V košíku nejsou žádné položky. Jak nakupovat?

klidový metabolismus

10 years ago
Dr. Staněk
Chceme-li jít s váhou dolů, Evo, příjem sacharidů je klíčový. Máme-li jich nadbytek, tělo nemá žádný důvod sahat do tukových zásob a naopak přebytečné sacharidy na tuk přemění a pak jsou ve větší míře uloženy. V těchto procesech hraje i roli jak snadno se sacharidy z potravy vstřebávají a glykemický index potravin či jednotlivých ingrediencí s obsahem sacharidů je určitým voditkem, co je vhodnější konzumovat a co ne. Mnohem praktičtější je, naučit se porce odhadovat, jak to děláte a všimnout si, jak tělo reaguje na určitý jídelníček. I kulinářská úprava hraje v dostupnosti sacharidů svoji roli...
 
10 years ago
Dobrý den, pane doktore, musím vám poděkovat za radu. V jídelníčku jsem maximálně omezila běžné zdroje sacharidů - s výjimkou dopoledne - a zaměřila se na sach. zeleninu a luštěniny, přičemž si hlídám větší množství bílkovin. Po dvou týdnech mám dvě kila dole, a to dokonce bez vážení porcí - tj. bez jakéhokoli povědomí o počtu kJ.(Asi už mám vycvičený odhad). Takový úspěch jsem tedy vůbec nečekala. Nicméně - stačila jedna probdělá noc a únava, která mě následující den svedla k porušení tohoto režimu, dokonce jsem si dala i čokoládu - a váha se následující den vyhoupla zase o kus zpátky a drží se tam už třetí den, i když sacharidy opět omezuji. Zkrátka mi tělo předvedlo přesně to, před čím jste mě varoval, ale snad se to znovu pohne. Každopádně - díky moc!!! Eva
 
10 years ago
Děkuji za radu, zaměřím se tedy nejdřív na sacharidy. BTS si určitě pohlídám. Eva
 
10 years ago
Dr. Staněk
Dobře, Evo. Počítání kalorií nemá dostatečnou výpovědní hodnotu a je to zpravidla číslo velmi nepřesné. Věnujte ještě více pozornosti tomu, z čeho se jídelníček skládá. Rámcová představa o přijmu bílkovin, sacharidů a tuků je mnohem lepším vodítkem pro tvorbu nového, vhodnějšího jídelníčku, či jídelníčku, který povede ke snížení váhy. Můžete se tak vyhnout zbytečným ztrátám svalové hmoty, díky nedostatečnému příjmu bílkovin ( esenciálních aminokyselin), či nadměrnému příjmu sacharidů, který snížení váhy zpomalí natolik, že občasné dietní chyby hubnutí zcela zastaví.
 
10 years ago
Byla jsem jen na měření REE. Zkusím si nastavit příjem na 5500 kJ a vydržet, teď, když vím, že to není extrémně málo, nebudu při případné stagnaci váhy tolik na pochybách. Chce to určitě kromě pohybu nějak vyřešit ty moje pracovní večery a nepravidelnost. Pokud to nezabere ani za měsíc, tak bych se na vás s dovolením znovu obrátila s prosbou o pomoc. To by pak asi chtělo razantnější zásah. Moc děkuji, Eva
 
10 years ago
Dr. Staněk
Byla jste u nás jen na měření REE nebo také na odběru krve?
 
10 years ago
Dr. Staněk
Myslím si, že právě občasné dietní chyby budou tou přičinou. Biologická dostupnost sacharidů a rychlost jejich vstřebávání závisí na chemické struktuře a kulinářské přípravě. Nutriční hodnoty z různých tabulek jsou opravdu jen orientační. Realita je dosti jiná. Zkuste si pečlivě psát celý týden svůj jídeníček včetně nápojů ev.alkoholu. Pokusím se vám poradit, co bych změnil a co nahradil něčím relativně obdobným.Omezení pohybu může být právě "o tom rohlíku navíc", který se pozvolna ukládá do tukových zásob.
 
10 years ago
A ještě mě napadá možná souvislost: v květnu inj. Diprophos, zkrátil se mi cyklus a už se nesrovnal (asi věk), pomáhá kontryhelový čaj a lžička pupalkového oleje denně. Mám sníženou imunitu (chytám infekce od syna), dostávám Isoprinosine a Herpesin, naposledy na začátku září, mám už delší dobu dobráno a před kontrolou. Začaly růst protilátky proti štítné žláze, ale zatím nic významného, hormony v normě.
 
10 years ago
Zapomněla jsem na PS: nekouřím a nikdy jsem nekouřila, užívám jen antihistaminika - Aerius, letos v zimě spíš výjimečně. Do loňského léta jsem měla zhruba rok velké potíže s potravinovými alergiemi (křížené s pyly), objevila se intolerance mléka - můj jídelníček byl tedy rok dost mizerný, jedla jsem jen to, co jsem aktuálně snesla bez následků, což bylo v prvních týdnech jen vařené osolené maso plus suché těstoviny, vadily mi i brambory atd. Stav se postupně lepšil od jara (ale záleželo na průběhu pylové sezony), už jsem mohla přidávat i zeleninu a koření, teď už se úplně srovnal, zhruba od poloviny srpna jsem bez potíží. Můžu začít zařazovat mléčné výrobky, ale raději to moc nepokouším.
 
10 years ago
Moc děkuji za odpověď. Vím, že váha není alarmující, ale její trend už ano, lépe zasáhnout hned, než za vámi přijít s 90 kg :-) Pravda je, že když si kontrolně tu a tam spočítám složení jídelníčku, většinou mi vychází poměr BTS 20-30-50 - k tomu přirozeně inklinuji, když ujedu, jdou tuky ke 40 % a sacharidy tak na 55 - přesto napočítám třeba 6700-7000 kJ denně, což mi nepřipadá moc, a proto se divím, jak bych z toho mohla tak pravidelně přibírat. Snížit sacharidy ke 40 % mi za současného omezení příjmu ale dělá velký problém, i proto, že mám malého syna, který je s příchodem podzimu často nemocný, takže obvykle pracuji večer (vsedě u počítače) a spát chodím po půlnoci. Myslíte, že by ta občasná nerovnováha ve složení stravy mohla mít i při současném nižším příjmu za následek pravidelné přibírání? Stále mi totiž vrtá v hlavě, kde je hlavní problém.
 
10 years ago
Dr. Staněk
Dobrý den, výpočet klidového energetického výdeje zohledňuje věk, pohlaví, tělesnou hmotnost i výšku. Hodnota RQ ukazuje, že tělo aktuálně získává cca 50% energie z tuků a 50% ze sacharidů. Klidový energetický výdej je v naprostém pořádku a nemusíte mít žádné obavy. S postupujícím věkem se hodnota snižuje a samozřejmě to souvisí i s hormonálními regulacemi. Na energetický výdej má vliv hlavně sympatický nervový systém (výdej energie zvyšuje), jehož tonus některé hormony zvyšují (např. hormony štítné žlázy). Není tedy třeba se nijak znepokojovat, jídelníček ale musíte upravit a příjem sacharidů a tuků snížit. Nevím o jakém dietním režimu momentálně uvažujete, ale pro srovnání váhy je nesnažší volit některý z našich Plánů. Myslím, že máte hodně praktických zkušeností a vaše váha není nijak alarmující. Určitě si poradíte a do budoucna si váhu po zhubnutí s našimi pokrmy či bez nich udržíte. PS: užíváte momentálně nějaké léky? Kouříte?
 
10 years ago
Dobrý den, pane doktore, moc vás prosím o radu. Dnes jsem u vás absolvovala měření klidového metabolismu. Nedaří se mi nastartovat hubnutí, ačkoli před třemi lety jsem zhubla ze 72 kg celkem snadno 8 kg na průměrném příjmu 6100 kJ denně (s pomocí programu sebekoučink sdružení STOB). Co týden, to úbytek cca 0,75 kg, pohyb jen rychlejší chůze a rotoped. Tentokrát ale tělo na omezení příjmu nereaguje, po třech týdnech za podobných podmínek a složení jídelníčku jsem ubyla o 20 dkg, a to jsem musela dočasně srazit na 5000 Kj - takže nic. Přes Vánoce jsem toho marného snažení nechala, teď to chci zkusit znovu. Je mi 45 let, mám 74 kg a 166 cm, respirační kvocient mi vyšel 0,82 a měřený klidový metabolismus 1369 Kcal/den, predikovaný 1452 Kcal/den. Chtěla jsem se vás zeptat: 1. jestli se naměřený REE nějak vypočítává ve vztahu k zadané váze, lépe řečeno jestli se do výsledku může promítnout složení těla. Podle dva roky starého měření Inbody mám 45 kg beztukového hmoty, takže dnes cca 29 kg tuku. Nemohl by být REE případně o něco nižší? 2. Co znamená RQ 0,82 - že metabolizuji proteiny? Před vyšetřením jsem večeřela ovesnou kaši (bílkovin v pytlíku minimum, asi 5 g) a o něco později jsem doporučených 12 hodin bez jídla porušila - snědla jsem ještě před půlnocí půl mandarinky - pracovala jsem do jedné hodiny a spát šla kolem půl druhé, když mám hlad, neusnu :-( 3. Od zmíněného zhubnutí jsem dlouho držela váhu mezi 64-66 kg, letos ale stoupla, přičemž jen od září do konce roku jsem přibrala 4 kg, co měsíc, to kilo - aniž by se nějak změnil můj jídelníček a obvyklý režim. Mohla by na to případně mít vliv hormonální nerovnováha? Promítly by se tyto procesy nějak do klidového metabolismu, nebo nejsou měřitelné? Moc děkuji!
 

Centrum pro poruchy metabolismu a výživy

Poskytuje komplexní péči pro pacienty, kteří potřebují nutriční podporu.

Kontakt  |  Napsali o nás

Jak zhubnout

Diet Guareta
© 2011 Dr. Staněk spol. s.r.o.| Vytvořila V3Net.cz - webové prezentace na míru Nahoru