teda aspon dufam). Snazim sa teraz uzivat si vydobytkov lokalneho polnohospodarstva - milujem jahody, ceresne, maliny a cerstvu jarnu zleninu. Viem, ze by ste hned povedali, ze aj ovocie treba s rozumom :-D, ale toto ovocie zachvilku zase nebude alebo bude iba umelohmotne, tak si to teraz uzivam. Samozrejme, ze som cez zimu nabrala, ani Vam nejdem pisat kolko, ale tentokrat sa mi snad podarilo zabrzdit v rozumnom case, takze kila pomaly idu zase dolu... Nase vymeny mi velmi chybali, a tak sa zase raz za cas pripomeniem, ak to nevadi, aj ked asi nezvladnem tyzdennu frekvenciu ako kedysi... Pomaly sa chystam v praci na mesacny sabatical, takze vlastne skoro cele leto budem mat volno, a tak dufam, ze vsetky dovolenky ustojim so ctou v oblasti stravovania...chystame jeden okruh Provensalskom, tak to moze byt trochu vyzva, jeden predlzeny vikend v Taliansku uz mam za sebou a veru, nebolo to jednoduche :D Idem tu trosku posnorit po poradni, aby som videla, co sa tu za posledneho pol roka udialo. Verim, ze Vy sa mate dobre ako vzdy a s usmevom sebe vlastnym uzivate krasny zivota... Prajem krasny, usmiaty a slnecny tyzden! Mirka
 
6 years ago
Dr. Staněk
Milá Mirko, strava v balkánských státech je jednoduchá co do přípravy a velmi chutná. Kdysi jsem tam pracovně jezdíval a pochutnával jsem si také. Mimo hlavní města jsem si užíval také užasného klidu a ráno jsem se rád toulal po okolí a mluvil s lidmi, kteří mě většinou sami oslovovali, když jsem je pozdravil. Dostával jsem často hned ráno něco "na zahřátí" a tak se mi zdál svět ještě krásnější. Je škoda, že u nás lidé ničí maso grilovacím kořením, kečupy, různými omáčkami. Někteří mladí lidé možná ani přirozenou a jedinečnou chuť jednotlivých mas zatím ani neobjevili. Je fakt, že maso s velkochovů bez přirozené pastvy postrádá jakoukoliv přirozenou chuť a chutná asi stejně jako trikatelovy lahůdky z filmu Křidýlko nebo stehýnko. Ohledně česneku se dostávám občas do sporů. Jeho chuť je nezaměnitelná, úžasná. Méně ale znamená více, jnak napáchá stejné škody jako ty omáčky k dochucování stravy. Pro hubnutí je třeba najít správný čas, sbírat síly a odhodlání. Máme-li hodně starostí a nezažíváme-li zrovna úspěšné období, není to vhodná doba pro redukční dietu . Pokud se nám daří, zvádneme snáze i redukční dietu a pak nám oči svítí ještě více. Přeji vám Śtastný nový rok a krásné, klidné vánoce. Těším se, že se po Novém roce zase ozvete.
 
6 years ago
Mirka
Dobry den, pan doktor, tak sa opat hlasim zo zabudnutia. Posledne tyzdne neboli moc easy, na vahu sa radsej ani nepozeram a cakam na Vianoce a trochu oddychu. Vybavovanie milionov neprijemnosti okolo havarie nebolo moc prijemnych, ale vsetko je uz OK, zijem a idem dalej... Zajtra sa akorat po mesiaci chystam sadnut za volant, tak dufam, ze to rozchodim co najrychlejsie. V Belehrade bolo super, aj ked sme nemali vela casu na prechadzky mestom, ale co je tam asi najsuper su velmi mili a pohostinni ludia a vynikajuce jedlo (uff) - grilovane maso na vsetky mozne sposoby, k tomu grilovana zelenina, olivovy olej, cesnak...no, hovorim, ze sa radsej nevazim. Ale nebojte sa, zase sa tomu nepoddavam tak uplne, snazim sa kontrolovat sa, ako sa da, aj ked na obleceni citim, ze nejake to kilo navyse tam je. Na vahu sa postavim po Novom roku a dufam, ze dovtedy zdravy rozum prevazi, aj pocas sviatkov. Zatial sa mi pri peceni vianocneho cukrovi dari moc neochutnavat, horsie to byva uz potom, cez Vianoce, ked ma clovek oddychovat ;-) Ale my mavame sviatky v kruhu velkej rodiny (stretavame sa u maminky aj s bratmi a ich rodinami), a tak je to vzdy pomerne akcne, takze na telku a prezieranie sa nie je moc casu...aj ked uprimne, na napchanie sa tromi medvedimi labkami clovek zase tak moc casu nepotrebuje. Pan doktor, moc Vam dakujem za podporu pocas celeho roka, ktory som odstagnovala a neskoncila najlepsie. Verim, ze na buduci rok to bude lepsie a moj jediny novorocny zavazok je, dalej sa Vam ozyvat, lebo kym sem pisem, tak to mam ako najlepsiu sebakontrolu. Prajem Vam krasne prezitie sviatkov, vsetko najlepsie do noveho roka a tesim sa na dalsiu spolocnu etapu!
 
6 years ago
Dr. Staněk
Hlavně, že jste v pořádku Mirko. Jsem rád, že jste se ozvala. Tušil jsem, že musí být něco v nepořádku, aniž bych měl na mysli dietu. Užijte si předvánoční čas a když to půjde, snažte se šetřit přijímané kalorie. Ozvěte se až před vánoci, bude-li to vám to lépe vyhovovat. Těším se ale, že budeme i nadále v kontaktu cestou této poradny, nebude-li vás to obtěžovat. . Návštěvu Bělehradu vám závidím. Vynahradím si to ale cestami po Německu, kde je vánoční čas velmi příjemný. Opatrujte se.
 
Stránka 1 z 7

Centrum pro poruchy metabolismu a výživy

Poskytuje komplexní péči pro pacienty, kteří potřebují nutriční podporu.

Kontakt  |  Napsali o nás

Jak zhubnout

Diet Guareta
© 2011 Dr. Staněk spol. s.r.o.| Vytvořila V3Net.cz - webové prezentace na míru Nahoru