V košíku nejsou žádné položky. Jak nakupovat?

Cukrovka

6 years ago
Dr. Staněk
To se stát určitě nemůže, Ivano. Je velmi pravděpodobné, že se stav upraví. Potenciálních diabetiků II.typu je u nás určtě přes milion. Záleží jen na tom, jak se ke svému zdraví postaví a zda budou pokračovat v nesprávném stravování. Zvažte jestli nezačít DP12. Ten se zvládá snáze. Užívejte vlákninové přípravky Guareta. Předpokládám, že pokud plán striktně dodržíte, již po 12 dnech budou hodnoty krevní glukózy a, glykovaného hemoglobinu vypadat lépe. Jinak doporučuji navštěvovat naše Centrum pro poruchy metabolismu a výživy. abyste byla pod kvalifikovanou lékařskou kontrolou.
 
6 years ago
IvanaK
Dobrý den, jen ještě jeden dotaz, mohu 15 DP bez obav, že se stadium předcukrovky přesune na cukrovku, když budu mít tak málo jídla?to bych nerada. Bojim se když přejdu na DP pro cukrovkáře, že budu mít jídla moc a nezhubnu.
 
6 years ago
Dr. Staněk
Tak to je velká škoda, Ivano. Nedá se nic dělat. Je třeba začít znovu a vše dát zase do pořádku. DP15 přísný je plně indikován a předpokládám, že dojde ke zlepšení biochemických parametrů a že se budete zase cítit lépe. Doporučuji po skončení DP15 navštívit lékaře a provézt kontrolu. Pokud budete moci, výsledky biochemického vyšetření mi pak pošlete. Doporučil bych vám pak nejvhodnější postup. Máte však spoustu zkušeností a určitě to zvládnete. Prediabetický stav vyplývá z vaší vysoké váhy a jídelníčku s nepřiměřeným příjmem tuků, které vedou ke snížení citlivosti tkání k insulinu. Snížením váhy a vhodným jídelníčkem jej lze napravit a užívání léčiv nemusí být do budoucna vůbec nutné. Ve vašem případě si myslím, že máte zdraví ve svých rukou. Přeji vše nejlepší.
 
6 years ago
IvanaK
tak jsem po úspešném zhubnutí u Vás opět přibrala tím, že jsem po pádu na inlinech na pul roku ulehla s trombozou PDK,kdy jsem řešila trombozu a ne vahu.jinak pad bez urazu.Váha se zatím vyhoupla z nějakých 75 kg přes 100 při mých 172 cm a nyní zjištěno i předstadium cukrovky. Navic nemohu sportovat od padu mam bolesti v kyčli, tříslech, koleni a v noci i celé nohy. Ortopedem nic nezjištěno, jen mi píchne občas injekci do zad.zajimalo by mě, zda mohu držet dietu jakoukoliv nebo musim mit tu pro diabetiky. vždy jsem držela přísnou na 15 dnů a bez problemu. Je mi 54 a musim dostat ten cukr a vahu dolu
 
7 years ago
Dr. Staněk
Myslím tím postup vaší lékařky, Jano. Nemá ale na vybranou, pokud neřeší váš jídelníček a vidí vás jen jednou za tři nebo šest měsíců . Kontrola dodržování jídelníčku a úprava dávkování léčiv na základě zjištěných hodnot glykemie musí být mnohem častější. Na to ale zdravotní pojišťovny neslyší, o zdraví svých klientů se nezajímají a jen pasivně proplácejí neracionální zdravotní péči. Je to pochopitelné, protože je to pohodlné pro všechny zúčastněné. DP 9 pro diabetiky může být nouzovým řešením. Vy ale potřebujete na něj reagovat i správnou medikací. V tom vidím problém. Současná medikace pravděpodobně není adekvátní žádnému z dietních plánů. Proto je třeba v komplikovaných případech, jako je váš, raději vyjít ze současného jídelníčku a zpočátku pozvolna upravovat příjem sacharidů a optimalizovat dávkování antidiabetik, aby k hypoglykemii nedocházelo vůbec, nebo co nejméně. Jaký denní příjem sacharidů vám lékařka stanovila?
 
7 years ago
JANA K.
Dobrý den. Pane doktore, dnes jste mě trochu vyděsil. Nějak nerozumím Vaší větě Celý léčebný postup nyní musí vézt jen k pozvolnému zhoršování zdravotního stavu a nárůstu váhy. Znamená to, že místo ztráty několika kilogramů budu přibírat?S hypoglykémií máte pravdu. Včera jsem ji měla během dne.Určitě se objednám dřív než jsem plánovala. Můžete mi prosím poradit, který dietní plán mám teď zvolit? Pro diabetiky nebo na 10 dní? DP10 jsem držela v loškém roce. Děkuji za pomoc. Jana K
 
7 years ago
Dr. Staněk
Díky za zaslání dotazníku, Jano. Nebude to jednoduchá cesta, ale když se dokážete dostat pod 100 kg, zbavíte se pravděpodobně minimálně insulinu. Dosáhnete-li 80kg, je možné, že se vám úplně normalizuje hladina krevního cukru. U pacientů, kteří mají problémy podobné a jejich zdravotní stav je velmi závažný, začínáme dietní režim úpravou jídelníčku a pozorujeme jak se chová hladina krevního cukru. Velmi pečlivě se zvažuje dávkování insulinu a s ordinací musíte být v telefonickém kontaktu i každodenně, než se glykemie trochu stabilizuje. Ve vašem případě bych neváhal ani minutu a objednal se k nám. Je velmi pravděpodobné, že s hypoglykemií budete mít problémy !!!. Dávkování léčiv je příliš komplikované a důsledky nepředvídatelné, protože není nastaveno to základní a to co nejpřesnější výživová hodnota jídelníčku a její včasná aktualizace. Celý léčebný postup nyní musí vézt jen k pozvolnému zhoršování zdravotního stavu a nárůstu váhy. Dávkování léčiv a složení jídelníčku musí být zpočátku velmi pečlivě zvažováno a nezbytná je vaše velmi důsledná spolupráce. Prosím, objednejte se u nás na tel: 2 24 23 81 02. Sestřička vám sdělí vše potřebné. Jsem si jistý, že je to jediná cesta jak se dostanete z bludného kruhu ven, nebude-li lékařka zvažovat chirurgické řešení (bandáž žaludku apod...).
 
7 years ago
JANA K.
Dobrý den, pane doktore. Vaše slova mi dost pomohla. Musím zabojovat, vydržet a přesvědčit p. doktorku o tom, že co činím- dobře činím.Vzhledem k tomu, že jsem doma měla některé vaše výrobky sestavila jsem si ,,svůj" jídelníček podle uvedeného diabetického jídelníčku a doobjednala jsem si další Vaše výrobky. Od pondělí jsem začala s přísnějším režimem,ale říkala jsem si, že pokud se dostaví zase časté hypoglykemie ve večerních hodinách, tak jako loni, kdy jsem se stravovala podle dietního plánu na 10 dní, budu muset večerní jídlo přehodnotit. V únoru jdu k p. doktorce na kontrolu. Pokud mohu, poslala bych Vám výsledky z biochemického vyšetření a potom bych se chtěla objednat do Vaší poradny. Zatím děkuji Jana K
 
7 years ago
JANA K.
Přiložen dotazník #216
 
7 years ago
Dr. Staněk
Milá Jano, z toho si nic nedělejte, i když je smutné, že lékař nepochválí za to, že se pacient řádně stará o svoji životosprávu sám. Nejste zdaleka sama. Mému kamarádovi, kterému byla zjištěna cukrovka, píše lékařka léky stále, přestože má dlouhodobě všechny biochemické hodnoty v pořádku a udržuje si normální váhu a správný jídelníček. Vždy je mrzutá také, že je vše v pořádku a vyčiní mu za dodržování jídelníčku, který si správně sestavil. Osobně to nechápu a nechápu také (komerčně ano), že zdravotní systém stále naprosto ignoruje nutnost toho základního a to je účast nutričních terapeutů (dříve dietních sester) na léčbě diabetu. Ambulantní výživové poradny by měly být běžnou součástí sítě zdravotnických zařízení. Nepotřebovali bychom potom možná tolik diabetologů. Je to hlavní důvod proč máme milion diabetiků. Tuny léků a insulinu se užívají naprosto zbytečně. Do naší ordinace chodí dost diabetiků II.typu a jsme překvapeni jak jsou neinformování ze strany lékařů co se týká jídelníčku. Zpravidla ani nevědí kolik sacharidů za den mají jíst, což je úplně ta nejzákladnější informace při používání insulinu. Dotazník mi nepřišel, ale můžete mi napsat i podrobněji volnou formou na guareta@drstanek.cz. Těším se, že budete úspěšná a že budete mít cukrovku pod snadnou dlouhodobou kontrolou.
 
7 years ago
JANA K.
Pane doktore, při vyplňování dotazníku jsem omylem ťukla na enter a dotazník se ztratil. Podejte mi prosím informaci zda Vám došel. Pokud ne, pošlu jej znovu. Děkuji Jana K
 
7 years ago
JANA K.
Dobrý den, pane doktore. Začínám opět s Vaší dietou. Upravila jsem si trochu jídelníček pro diabetiky a 10 dnů se budu podle něj stravovat. Dnes jsem si doobjednala některé věci, které nemám doma. Byla jsem velice rozmrzelá, když jsem se šla radostně ,,pochlubit" se svými úspěchy. Paní doktorka, která ten den asi dost spěchala, mě nepochválila a dál to nebudu rozvádět. Byla jsem hodně zklamaná a úplně rozhozená. Návštěva u lékařky mi vzala chuť do hubnutí, i když jsem viděla úspěchy /ztráta pár kilogramů a snížení cukru/. Vykašlala jsem se na všechno. Na životosprávu, pohyb,...Od té doby se toho hodně událo. Přibrala jsem, zvýšil se mi tlak - další léky, cukrovka jak na houpačce-další léky, úraz na noze - přetrhané svalové snopečky ve stehně,... Řekla jsem si dost a začínám tedy znovu. Chci vydržet, ať si říká, kdo chce - co chce. Doufám, že Vás budu moci zase informovat o svých radostech i strastech. Dotazník, který Vám pošlu bude ovlivněm oslavou 83 maminčiných narozenin. Děkuji za vaši podporu Janka.
 
9 years ago
Dr. Staněk
To je rozumné, Janko. Podle mého názoru, poslední dávka Glucophage musí být lékařem snížena. Jiná možnost není.
 
9 years ago
JANA K.
Dobrý den. Včera jsem měla opět hypoglykemii 24,57hod - 3,4. V pondělí navštívím zastupujícího lékaře.Děkuji Janka
 
9 years ago
Dr. Staněk
Milá Janko. neznám celou historii léčby, a proto bych požádal o názor zastupujícího lékaře a případně o předepsání Glucophage 850mg. Půjde-li váha dolů, stejně bude třeba dávkování metforminu snížit. Hodnoty by mě velmi zajímaly. Je možné je poslat na můj mail guareta@drstanek.cz? Rád bych znal i časový rozestup mezi medikací. Hypoglykemie se u vás budou určitě objevovat i nadále.Porucha regulace hladiny krevníhio cukru je příliš závažná.. Nebude snadné se s problémem vypořádat. Je důležité aby těchto případů bylo nezbytné minimum a postupovat trpělivě krok za krokem. Výrazné snížení váhy je ale naprosto nezbytné..Jiná cesta k zlepšení zdravotního stavu není. Naše ordinace bude mít dovolenou.3 týdny v srpnu. Bylo by opravdu dobré, abyste k nám potom začala docházet. Budete klidnější a vše se dotáhne do vítězného konce. PS: Jestli se hypoglykemie dostavila opakovaně několikrát za sebou mezi 23-24 hodinou, na vině bude vysoké dávkování metforminu ( hodnoty ale důkladně neznám). Je možné i použit Glucophage 500mg v poslední denní dávce metforminu. K ničemu závažnějšímu dojít nemůže.
 
9 years ago
JANA K.
Děkuji za odpověď. Dnes si celý den provádím měření každou hodinu, zapisuji si i činnosti, které jsem vykonávala a jídlo ( přehodila jsem si jídla, odpoledne jsem si přidala 1/2 tyčinky). Vaši odpověď jsem si přečetla až po jídle, takže má opět Glucophage 1000mg. Jsem zvědavá, jak to zítra vyhodnotím. Myslíte si, že mám brát 500mg večer? Moje lékařka má od pondělí 14 dnů dovolenou. Nebo mám navštívit zastupujícího lékaře, seznámit jej se situací a nechat si předepsat těch 850mg? Děkuji za odpověď, přeji hezký víkend Janka
 
9 years ago
Dr. Staněk
Myslím si Janko, že byste měla snížit dávku Glucophage ve večerních hodinách na 500mg (ev. nejdříve na 850mg), jsou-li hypoglykemie častější. Hypoglykemii bych zkusil spíše zahnat kolečkem nebo dvěma hroznové cukru Intact (glukóza) a zapil bych jej minerální vodou s vyšším obsahem sodíku(Poděbradka). Sodík zrychlí přenos glukózy do krve. Pro transport glukózy je nezbytný. Jahodová marmeláda bude obsahovat sacharózu, fruktózu i glukózu. Podíl fruktózy se v ovoci liší druh od druhu. Sacharózy ovoce obsahuje malé množství. na druhé straně bývají džemy sacharózou přislazovány... Fruktóza a sacharóza musí být v játrech přeměněny na glukózu a rychlost nárůstu glykemie je tedy pomalejší. Zpomalovat tento proces může i pektin, který ovoce přirozeně obsahuje. Další pektin bývá do džemu přidáván... Je vždy dobré omezit příjem jednoduchých sacharidů, i v případě hypoglykemie, na nezbytné minimum. Dietní řešení hypoglykemických stavů často vede k nárůstu hmotnosti či eliminaci redukčního režimu.Je logické, že k řešení stavu hypoglykemie by měla být volena právě samotná glukóza, kvůli rychlému nástupu účinku. Nadbytečná dávka jednoduchých sacharidů je opět pro tělo problémem i když se zdá množství přijatých cukrů relativně zanedbatelné. V případě stavu hypoglykemie se chová Glucophage(metformin) kontraproduktivně. Zlepšuje průnik glukózy do buněk ( to je velmi žádoucí během běžné situace) a zároveň zpomaluje využití glukózy z trávicího ústrojí ( také žádoucí, kromě stavu hypoglykemie). Stav hypoglykemie vyvolává n e a d e k v á t n í hormonální odpověď těla a dochází k utlumení mechanismů, které vedou k lepšímu využití glukózy. Cílem opačného regulačního mechanismu je zvýšení glykemie. Ten má následný hyperglykemizující učinek během dalších několika hodin. Tím se ve vašem případě , díky hypoglykemii,snižuje efekt Levemiru. Je tedy důležité, aby stav hypoglykemie trval minimální dobu a byl kompenzován minimálním příjmem glukózy (sacharidů). Tělo diabetika musí být tedy seřizováno "jako hodinky"a je třeba myslet i na relativní maličkosti. PS:vzhledem k tomu co jste uvedla se domnívám, že večerní hypoglykemii jste schopna vyřešit příjmem 1g glukózy.
 
9 years ago
JANA K.
Dobrý den.hypoglykémii mívám mezi 23-24 hodinou. Včera jsem se měřila ve 21,30hod, měla jsem 5,4.Ve 22 hodin jsem si píchla 28 jednotek Levemiru, snědla rajče(118g). Kolem 23 hodiny jsem se měřila znovu a zjistila jsem, že mám 2,8. Do této doby jsem nevykonávala žádnou činnost (usnula jsem u televize), nepociťovala jsem ani žádné známky hypoglikémie. Mám vyzkoušeno - 1 kávová lžička jahodové marmelády od sousedky(má ji mnohem sladší než ji dělám já). Po 15 minutách 3,4, po půl hodině 4,6. Měřila jsem se kolem jedné hodiny, přesný čas ani měření jsem si nezapsala, ale měla jsem 5,4. Uvědomuji si, že jsem si asi měla Levemir snížit, ale v minulosti, když jsem ho ubrala, tak se mi zdálo, že druhý den jsem měla cukr během dne vyšší. Dnes ráno jsem měla na lačno (6,02) 8,3. Děkuji Vám za Váš čas a Vaše rady. Janka
 
9 years ago
Dr. Staněk
Milá Jano, díky za dobrou zprávu. Vždy hledejte řešení nejen v jídelníčku, ale i ve správném načasování a dávkování antidiabetik. DP14 nebude určitě chybou. Jen první den nepřidávejte jahody. Užívejte dále vlákninové přípravky Guareta. Volil bych minimálně SlimLineu v dávce 3x2 kávové lžičky během snídaně, oběda a večeře. Vlákninu je možné do pokrmu zamíchat. Všimněte si prosím předem co běžné pokrmy v DP14 každý den obsahují a zajistěte si včas výrobky Milko a Šmakoun. Chléb Dietline bude k dispozici od 15.7. Nebudete-li moci čekat, nechám vám poslat zdarma chléb pro analytické účely, který je v bezvadném stavu. Příjemný víkend. PS: v jakou dobu se hypoglykemie objevily? Jak přesně jste hypoglykemii řešila?
 
9 years ago
JANA K.
Dobrý den, pane doktore. Mám dole půl kila, není to sice moc. Pohybuji se +,-0,5 kg, tak to beru jako půl kila dole. Váhu obcházím obloukem. Mám ji v ložnici, vždycky ráno jsem se vážila a bylo mi líto, když na ní bylo večer někdy i o kilo a půl víc než ráno. Chápu pochody v těle, ale víte jak to u nás tlouštíku je, když se ,,snažíte" a váha vám to takhle ukazuje.Tolik k váze. Horší je nastavení inzulínu. Stále zůstávám na Apidra 20 jednotek, Levemir jsem si snížila na 28, protože se mi opět 3x objevila hypoglykémie a zase musel nastoupit cukr. Ráno na lačno pak mám od 7,4 do 9 . Uvažovala jsem nad tím, zda bych neměla vyzkoušet DP 14. Je tam ještě odpolední svačina....nevím ,jestli ty noční hypa nejsou z toho, že v 18 hodin večeřím a píchám Apidru,beru léky a ve 22 hodin Levemir, kdy sním 1 rajče nebo jenom 250ml vody. Děkuji za odpověď Janka
 
9 years ago
Dr. Staněk
Milá Jano, vzhledem k medikaci je to výborný výsledek a zasloužíte si velkou, velkou pochvalu. I za to, že jste logicky přesunula omeletu na vhodnější dobu. Není to ale pravidlo pro každého diabetika. Regulace hladiny krevního cukru probíhá na více úrovních. Je to jednak samotné využití sacharidů z potravy, které zahrnuje jak jejich trávení tak vstřebávání, jejich vzájemná přeměna v játrech, jejich přeměna na tuky, kdy nejsou potřeba k aktuálnímu krytí energetické potřeby, nebo na úrovni vylučování glukózy ledvinami při jejich nadměrné koncentraci v krvi. U diabetiků II.typu je snížena zejména citlivost receptorů k insulinu. Různou měrou jsou pak narušeny všechny metabolické pochody související s metabolismem bílkovin, sacharidů a tuků, protože je schopnost využití a přeměny glukózy snížena. Každý člověk na tyto obrovské změny reaguje individuálně a medikace tyto rozdíly mezi lidmi při běžném jídelníčku ještě prohlubuje. Nutričně definovaný jídelníček, který nyní máte, pomáhá problém zvládnout, a proto je snazší dosáhnout nejen snížení váhy, ale také omezení medikace. Buďte prosím velmi trpělivá. Pevně věřím, že budete úspěšná. a že tomu napomohou i navštěvy v naší ordinaci. Začátek je skvělý.
 
9 years ago
JANA K.
Dobrý den. Pane doktore, hlásím 5 kg dole, Apidra 20 jednotek, Levemir 29 jednotek, Glucophage 1000mg 1-0-1, Glucophage 500mg 0-1-0, tolik k cukrovce. Cukr si měřím 5 - 6 denně, vidím jak dokáže kolísat. Pokud jsem večeřela omeletu, vždy jsem měla kolem 21,30 hodiny hypoglykémii (3,2 3,4). Stalo se to, o čem mluvíte, musela jsem ji přebít cukrem. Proto jsem ji přesunula na oběd. Moc by se mi líbilo, kdyby šla kilečka rychleji dolů. Manžel upřednostňuje snižování inzulínu a já mu musím dát za pravdu. Zatím mi jídla chutnají, zhřešila jsem při zavařování třešní. Zpracovat 30 kg a ani jednu neochutnat....na to nám ještě velmi slabou vůli. Při měření jsem nevěřila svým očím, když jsem si naměřila 11,7. Pro letošní rok jsem s třešněmi opravdu skončila. Během léta bych se u Vás chtěla objednat. Přeji hezký den Janka
 
9 years ago
Dr. Staněk
Ano, Janko. Použijte jej. Podle mého názoru je jen méně zdařilý než jiné tvarohové výrobky. Z výživového hlediska je v pořádku. Ještě to bude nějakou dobu trvat, než se bude glykemie bez problému kontrolovat. Věřím ale, že dokážete tohoto cíle dosáhnout a že medikace zůstane naprosto minimální. Chce to jen trpělivost a racionální postup jaký volíte. Kdykoliv se ozvěte.
 
9 years ago
JANA K.
Dobrý den, opět snižuji oba inzulíny. Apidra o 2 jednotky, levemir o 1 jednotku. Během tohoto týdne jsem měla na lačno glykemii od 5,7 do 6,9. 1 x 7,7 to však bylo způsobeno noční hypo.., kdy jsem musela zvýšit příjem cukru. Chtěla bych Vás požádat o radu. Těžko nakupuji mléčné výrobky od firmy Milko, které jsou uvedeny v DP10. Někdy je k dostání Ovofit Ananas, ale to je vše. Včera jsem si koupila řecký jogurt - výrobce Milko Polabské mékárny. 100g výrobku obsahuje: energetická hodnota 231 kJ, tuky 0g, sacharidy 3,8g z toho cukry 2,7g , bílkoviny 9,8g , sůl 0,07g. Chtěla jsem se zeptat, zda by bylo možné jíst tento jogurt. Děkuji za odpověď. Janka
 
9 years ago
Dr. Staněk
Milá Janko, děkuji za zprávu a jsem rád, že o všem důkladně přemýšlíte. Monitorování glykemie, tak jak to děláte, zaslouží velkou pochvalu. V současné době není vhodná doba pro zvýšení tělesných aktivit a je nutné skutečně dbát, aby byl jídelníček nízkoenergetický s dostatkem základních živin. Tělesné aktivity musí sloužit jen k aktivnímu odpočinku a nesmí zvyšovat nároky organismu na zvýšený příjem sacharidů. Váš energetický metabolismus je velmi narušen a bude trvat poměrně dlouhý čas než dojde k záísadnímu obratu. Držte se výživové hodnoty DP10 a nepolevujte. Zásadní obrat přijde. Hodnota glykovaného hemoglobinu ("dlouhého cukru") se může zlepšit až po 2-3 měsících. Momentálně při redukčním režimu jsou cennější aktuální hodnoty glykemie. Uvidíte jak se změní po úspěšném redukčním režimu!!! Přeji pevnou vůli a vytrvejte. Je to jediná cesta z bludného kruhu ven. Věřím, že to dokážete.
 
9 years ago
JANA K.
Ještě jednou dobrý den. Několikrát jsem napsala příspěvek, ale nepodařilo se mi jej řádně odeslat. Proto ta předcházející strohost. Chci Vám říct, jak jsem zvládala dietu a hlavně ten můj nešťastný cukr. Byla jsem na odběru - kontrole ,, dlouhého cukru" a výsledek byl horší než před půl rokem. Druhý den po odběru jsem začala s DP. Na Vaši radu jsem se častěji měřila v pravidelných intervalech, vše si zapisovala. V den návštěvy u paní doktorky jsem jí předložila svoje zápisky spolu s jídelníčkem DP10. Bylo mi řečeno, že pokud chci, tak to mám zkusit. Byla mi doporučena i nutriční poradkyně, která působí ve zdejší nemocnici. Musela jsem odjet na 5 dnů mimo domov, vzala jsem si s sebou tyčinky. Jedla jsem je místo snídaně, oběd a večeři jsem jedla bez příloh. Ztracená kila jsem si udržela. Vím, že mi dělá dobře pohyb, ale po jízdě na rotopedu, ostré chůzi nebo plavání jsem měla nízký cukr. Tohle budu muset jeětě ,,vychytat". Řekla jsem si, že teď se zaměřím hlavně na jídelníček. Děkuji Vám za Váš názor a podporu. PS: Při dietě nemám vůbec pocit hladu. Spíš musím odolávat ovoci, pomazánkám a dalším jídlům, které připravuji zbytku rodiny...zatím to zvládám. Janka
 
9 years ago
JANA K.
Dobrý den. Pane doktore, hlásím úbytek 3 kilogramů, 6 jednotek apidry, 9 jednotek levemiru. Janka
 
9 years ago
Dr. Staněk
Milá Jano, současné potravinářské technologie a znalosti v oblasti zpracování potravinářských surovin umožnňují nesmírné možnosti , které mohou výrazně zlepšit stravování a zdraví lidské populace. Využívají se ale stále více pro dosažení optimálního zisku a o lidi zase až tak často nejde, dokud výrobek kupují. Zůstaňte prosím disciplinovaná a opatrná. Diabetici reagují na dietní režim rozdílně a je třeba si najít optimální postup jak dosáhnout takové váhy a složení jídelníčku, při kterých se zdravotní rizika eliminují na minimum.
 
9 years ago
JANA K.
Dobrý den, pane doktore, děkuji za odpověď. Byla jsem hodně zvědavá, jak se mi během dne glykémie mění, zejména po jídle...., proto jsem se měřila velice často.Podle naměřených hodnot jsem si pomalu začala snižovat dávky inzulínu.Vše si zapisuji a v pátek svoje záznamy předložím paní doktorce. Asi bude překvapená. Ještě k Vašim výrobkům. Doma vůbec nepoužíváme ,,pytlíkové" polévky, omáčky a různá dochucovadla (ani nevím, jak se jmenují), nepotrpím si ani na různé pudinky bez vaření, koktejly z prášku,... Nemám ráda takové ty divně sladké chutě, proto jsem byla velmi mile překvapena chutí Vašich dietních jídel. Ještě jednou díky Janka
 
9 years ago
Dr. Staněk
Milá Jano, Měřte si hladinu glykemie klidně i častěji. Jsou to důležité informace pro lékaře. Díky insulinu je riziko hypoglykemie větší. Nejhorší však je, když se nesprávně volená dávka insulinu dojídá a stane se to běžným řešením nesprávného dávkování a dietního režimu ( ne vždy je ale snadné správnou dávku léčiv nastavit). To samozřejmě vede k nárůstu tělesné hmotnosti a zvýšení tukových zásob včetně zhoršení steatózy jater. Zároveň se zhoršuje celkový zdravotní stav a riziko vážných zdravotních komplikací. Tělesné aktivity momentálně nesmí zvyšovat nároky organismu na příjem sacharidů a držte se doporučených tělesných aktivit uvedených na obalech výrobků redukční diety. Cvičení v bazénu je vhodné, je-li dostatečně teplý. To znamená, že jeho teplota by měla být o něco vyšší než tělesná teplota. Doporučuji 38 stupňů. Doporučuji také, aby cvičení momentálně trvalo 30 minut. Ne déle. Postupně je možné tělesnou zátěž přidávat podle toho, jak se na ni tělo bude schopno adaptovat a jak budete zvládat regulaci hladiny krevního cukru pomocí léčiv. Buďte trpělivá a cílevědomá. Do budoucna je možné, že budete bez insulinu i p.o. antidiabetik. Je však třeba na tom promyšleně pracovat a být naprosto disciplinovaný. Přeji pevnou vůli. PS: DP 10 je také v pořádku, budete-li se držet doporučení uvedených v naší komunikaci.
 
Stránka 1 z 2

Centrum pro poruchy metabolismu a výživy

Poskytuje komplexní péči pro pacienty, kteří potřebují nutriční podporu.

Kontakt  |  Napsali o nás

Jak zhubnout

Diet Guareta
© 2011 Dr. Staněk spol. s.r.o.| Vytvořila V3Net.cz - webové prezentace na míru Nahoru