V košíku nejsou žádné položky. Jak nakupovat?

Menstruační cyklus a hubnutí

7 years ago
Jsem z Prahy, pokud se u mě dostaví komplikace, tak se dostavím. Velmi Vám děkuji.
 
7 years ago
Dr. Staněk
Přeji vám, abyste běžné obtíže co nejsnáze překonala. V případě vážnějších zdravotních problémů je možné navštěvovat naše CENTRUM PRO PORUCHY METABOLISMU A VÝŽIVY viz. lišta ordinace. Kdykoliv se ozvěte.
 
7 years ago
Velmi Vám děkuji za rychlou odpověď, bojím se navýšení hmotnosti s navýšením sacharidů. Chci v tomto množství sacharidů vydržet měsíc a postupně navyšovat dle toho, jak se mi bude dařit v redukci. Jinak můj běžný jídelníček je proteinová kaše, listová zelenina s kuřecím prsem, proteinová tyčinka a večer proteinová polévka nebo omeleta. Na odběrech krve jsem byla cca před měsícem a hodnoty štítné žlázy jsem měla dle nastaveného dávkování euthyroxu v pořádku. Významně nesportuji, ale snažím se všude chodit pěšky. A jen pro doplnění informací je mi 31 let a jiné zdravotní problémy nemám. Motivaci zhubnout mám velkou. :)
 
7 years ago
Dr. Staněk
Dobrý den, lékářská veřejnost zastává po desetiletí názor, že denní příjem sacharidů by neměl klesnout pod 50g za den. Myslím si, že je to názor správný a snižování příjmu sacharidů pod tuto mez ničemu neprospěje a zvyšuje se tím riziko vážnějších zdravotních komplikací, i když je dotyčná osoba sledována specializovaným lékařem. Poruchy menstruačního cyklu jsou ale při redukční dietě poměrně běžné a u obezity i více pravděpodobné. Tuková tkáň je hormonálně aktivní a vysoké zásoby tělesného tuku velmi negativně zasahují i do citlivé hormonální regulace látkové výměny výživných látek. Do látkové výměny zasahují i hormony štítné žlázy a dostatečná substituční léčba Euthyroxem je proto velmi důležitá. Menstruační cyklus by se měl za 1-2 měsíce zase srovnat a obtíže, které uvádíte, by měly za běžných okolností vymizet. Neznám výživové složení vašeho dietního režimu, ale doplňování některých minerálních látek a vitaminů má během redukční diety často smysl a to zejména, je-li redukční režim dlouhodobý, nebo když hrozí větší ztráty minerálních látek ( užívání léčiv, zvýšené ztráty potem ...), nebo je jejich zvýšená potřeba při určitých onemocněních ( osteoporóza, cukrovka ...). Většinou je dobré zvýšit výživovou hodnotu redukčního režimu i po zanechání kojení.
 
7 years ago
Vážený pane doktore, mám na Vás prosbu o radu. Je to týden co jsem začala držet proteinovou dietu a mým cílem je zhubnout kolem 25-30kg, takže hubnu z vysoké nadváhy. Léčím se sníženou štítnou žlázou 112 euthyrox denně a za ten týden diety jsem zhubla 3,4kg. Příjem sacharidů si držím 20-30g na den. S dietou jsem však začala uprostřed cyklu a po několika dnech držení této diety, kdy jsem se cítila hodně slabá a unavená, jsem začala špinit. Přičítala jsem to ovulaci, ačkoliv jsem ji nikdy neměla tak "bouřlivou" a špinění mimo cyklus neznám. Trvá to už čtvrtý den. Může to být tím, že tělo má šok z velkého úbytku sacharidů? Menstruaci jsem měla doposud celkem pravidelnou po cca 35/36 dnech. Začala jsem brát i nějaké vitamíny, zinek, hořčík, selen a chtěla bych se poradit, jestli to mám nějakým způsobem řešit, a nebo jen vyčkat až si tělo zvykne? Za 14 dní očekávám menstruaci, tak jsem zvědavá, jestli dorazí. Děkuji Vám za odpověď.
 
7 years ago
Dr. Staněk
Tak to je skvělý výsledek. Není to jen zvoleným dietním režimem, ale také vaší vůli a diciplinovaností. Gratuluji !!!.
 
7 years ago
Dobrý den, tak váha jde opravdu dolu skvěle, za měsíc a dva týdny 18 kilo dole!!!! Ještě sice nejsem ani v půlce ale ooravdu jsem nadšená jak tahle dieta funguje. Beru k tomu dvoje vitaminy, multivitamin a biotin plus a cítím se super.
 
7 years ago
Dr. Staněk
Díky za dobrou zprávu ! Přeji pevnou vůli a dbejte na přiměřenou tělesnou zátěž a dostatečný odpočinek.
 
7 years ago
Juhu tak menstruace se po dvanácti dnech objevila. Už od vcerejska jsem zase na Guarete a cítím se dobře. Dole mam asi 13 kilo a 37 ještě zbývá.
 
7 years ago
Dr. Staněk
Určitě se ozvěte. Tělo fyzicky nepřetěžujte. Není na to zatím vhodná doba. Dostatečně odpočívejte.
 
7 years ago
Dnes jsem se necitila po ránu moc dobre, takže jsem si dnes udělala s dietou pauzu na dnešek, kdy jsem si dala dietní normální jídlo jako odpočinek a zítra zase zacinam znovu s guaretou. Je to možná i rychlým zhubnutim a větší fyzickou zatezi dohromady, každopádně plánuji shodit jeste 4O kg, snad se mi to povede, ale odhodláni mam velké. a potom pokračovat ve zdravém životním stylu. Ozvu se pokud se menstruace objeví. A děkuji za Vaší odpověď!!!
 
7 years ago
Dr. Staněk
Ano. To se může stát. Tuková tkáň vytváří pohlavní hormony a u obezity je to významné. Dlouhodobá hormonální dysbalance může mít i jinou příčinu, ale pokud vyloučíme těhotenství, je pravděpodobné že nyní k ní přispěl významný váhový úbytek. V každém případě je to změna pozitivní a vašemu zdraví to prospěje. Vše by se mělo srovnat. Tělo potřebuje nějaký čas na adaptaci na nové podmínky . Bojujte a nepolevujte. Budu rád když se ozvete cca za 10 dní, zda se menstruace dostavila.
 
7 years ago
Zdravím, je mi 31 let, držím dietu 22 dni a jde to dobře, shodila jsem asi 12 kilo ale mám v plánu shodit nejméně třikrát tolik (ze 128kg). Cítím se dobře jen mam již devítidenní zpoždění menstruace a mam obavy. Je to normální? Protože tuku mam na sobě ještě zatim dost:) předem děkuji za odpověď A. Novotna
 
12 years ago
Dr. Staněk
Dobrý den, děkuji za zprávu. Jsem rád, že jste v pořádku. Je to určitě tedy důsledek výrazného snížení váhy a nepřiměřené tělesné zátěže. Sportujte , ale s mírou. Adekvátně odpočívejte. Tělo se změnami postupně vypořádá.
 
12 years ago
Dobrý večer pane doktore,tak jsem dnes byla u gynekologa s problémem týkajícím se "špinění" a nedostavení se klasického menstruačního cyklu a potvrdil mi "hormnonální poruchu" a předepsal na zpevnění cévní stěny Cyclo 3 fort-ta by měla tomuto stavu zabránit.Je to nejspíš přílišným "zkrouhnutím"sacharidů ve stravování-dnes už váha 68,2kg-to je redukce od ledna o 26kg-což opravdu může způsobit potíže s cyklem...Tak postupně přidám do těch 50-90 gramů sachrů denně a kdyžtak to "vysportuju" :) Hezký večer :)
 
12 years ago
Dr. Staněk
Nevím, o žádné studii, která by to obecně potvrzovala. Určitě to není významné. Osobně bych čekal spíše opak, protože si tělo v chladném počasí vytvoří vrstvu podkožního tuku a na výraznější chlad drobné kapiláry reagují zúžením. Tím nedochází potom tak rychle k prochlazení a výdej energie se sníží. Výdej tepla dýcháním v zimě je vyšší, ale v létě se vydá více energie na termoregulaci. Zejména pokud sportujeme. Tělo se snaží z hlediska výdeje energie chovat v zimě trochu úsporněji a tak v konečném součtu není asi výdej energie vyšší než v létě.
 
12 years ago
Pane doktore moc vám děkuji za odpověď.Budu se řídit vašich rad a také se budu těšit na měření BM k vám 23.11. v 8.00 a až se sejdeme-jak jsme si již psali. Ještě mě napadla jedna otázka v souvislosti s podzimem-je celkový výdej při sportu(venku)při nižších teplotách vyšší než v létě když se tělo tzv."musí zahřát" na provozní teplotu?Děkuji moc :)
 
12 years ago
Dr. Staněk
Těžko se mi to hodnotí. Neznám výživovou hodnotu vašeho jídelníčku. Nemohu vyhodnotit ani skutečný příjem sacharidů. Nedělal bych ale z toho vědu, natož abych se nějak strachoval. Jezte skromně ale pestře a važte se 1x týdně stále za stejných podmínek. Podle výsledku případně upravte jídelníček v následujícím týdnu. I nepřiměřená zátěž může být konečným spouštěčem problému s menstruací. Skoro bych na to vsadil podle toho, co jste uvedla. Hledejte tedy vhodnou míru a dostatečně i odpočívejte. Nezanedbávejte spánek. Nepijte moc kávy. Po zhubnutí se musíte cítit lépe nikoliv hůře. Pokud máte zájem, můžeme u nás provést základní interní vyšetření. Zároveň změříme i klidový energetický výdej(bazální metabolismus), aby jste mohla být klidná. Pročtěte si prosím Pokyny ke stabilizaci váhy. Třeba vám pomohou v lepší orientaci při tvorbě jídelníčku.
 
12 years ago
Dobrý den pane doktore,moc vám děkuji za odpověď.Je zajímavé že tato změna v cyklu nastala až v podstatě po "ustálení" váhy na těch 69-70kg-kde už je po dobu 2-měsíců a nevadil mi předtím nízký počet sacharidů,ale já opravdu jedla jen maso,zeleninu a protein.nápoj,takže celkový příjem sacharidů včetně zeleniny byl jen kolem 20-30 gramů denně a k tomu ten dost "vysilující" pohyb 60-90minut-někdy i 2xdenně a tělo nějak přestalo mít energii co mělo dřív a sportovat se nechce s takovou energií když jsem byla "obalenější tukem").Tuková tkáň byla "dle Inbody" váhy u 69,5kg 18 kg a svaly 28,5kg- u 94 kg jsem si tukovku nevážila...Ale asi ten rozdíl velký bude,že?Úplně se sachry bojím přidávat,koupila jsem si u Vás v E-shopu ten jogurtový krém a dávám si jen polovičku a do 13.00 hodin...Myslíte že naopak když ty sachry do 90gramů přidám že tělo zase bude trochu redukovat?Bojím se,abych si tu menstruaci úplně "nerozházela" a taky slýchávám názor-že ta Ketodiet co jsem držela není moc dobrá na ledviny a na játra...Tak mám z toho v hlavě zmatek a pak výčitky když si zkrátka ty sachry dopřeju aby nenastal jojo efekt,cvičení ale pořád dodržuju i když s menší "energií" a chutí...Děkuji za radu a pomoc,hezký den !
 
12 years ago
Dr. Staněk
Ano, určitě. Přechod z obezity k normální váze představuje i obrovskou změnu hormonální, protože m.j. i tuková tkáň je hormonálně aktivní. Je výrazně změněna distribuce obrovského množství látek. Poruchy menstruačního cyklu během redukčního režimu jsou poměrně časté a uvádíme tuto informaci v Pokynech. Ve vašem případě bude nepravidelnost cyklu přetrvávat asi více měsíců. Pokud by se do 3 měsíců neupravila, poradil bych se s gynekologem jak postupovat. Pozor na případnou terapii, která může zapříčinit nárůst váhy. Je třeba postupovat s rozvahou, rozpoznat s jistotou příčinu a problém vyřešit krok za krokem. Tělo jinak potřebuje i více než rok na to, než se adaptuje. Váha se pak bude kontrolovat snáze. PS: doporučuji denní příjem sacharidů v množství 50-90g za den, chcete-li jít s váhou dále dolů. Nižší příjem doporučit nemohu a je kontraproduktivní.
 
12 years ago
Dobrý den pane doktore-mám dotaz:Může dlouhodobější hodně snížený příjem sacharidů(jím jen maso,zeleninu a proteinový koktejl s minimem cukru(do 2g na porci) zapříčinit poruchy menstruačního cyklu?Stalo se mi po redukci 25 kg(od března do srpna trvalo období této dost velké redukce) že jsem po skončení menstruace opět po 15 dnech začala znovu menstruovat.Původní cyklus byl 22-25dní..Teď když vážím 69kg tak tělo na nedostatek sacharidů dost nepříznivě reaguje-únavou,podrážděností a právě poruchou toho cyklu..nebo věkem (hormonální změny-je mi 40 let)?Nutno podotknout že k tomu pořád přidávám pohyb-skoro každý den minimálně 60-90minut,váha se takto ustálila už od půlky srpna a dolů už nejde..Děkuji moc za odpověď,hezký den !!!
 

Centrum pro poruchy metabolismu a výživy

Poskytuje komplexní péči pro pacienty, kteří potřebují nutriční podporu.

Kontakt  |  Napsali o nás

Jak zhubnout

Diet Guareta
© 2011 Dr. Staněk spol. s.r.o.| Vytvořila V3Net.cz - webové prezentace na míru Nahoru