V košíku nejsou žádné položky. Jak nakupovat?

Po dvou měsících...

před 22 hodinami
Saurah
Hezký den, pane doktore, váhu jsem snížila opět na 70 kilo. Bohužel včera večer po Guareta tyčince k večeři následovaly u seriálu tvarůžky a sýr, půl hořké čokolády s lískovými ořechy (ani mně moc nechutnala) a celý sáček bio mandlí v čokoládě (ani manžel neviděl). Obojí jsem dostala a přivezla ze školy; sama raději nic kalorického, co mně chutná, domů nekupuji, protože to dopadne přesně takto. A to jsem dopoledne byla na návštěvě a z plného stolu dobrot si dala pouze kávu. Když jsem se po dvou dnech vracela domů, čekala jsem, že mě jako vždy přivítá vůně čerstvě pečené štoly nebo chleba, ale manžel naštěstí má dost práce na zahradě, tak žádné další pokušení. se nekonalo No, to jsem zvědavá, jak si poradím o Velikonocích na Šumavě v hotelu. Vybavím se Vašimi výrobky a nějak to prokombinuji. A příští týden, nedá se nic dělat, budu muset začít vařit, abych si to neulehčovala opět pouze chlébem s něčím. Raději jsem hned koupila lososa, zásobila se Skyrem a zeleninou a budu se snažit dál. Dnes je krásně, jdu pracovat na zahradu; ve škole se nám vše vydařilo, hned mám lepší náladu. Přeji Vám také krásné dny, snad sluníčko a teplo už vydrží :-), Vaše Dagmar.
 
před 6 dny
Dr. Staněk
Dobrý den, paní Dagmar. Určitě jste udělala správný krok. K plánu je možné přidat 1 porci dezertu10g/200 ml vody nebo AMK 5, podle toho po čem zrovna raději sáhnete. Co se týká steatózy jater je pravděpodobné, že dojde ke zlepšení, jestliže jste v minulosti neprodělala zánětlivé onemocnění jater či neholdovala alkoholu. Myslím, že jste se mi o ničem takovém nezmiňovala. S tím pocitem chladu je to bohužel běžné, jestliže lidé dodržují jídelníček se sníženým obsahem energie. Ten, kdo je zimomřivější i za běžných okolnosti, má samozřejmě problémy ještě větší. Přiměřená tělesná zátěž může určitě pomoci jen je třeba ji opravdu přizpůsobit zvolenému jídelníčku, abyste jej zvládla bez dietních chyb. Užívejte si krásného počasí, vyhřívejte se na sluníčku a věřím, že vše zase dobře zvládnete. Těším se na vaši zprávu.
 
před 8 dny
Saurah
Milý pane doktore, sice mám od mládí problém s autoritami, ale vypadá to, že s Vámi ne: neodkládala jsem, v pondělí jsem zahájila 3 Guarety a 1 Dietline, které jsem měla doma + vlákninu a Melabolic. Sice od neděle ve škole-učila jsem v kuse oba dny od rána do noci a ještě v neděli sama tiskla velké grafiky, ale zvládla jsem a hned se mně vylepšila nálada. Váha dnes 71,4 kg. Po poledni čekám 12DP krémový (abych si moc jídla nevybírala), budu tedy pokračovat. Sice jsem zapomněla na tyčinky do zásoby, alespoň mě zatím nebudou pokoušet, stejně chci doplnit ještě nějaké drobnosti, Dietline polévky a jestli přijde hrachová, která teď nebyla. Moc ráda bych se zbavila ještě 10ti kil a dostala se na váhu jako mladá. Jen je mně na té naší chalupě hned hrozná zima; i ranní meruňkový krém jsem si připravila teplý. Psychiku jsem se rozhodla vyladit si sama: ode dneška každý týden výtvarný seminář (sice online, ale tentokrát budu žákem já :-))), zítra fotoseminář, budu chodit dříve spát a dříve vstávat. A ráno si říkám mantru „Dnes je nejlepší den mého života, prožiji ho naplno“. Příští prodloužený víkend pojedu na Šumavu cvičit: čeká mě polopenze, snad mně příliš moje předsevzetí nepokazí, začátek vychází přesně na 13. den DP. Budu se tam snažit alespoň omezit pečivo. Cvičí se dvakrát denně, k tomu vycházky s holemi. Žádné extra sportovní výkony to určitě nebudou, jezdí tam lidé s problémy páteře. Ráda bych se zeptala, jestli mohu přidat k DP také Váš jeden vlákninový želé dezert (mám od Vás ještě zásobu) a jednou denně horký nápoj nebo AMK, abych DP lépe zvládla, ale váha šla stále spolehlivě dolů. Jsem opravdu ráda, že jsem začala brzdit s přemírou sacharidů hned; moc vám děkuji za pobídnutí, určitě budou vděčná také moje játra. Je možné, když bych ještě víc zhubla, vyléčit steatózu jater? Pozdravuji Vás a přeji krásné jarní dny… Vaše Dagmar.
 
před 14 dny
Dr. Staněk
Milá paní Dagmar. Lidé kteří se propracovali k nadváze či dokonce k obezitě si většinou nejsou schopni váhu udržet. To už bychom byli národ štíhlých lidí a nemocnic by bylo potřeba o polovinu méně. Neviděl bych to ale u vás až tak černě. Nárůst váhy který jste uvedla je ale nepřiměřený a nepochybně má na to vliv kolísání nálad a automatické opakování stejných chyb. V řadě případů je velkou pomocí pokud při dietním režimu můžeme využít pomoc psychoterapeuta, který může pomoci se dostat z bludného kruhu. To, že se nebojíte stoupnout na váhu a výsledek napsat do poradny ukazuje, že chcete problém řešit a ne rezignovat. To není lehká disciplína když podvědomě víte, jak to dopadne! Doporučuji na 6 dní zvolit DP a ostatní stravu pustit z hlavy. Příliš to neodkládejte, ale přesto si najděte takovou dobu, kdy budete cítit, že máte dostatek psychických sil to zvládnout. Jestliže první tři dny budou úspěšné, ihned si naplánujte další postup. Jinak jste v podstatě učebnicový příklad a myslím, že v naší dlouholeté společné komunikaci mohou návštěvnici najít poučení a být lépe připraveni na nesnáze, které se v boji s nadváhou často objevují. Je také důležité abychom nepomáhali našich dětem a vnoučatům dělat stejné chyby jako my, za které nyní platíme zhoršeným psychickým a fyzickým zdravím. Ať je vám zítra lépe a užijete si začátek jara. Věřím, že letos už velký mráz nepřijde a jaro je tady.
 
před 15 dny
Saurah
Milý pane doktore, dnešní ručička na váze se vychýlila natolik, že vychýlila z duševní jakžtakž rovnováhy i mě :-(. 74,4 kg. Z 68mi za dva měsíce. Nní divu, když si neumím odříct ani chléb, ani ořechy a čokoládu, ani dorty, ani... jím ráda a hodně, hlavně sacharidy a tuky. Mám na sebe vztek, jak jsem nedůsledná a otročím svým chutím. No, nedá se nic dělat, pustím se opět do DP, jen abych vydržela. To je se mnou nekonečný boj... Jak to, že jiní si dokáží váhu udržet a já opakovaně ty samé chyby a selhání? Jako bych měla v hlavě dva démony: jídlo a deprese. A do toho pocit viny, že špatně využívám čas, netvořím... Tak dnes se raději rozepisovat dál nebudu, nechci Vám kazit den, určitě musíte poslouchat víc takových nářků. Jdu se uklidnit k časopisu o zahradě, přišlo také nové "Téma". S velkým titulkem "Utajená rizika v jídle", ach jo. Mějte se moc hezky, pane doktore... Dagmar.
 
před 22 dny
Dr. Staněk
Milá Dag. Pokusím se vám čistecké jablíčko sehnat. Nevím zda se mi to ale na jaře podaří a zda vůbec. Nikdy jsem ho nehledal na Rakovnicku (původ Čistá u Rakovníka). Možná to není takový problém, nevím. Je třeba také hledat stromky nezanedbané, ne jednoleté a na pohled vitální, dobře zakořeněné. To je u nás všechno problém. Tato odrůda plodí později než současné tržní odrůdy. Záleží ale na více faktorech, včetně zvolené podnože. Kromě starých odrůd jabloní a hrušní kupuji vše v Německu. Tady to nemá opravdu cenu. Hodně zahradnictví ale už přeprodává stromky právě z Německa a Polska, kde je lepší kvalita vidět na první pohled. V Německu se také nepodvádí, takže když koupíte stromek v kontejneru máte jistotu, že ho tam někdo nestrčil s poškozenými kořeny před pár hodinami. Čistecké jablíčko je drobné , lahodné, voňavoučké s jemnou slupkou a krásně pasuje do skromného ale pestrého jídelníčku. Přinese uspokojení svou prostou jablečnou chutí, která není překryta sladkostí. Je velmi příjemné do něj kousnout. Dužina je křehká a šťavnatá. Lidé často selhávají i kvůli tomu, že jejich pokrmy nejsou dostatečně chuťově rozmanité. Jeden z důvodů bývá ten, že nejsou čerstvě připravené z kvalitních surovin. Zkuste si nastavit opravdu jasná pravidla kdy a co budete jíst. Minimálně 2 pokrmy by měly být teplé. Lépe zasytí. S výživovou hodnotou si víte rady. Tam problém není. Nesahejte po jídle bezděčně. To často vede k další a další zbytečné konzumaci, která přinese jen rozčarování a nepohodu. Pokud si párkrát dokážete poručit, půjde to stále snáze a snáze. Najděte si více důvodů proč si chcete váhu udržet a v duchu si je opakujte a připomínejte. Vaše perfektně provedená práce vám samotné přináší radost a uspokojení. To posiluje vaši mysl. Vyhýbejte se všemu co způsobuje pravý opak. Držte se. Nepolevujte. Bojujte. Stojí to za to.
 
před 22 dny
Saurah
Milý pane doktore, to jsem se přechválila... Váha mně za týden skočila nahoru o 2 kila, což už je o 5 kg od mojí podzimní nejnižší váhy. To už mně připadá příliš a mám strach, že váhu opět neuhlídám. Jasně, že si za to mohu sama, sladkého a bílého pečiva sním víc než dost. Tak asi budu muset rozložit na stůl všechnu Guaretu, co doma mám (a její ještě hodně :-)), dokoupit polévky, přípravky Dietline a asi i vlákninu a začít opět tvrdě pouze o 3 Guaretách a 1 Dietline na den a nic jiného. Ale můj lednový pokus o DP skončil velmi brzy, moc si nevěřím :-(. Jinak nevím, jak chutě srovnat. Ráno sice vzorně zeleninová polévka, ale potom už pouze zcela nevhodná strava nejen dietně, ale výživově nic nepřinášející. Stydím se, ale to je asi málo. Nechci skončit jako vloni v létě nešťastná a naštvaná sama na sebe. Skoro to vypadá, že abych opět nepřibrala, budu odsouzená k nízkotučným mléčným výrobkům, zelenině a šunce. No, je to se mnou těžké, já vím... Ve škole pouze stát nemusím, spíš se dost nachodím po ateliéru. A ve středu po dvou akčních dnech většinou odpočívám. Dnes jsem ostříhala pár růžových keřů a stačilo. Stromy a keře znám docela dobře, v naší zahradě jsme zasadili vše možné, ale ovocným stromům nerozumím. Koukala jsem na internetu na ty Vaše jabloně, moc se mně zamlouvaly, ale manžel tvrdí, že kdybych je teď vysadila, moc se plodů už nedočkám. To poslouchám nerada, připomíná mně, jak ubývají síly i čas. Ale stejně bych ráda ještě některou z těch "Vašich" vysadila. Třeba čistecké mám moc ráda a nemáme ho. Také ostatní jablíčka se mně podle popisu moc zamlouvají: krásné, chutné, odolné i ve vyšších oblastech... Poptám se, až pojedu příští týden do Plzně v zahradnictví, stromky jsem kdysi sice kupovala i poštou, ale raději bych si vybrala sama. Pozdravuji Vás a těším se na rady ohledně váhy i stromečků... Vaše Dag.
 
před 28 dny
Dr. Staněk
Dobrý den, Dag. Díky za zprávu. Je to skvělé, že se takto držíte. Metabolic opravdu udržovat váhu pomáhá. Má smysl ho užívat zejména tehdy, když je pokrmy bohatší na cukry nebo tuky. Tam bych jednoznačně užíval jednu rozpuštěnou tabletu během jídla. Na sobě mám ale třeba vypozorováno, že mi stačí jedna tableta za den, když je potřeba. Dokáži tak i srovnat cholesterol ke spodní hranici doporučených hodnot (alespoň zatím), pokud mám ale také váhu a příjem tuku pod kontrolou. Užívám ho v odpoledních hodinách, protože ráno mě prožene také. Od mala citlivě reaguji na celou řadu potravin a pokrmů. Zkrátka ne vždy je nutné se držet doporučeného dávkování. Účinnost ovlivňuje celá řada faktorů a není to jen o kontrolovaných dvojitě slepých klinických studiích. Milá Dag, myslím si, že by pro vás bylo nyní cennější si váhu po celý rok takto udržet. Nejsem si jistý, že je ze zdravotního hlediska nutné jít s váhou ještě dolů, když se takto dobře cítíte. Samozřejmě každé kilo navíc vede k větší zátěži kloubů. Někdy je ale důležitější volit dobrou obuv a tělo jen zkrátka přiměřeně zatěžovat. Bohužel ženy často neznají míru a neví kdy s prací včas přestat a na chvilku si odpočinout. Já sám jsem měl velký problém stát v lékárně a to již od středních let. Sotva jsem někdy potom vyšel do schodů. Když jsem s touto prací přestal, obtíže skoro vymizely. Přestaly mě bolet kyčle. Stát na nohou ve škole představuje také velkou zátěž. Často na tvrdé podlaze. Vzpomenu-li si na školní léta, učitelé během hodiny si často sedali a zase vstávali od stolu. To bývá také pohyb, který se kloubům nelíbí a je dobré se na něj soustředit, aby se zátěž omezila. Třeba do toho zapojit více ruce. Vidím ale, že o těchto věcech přemýšlíte a hledáte informace na správných místech. Také si užívám nástupu jara, Dag. Už jsem zasadil první strom a posbíral odpadky z příkopů podél silnice, která vede k našemu domu. Věřím, že po velikonocích už bude definitivně teplo a že květy na ovocných stromech letos vydrží. Matčino, malinové holovouské, čistecké růžové, coxova reneta, červený astrachan to jsou zkrátka lahůdky, kterým se nic ze supermarketu nevyrovná.
 
před 29 dny
Saurah
Milý pane doktore, minulý týden jsem se ani neozvala, protože žádné dietní pokroky nedělám. Pročetla jsem naši konverzaci za poslední 4 měsíce, před nimi jsem dosáhla blažených 70 kilo. Od té doby se nestravuji ideálně, přesto mám stále 71 kilo (tedy od léta 14 dole), za což jsem opravdu vděčná. Možná v tom hraje svoji roli Metabolic 3x denně, i když neustále mlsám něco sladkého; stále nemohu najít tu přesnou míru, kolik ho vzít, aby mě neprohnal :-). Zkusila jsem půlit: někdy se nic neděje, někdy... No, lepší, než kdyby to bylo naopak. Včera jsem byla na denzitometrii; vyšetření v pořádku, ještě mně přijde výsledek vitamínu D v krvi. Tak jsem ráda-bolesti kloubů a zad bohatě mně stačí. Jen mě nepříjemně překvapilo, že měřím o celých 10 centimetrů méně než zamlada, tedy 158 cm. V tom případě bych měla asi ještě 10 kilo odložit, co myslíte, pane, doktore? Ale cítím se docela dobře, vrásky v obličeji příliš nemám, jen ta pleť na těle... Zrovna jsem lovila na internetu nějaké zpevňující tělové krémy. Začaly práce na zahradě, také mně přibyly výtvarné kurzy pro učitele, ale to mě baví, tak na nějakou bolest v tu chvíli dokážu zapomenout nebo si vezmu Nimesil. Naposledy jsem strávila prací v ateliéru od neděle do včerejška večera tři dny v kuse a zvládla jsem to bez prášku :-). Tedy podařilo se mně připálit si konečky prstů levé ruky, mám na nich pěkné puchýře, ale proti těm zádům to nic není. Zbytek týdne už mohu dělat, co chci, nebo jen odpočívat, jen v pátek jezdívám pravidelně s kamarádkou výtvarnicí do Klatov na nákupy, galerie, kávičku a bezé. Cvičím každé ráno a na Velikonoce jsem si zaplatila 4 denní pobyt na Šumavě s SM metodou MUDr. Smíška, kterou jsem se učila sama podle videí, ale není to ono. Doufám, že po návratu videa potřebovat nebudu, nenašla jsem na internetu totiž žádné, které by plynule a příjemně metodu cvičení přiblížilo. Asi jsem trochu náročná, ale na pobytové cvičení jsem slyšela samé hezké recenze. Na Šumavu jsem jezdívala s rodiči a poslední leta se tam tak často nevracím, tak snad se povede i počasí na vycházky. Doufám, že kosi, špačci a sýkory zpívají své jarní písničky také u Vás a moc Vás pozdravuji, Vaše Dag.
 
před měsícem
Dr. Staněk
Dobrý den, Dag. To může být v pořádku. Mějte na paměti , že váha přirozeně kolísá. U vás určitě plus minus 2 kg. Pokud ale povyskočí více, malé opatření hned učiňte. Například vynechte přílohy , pečivo a manželovu lahůdkovou štolu darujte sousedce.
 
před měsícem
Saurah
Milý pane doktore, podávám středeční hlášení. Váhu jakž takž udržuji, ale můj jídelníček je docela vzdálen nízkokalorickému zdravému stravování. Snad se srovnám, příští týden budou jarní prázdniny a tedy víc času. Moc Vás pozdravuji, Dag.
 
před měsícem
Dr. Staněk
Dobrý den, Dag. Díky za zprávu. Některých jídel a pamlsků které vedou jednoznačně k nadváze a zdravotním problémům je dobré se zkrátka nekompromisně vzdát, a nebo si je dopřát při vyjímečných příležitostech. Inspirací pro zpestření jídelníčku může být asijská kuchyně, která využívá zeleniny všeho druhu. Čerstvé. Ze zdravotního hlediska možná až velké množství za den. Vlašské ořechy do jídelníčku určitě patří a denní porce 30 g za den přispívá ke zdraví. To je prokázáno. Pro udržování váhy je tato dávka také přijatelná (cca 15 g tuku) jestliže se budeme vyhýbat přípravě jídla se zbytečně vysokým obsahem tuku. V těchto pošmourných dnech si potřebuje člověk něco dopřát a udělat si radost. Přeji vám, aby byl další týden pro vás příjemný a doufám, že prožijeme slunečný víkend. Mějte se hezky.
 
před měsícem
Saurah
Milý pane doktore, zatím se mně netečnost vůči manželově ořechové štole vypěstovat nepodařilo, tak jsem si přála, aby ji prostě přestal péct, protože dokud to sladké nezmizí, musím na ně myslet a nahrazuji jím dietnější jídla. Tak začal péct ořechový chléb; sice celo nebo mnohozrnný s vločkami a miskou našich vlašských ořechů a to je taky náramná dobrota, možná ještě voňavější. Navíc si ho dám ještě s máslem a něčím na něj a... za týden 2 kila nahoře. A sousedka začala péct vynikající dorty a protože žije sama, dort vždy skončí téměř celý u nás. Mám já to trápení. Od léta do podzimu jsem byla vzorná a teď takhle. Zeleniny jsem nakoupila jak pro celou králíkárnu, jenže mě moc neláká, i když se snažím ke každému jídlu ji alespoň trochu přidat. K dortu ne :-). Všechno mě pobolívá, venku je stále pošmourno a mně se nic nechce, do všeho se musím přemlouvat. Nemám tedy, čím se pochlubit, přesto Vás chci pozdravit a popřát hezké dny a ukázněnější dietáře. Vaše Dag.
 
před měsícem
Dr. Staněk
Milá Dag, to že jste jen tak skromně naznačila, že jste zhubla vše co jste přibrala během svátků je naprosto skvělá zpráva ! Je to výborné a pokud se vám podaří váhu udržovat o nic jiného v podstatě nejde. Pocit chladu je u redukční diety běžný a normální. S tím je třeba počítat a také se s tím nějak popasovat. Třeba již zlidovělým doporučením teplého svetru což je velmi racionální rada, která obtíže zmírní ale úplně neodstraní, dokud bude termoregulace dlouhodoběji ovlivněna nízkým příjmem energie. Jen opět formálně zdůrazním, že váhu si můžeme udržet jen tehdy, jestliže se nevrátíme k původnímu způsobu stravování. S tím souvisí i některé stravovací chování a návyky. Ve vašem případě třeba absolutní netečnost k voňavé manželově štole by byl adekvátní počin pro dosažení cíle. Čím bude jídelníček chuťově pestřejší a zároveň výživově přiměřený, tím méně bude vaše podvědomí usilovat o návrat k nejvýše dosažené váze. Čím déle se vám bude váhu dařit udržovat, tím vaše návyky budou pevnější a snáze překonáte nutkavé myšlenky svůj naplánovaný jídelníček a svoje nová pravidla porušovat. Rozpustná vláknina, která vytváří v organismu gelovitou strukturu a zvětšuje svůj objem, musí být za tímto účelem stále dostatečně saturována vodou. Pokud není, může způsobovat i zácpu. Platí to i tehdy, pokud je v jídelníčku navíc i hodně zeleniny či škrobovin, které vyžadují značnou saturaci vodou v dolních partiích trávicího traktu také. Nejčastější příčinou zácpy nejsou poruchy funkční, ale různé dietní nevyváženosti. Při redukční dietě může způsobovat nepravidelnost vyprazdňování skutečnost, že je strava bezezbytková nebo to, co jsem uvedl. Přeji pevnou vůli a pevné odhodlání při udržování váhy. Držte se !
 
před měsícem
Saurah
Milý pane doktore, sice jsem při DP12 kvůli své nedisciplinovanosti zhubla pouze to, co jsem nabrala o svátcích, ale jsem spokojena, cítím se dobře. Další hubnutí odložím na jaro, je mně stále zima. Vždy, když nahradím zcela stravu Guaretou, těším se pak už na svoji dopolední zeleninovou miso polévku a na zeleninu vůbec, i když některá jídla mně chutnají mnohem víc. Chřipku mám už úplně za sebou, dokonce jsem včera i dnes pracovala na zahradě. Pustila jsem se také do různých vzdělávacích online kurzů a náročnějších temat ve výuce ve škole, která jsem dlouho odkládala. Zkusím týden jíst bez počítání na Potravině, s omezením pečiva a sladkého vůbec a tuků, uvidím, co bude váha dělat. Zařadím už také malé množství luštěnin a vařených obilovin v kombinaci s tepelně uptavenou zeleninou. Maso okrajově. Guaretu určitě ve dnech, když učím nebo mám semináře, užiji vícekrát, v ostatních dnech alespoň jednu porci ponechám. Pokud váha půjde nahoru, vrátím se k počítání. Jen co jsem se zmínila, že mě Metabolic trochu prohání, tyto účinky se už neobjevily, spíš mám problém opačný jako dříve, i když užívám třikrát denně lžičku Vaší vlákniny. Ale normální jídlo to snad srovná. Už rozkvétají sněženky, kvetou talovíny a čemeřice, hned je na světě radostněji :-). Moc Vás pozdravuji, Vaše Dag.
 
před měsícem
Saurah
Milý pane doktore, zatím moc děkuji za Váš čas i rady ve Vašem mimopracovním čase, ozvu se opět ve středu. Sice se snažím, ale každý třetí den mně něco ve stravě "ujede" (tedy ne "něco", ale když manžel upeče sladký ořechový chléb a voní celá chalupa). Příjemný začátek týdne přeji, Dag.
 
před měsícem
Dr. Staněk
Milá Dag, myslím, že vaše doplňky stravy by se dali zredukovat a tělu by se možná i ulevilo. Mohu vám za nějakou dobu podle vašeho stravování doporučit co má smysl užívat, co je přinejmenším sporné a co žádný užitek přinést nemůže. Glukomannan v kvalitě kterou používáme je něco vyjímečného. Obecně je ale glukomannan dražší oproti jiným polysacharidům s podobnými vlastnostmi. Pěstování rostliny je náročné a vyžaduje vhodné klima, aby měl glukomannan vlastnosti, které jsou pak jedinečné. Je však výrazně účinnější při porovnání stejných dávek mám-li namysli zdravotní benefity. V potravinářské technologii například pro úpravu textury pak lze také volit výrazně nižší dávku glukomannanu oproti guarové gumě či jiným rostlinným gumám. Cena má samozřejmě vliv i na prodeje výrobku a nijak mě netěší. Za 20 let co glukomannan používáme se zvedla zakázková výrobní cena 4x. Podobně je to ale s algináty, xanthanem, galaktomannanem, které lze považovat v určitých aplikacích za přímé konkurenty. Ušetřit se dá také na tom, jak si budeme výrobek dávkovat. Účinnou dávku lze upravit individuálně podle dlouhodobě zvoleného jídelníčku. Příjemný zbytek neděle.
 
před měsícem
Saurah
Dobře, pane doktore, Metabolic mně vyhovuje, budu brát pravidelně. Jen ta cena... Zatím ještě na část úvazku pracuji, ale ze samotného důchodu... no, to budu řešit, až přijde, do léta mě zatím žádná změna, pevně doufám, nečeká. Užívám poměrně dost potravinových doplňků; podle toho, co píšete, Metabolic by tedy měl být u mě mezi základními. Tak hned raději doobjednám, stejně potřebuji i další přípravky... Přeji hezkou neděli, doufám, že užíváte sluníčka :-), Vaše Dag.
 
před 2 měsíci
Dr. Staněk
V dávce 1-3 tablety za den budete mít z Metabolicu jen prospěch. Váha se vám bude udržovat lépe a je také pravděpodobné, že se vám zlepší biochemické parametry související s látkovou výměnou tuků a cukrů.
 
před 2 měsíci
Saurah
Milý pane doktore, moc děkuji za rychlou odpověď. Metabolic mě neobtěžuje, naopak. Pokud nevadí dlouhodobé užívání, tento Vámi potvrzený účinek je pro mne velmi vítaný, hlavně do doby, dokud se nebudu opět normálně stravovat :-).
 
před 2 měsíci
Dr. Staněk
Ano, Dag. Glukomannan může na některé osoby působit projímavě v určité dávce. Platí to o většině polysacharidů. Většinou se to svádí na nečistoty, které vlákniny obsahují ale v případě Metabolicu se jedná u superčistou surovinu. Za 25 let naší praxe jsme se setkali s řadou dosti vyjímečných reakcí na izolované polysacharidy ať už mají původ evropský či jiný. Používali jsme také glukomannan poměrně rozdílných fyzikálních vlastností a u někoho zkrátka projímavě působí a je pro tyto vlastnosti i jako projímavá látka používán. Glukomannan umí zadržet hodně vody, a proto změkčí střevní obsah. V Asii trpí lidé zácpou velmi často včetně dětí (Vietnam, Čína, Japonsko...). Souvisí to podle mého názoru s vysokou konzumací rýže a různých nudlí, které jsou bohaté na škrob rozmanité struktury . Ne vždy dobře stravitelný se schopností pak nasát vodu v dolních částech trávicího traktu. Strava je často extrémně bohatá i na zeleninu (rostliny všeho druhu). To je asi důvod, proč tam lidé trpí častěji střevní neprůchodností, která nekončí vždy dobře. Problém se střevní pasáží pak také zvyšuje riziko rakoviny střev a třeba ve Vietnamu je výskyt vysoký jako u nás, přestože je složení stravy výrazně jiné a vypadá výrazně zdravěji. Také v Japonsku jsem se setkal s hrozivými čísly. V Číně se toho moc nedozvíte ... Pokud by vás Metabolic svými účinky obtěžoval, většinou stačí jen dávku snížit. Tablety jdou také dobře půlit.
 
před 2 měsíci
Saurah
Milý pane doktore, jsem ostuda, včera jsem opět porušila 12DP čerstě upečeným špaldovožitným manželovým chlebem k večeři. Je to škoda. A vím, že nejen se mně hubnutí zastavilo, ale ráno mám hned kilo nahoře. Jak odolat tomu voňavému pokušení? No, jsem nenapravitelná. Dnes opět bez problémů DP. A to si čtu, poslouchám na YouTube a stále se motivuji zdravým životním stylem. Ráda bych se také zbavila steatozy jater, dokud to lze; zrovna včera jsem poslouchala pořad s lékařem Štefanem Hrušovským (OdZnova) a zapřísahala se, že tu nadmíru sacharidů ve stravě si pohlídám. Čaje mám ráda, hlavně od Sonnentoru, také sama si v létě suším některé základní bylinky, které se dají pít celoročně i cílené na průdušky. A kousek od nás žije léčitelka, která mně míchá čaje podle potřeby s krásnými jmény, např. speciálně pro mne "Dary mojí duše". Na Váš Horký nápoj jsem si zvykala delší dobu, ale dnes už patří mezi mé velmi oblíbené, když mám chuť na sladké. Jsem v chutích poměrně konzervativní, nemám potřebu objevovat, ale ráda se vracím k tomu, co mně chutná. Psychoton vyzkouším, i když mám nasušenou meduňku svoji, rozrůstá se po záhonech docela bujně. Už aby přišlo jaro, poslední dny ptáci začali zpívat; máme obří krmítko mezi keři a stromy hned za oknem obýváku, ptáčci se stahují k nám ze zahrady i z daleka. Ráda bych se ještě zeptala: je možné, že mě Guareta Metabolic, pokud užiji 2-3x denně trošku prožene? Má to tak být? A je možné ji užívat právě z tohoto důvodu? Moc děkuji a přeji Vám co nejpříjemnější víkend :-), Dag
 
před 2 měsíci
Dr. Staněk
Milá Dag. Jsem spíše pro to, abyste přešla na běžný jídelníček, do kterého případně podle chuti či nouze můžete přidat výrobky Guareta nebo DietLine. Vy zkrátka snížit váhu dokážete ! Problém je v tom pokračování. Sáhnout bezděčně po jídle když nejsme ve své kůži je běžná chyba, kterou děláme skoro všichni. Určitě je to lepší postup než volit alkohol. Tento stereotyp je dobré odbourat či si s ním nějak chytře poradit. Třeba tím, že si vypijete nějaký lahodný nápoj bez kalorií. Zejména pravé čaje jsou plné velmi rozmanitých chutí a je úžasné se do tohoto světa na chvíli ponořit a zapomenout na starosti při hledání a obdivování té chuťové rozmanitosti. Je možné je i mírně osladit či použít nějaké sladidlo, které vám bude chuťově vyhovovat. Chuťová paleta se tím omezí, ale každý si musí najít svoji cestu. Někdo si dokáže pochutnat na bylinných čajích. Mě nedělají moc dobře, ale vždy mě chutnal například Pulmoran či Species Pectorales. Tedy staré lékopisné čaje. Někomu se nyní osvědčuje Psychoton SPÁNEK - 1 sáček do malého šálku velikosti espreso. Krásně pak je z něho možné vnímat jemnou chuť meduňky. Někomu může vyhovovat Guareta horký nápoj, který jsem si tak trochu před lety vymyslel sám sobě na míru, abych si snižování váhy usnadnil. Má stále zákazníky, i když jich není mnoho. Kdykoliv se ozvěte, bude-li něco nejasného či vás bude něco z této oblasti zajímat. PS: čím více dáme našemu stravování řád a budeme si uvědomovat co vlastně jíme po výživové stránce, tím snáze si budeme váhu udržovat na rozumné úrovni. www.potravina.cz je jednoduchý bezplatný web umožňující základní sledování výživové hodnoty celodenního jídelníčku. Pro většinu lidí je naprosto dostačující pro kontrolu doporučené výživové hodnoty celodenní stravy a eliminace rizika zdravotních obtíží způsobených nevhodným stravováním. Pro osoby trpícími potravinovými alergiemi a intolerancemi či vzácnými genetickými poruchami látkové výměny je třeba samozřejmě jídelníček výrazně sofistikovanější z hlediska jeho látkového složení.
 
před 2 měsíci
Saurah
Milý pane doktore, :-) to jsou ta mé neustálé "chutě", hlavně když mám v sobě nějaký neklid nebo smutek. Omlouvám se, že ještě vyrušuji, ale až skončím DP 12, mám pokračovat dále úplnou náhradou stravy, nebo opět držet nízký kalorický příjem (maso, zelenina + mléčné výrobky) podle Vašich doporučení a sestavovat si jídelníček na Potravině jako naposledy s 1 Guaretou denně? Děkuji moc, Dag.
 
před 2 měsíci
Dr. Staněk
Milá Dag, s tou štolou jste mě po ránu rozesmála. Vidím, že ji konzumujete naprosto dobrovolně, bez nátlaku a s velkým potěšením. Snad tam váš muž jako chemik nic tajemného nepřisypává a "závislost" na štole je jen chuťová. Vážení dopadlo velmi dobře a tak vám přeji abyste si váhu dokázala udržet. Buďte si vědoma, že návrat k původnímu způsobu stravování možný není a že hlavní chyby které jste dělala se opakovat nesmí. Příjemný týden.
 
před 2 měsíci
Saurah
Dobrý den, milý pane doktore. od pátku jsem opravdu vzorně držela DP12, včera dopoledne odolala různým domácím dobrůtkám u kamarádek, ale v noci přijela ze školy docela unavená (nespala jsem asi kvůli blížícímu se úplňku, změně počasí a různým starostem) a snědla po tyčince v autě ještě doma velký kus manželovy štoly u seriálu a třikrát si přidala.Tentokrát ji upekl pouze ze špaldové mouky, másla, vajíček, citronové kůry, trochy cukru, rozinek v rumu a spousty vlašských ořechů, to mám moc ráda... No, dnes opět vzorně. Holt to nepůjde dolů tak rychle, už asi moc nepotřebuji, možná 5 kilo, ale potom si váhu udržet. Dnes na váze magické číslo 69,6 :-). Teď jsem si po DietLine omeletě uvařila "horký nápoj" ze lžičky broskvového dezertu, protože jsem na něj dostala chuť a doma nenašla (snad nevadí, že jsem takto zaimprovizovala) a nemám pocit, že bych strádala... Moc Vás pozdravuji, Vaše Dag.
 
před 2 měsíci
Dr. Staněk
Dobrý den Dag. Dezert je možné k plánu přidat (5/10 g prášku), jestliže budete dodržovat výživové hodnoty, které jsem doporučil. Snězte ho ale jako jednu samostatnou porci kdykoliv během dne. Držte se a příjemný víkend.
 
před 2 měsíci
Saurah
Milý pane doktore, moc děkuji za jahodový dárek, moc mě potěšil, chutná stále :-). Smím ten dezert i při DP, to asi ne, že? Zítra začínám; silně se motivuji, poslouchám Margit Slimákovou, pročítám Vaši Poradnu. Sice jsem smlsla poslední bonboniéru, která byla doma, ale nic už tady k pokušení mít nebudu... Držte mně, prosím, palce; už jenom to, co Vám píši, je pro mne zavazující a motivující. Děkuji :-), Vaše Dagmar.
 
před 2 měsíci
Dr. Staněk
Dobrý den, Dag. Díky za zprávu. Nezdá se mi, že by váš problém s disciplinovaností ve stravování byl něčím mimořádným. Například ale psychoterapie může určitě pomoci a jestliže máte možnost nějaké pracoviště navštěvovat, udělal bych to. Pokud vás manžel nedokáže podpořit, vidím jedinou možnost a to své stravování od jeho úplně oddělit a s ním si vypít u stolu jedině kávu či čaj. Kdybych byl ale psychoterapeut a měl bych vám pomoci vyřešit problém s nadváhou, spíše bych vás po 1-2 sezeních požádal abyste na další přišli společně. Myslím, že bez jeho spolupráce jste v těžké pozici. Snad jsem správně pochopil vaše příspěvky. Komunikace elektronickou cestou není příliš dobrým prostředkem k řešení zdravotních obtíží... Na druhé straně si myslím, že stravování v rodinném kruhu které má řád a na kterém se všichni nějakou měrou podílejí (tím myslím i samotnou účast), je mimořádně důležité a ovlivňuje stravovací chování celý život. Řada psychofarmak ho může ovlivnit také. Některá mohou přispívat k nadváze, jiná naopak. Je to tím, že rozdílně působí na nervový systém, který má vliv na na celkový denní výdej energie. Psychiatr by i to měl vzít na vědomí při volbě vhodného léku, pokud je medikace skutečně nezbytná a myslím si, že se tak často děje. Přeji příjemný týden a děkuji za pravidelné reporty.
 
před 2 měsíci
Saurah
Dobrý den, milý pane doktore, dnes mám 72 kg, od pátku plně nahrazuji stravu Vašimi výrobky. Objednala jsem DP krémový, i když mám doma velkou zásobu Guarety i DietLine. Už se znám, že nejlépe pro mne je začít přesně podle jídelníčku, nic ničím nanahrazovat, a i kdyby mně zrovna některý výrobek nesedl, maximálně je zaměnit mezi sebou v rámci jednoho dne. Kdybych se dostala na 64-65, byl by to asi ideál, ale jak tu váhu potom udržet, z toho mám hrůzu, když vidím, jak lehko podléhám svým chutím. Ale pokud chci nadále učit a být zdravá, nějak to udělat musím. Po letech jsem se objednala na psychiatrii, kamarádka předala ordinaci synovi, musím vyřešit také své léky, jestli jsou stále pro mne vhodné. S ní jsem je neměnila už dlouhou dobu a nejsem si jista, jestl mně nezpůsobují takovou lehkou mozkovou mlhu a slabost, proti které často sáhnu po úplně nevhodném jídle, ale na to se vymlouvat nemohu. Sama vím, že když se stravuji zdravě, mám energie mnohem víc, lépe se cítím, lépe mně to myslí. Moc Vás pozdravuji a přeji příjemné dny.
 
Stránka 1 z 6

Centrum pro poruchy metabolismu a výživy

Poskytuje komplexní péči pro pacienty, kteří potřebují nutriční podporu.

Kontakt  |  Napsali o nás

Jak zhubnout

Diet Guareta
© 2011 Dr. Staněk spol. s.r.o.| Vytvořila V3Net.cz - webové prezentace na míru Nahoru