V košíku nejsou žádné položky. Jak nakupovat?

kojení

před rokem
Dr. Staněk
Dobrý den, paní Terezo. Pokud plně kojíte, byl bych jen pro úpravu jídelníčku a jídelníček bych si sestavil z nízkotučných či polotučných mléčných výrobků, libového masa a zeleniny. Volte skromné porce. Do jídelníčku je možné zařadit hotová jídla DietLine. Pokud mi pošlete na guareta@drstanek.cz váš seznam potravin a jídel, která nejčastěji konzumujete včetně různých pamlsků, pokusím se vám co nejlépe poradit jak si jídelníček sestavit. Napište mi také zda miminko dobře prospívá a zda má nějaké obtíže, které ho trápí.
 
před rokem
Dobrý den, pane Staňku. Mám 6 měsíční miminko, které plně kojím, je to dost náročné miminko, takže vždy sáhnu po něčem, co zažene hlad, ale většinou je to nějaký nesmysl. Váha stojí, dostala jsem se na svou váhu před otěhotněním, což je 77 kg, měřím 70 kg, ráda bych se dostala alespoň na těch 70 kg. Prosím, můžete mi poradit, jaký dietní plán by pro mě byl vhodný, když plně kojím? Moc děkuji, Tereza
 
8 years ago
Dr. Staněk
Dobrý den, díky za dotaz. Momentálně bych spíše volil jeden pokrm Dietlne, 1 koktejl Dietline koktejl 20 s polotučným mlékem 200ml, polévku zeleninový nebo masový vývar bez zahuštění - a 150g masa po tepelné úpravě( krůta, tuňák, kuře, kachní prsa, libové telecí, libové hovězí, králík...) se 150g zeleniny za den. Do jídelníčku bych určitě nezařazoval běžné pečivo a přílohy. Maso je možné krýt luštěninami v množství 50g před tepelnou úpravou. S ovocem bych počkal 14 dní, než se váha dolů více pohne.. Věřím, že si poradíte.Kdykoliv se ozvěte.
 
8 years ago
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jsem 9 měsíců po porodu a bohužel mám stále nadváhu 11kg oproti své původní váze před otěhotním. Dcera je již přikrmovaná avšak cca 4 denně ještě kojená. Chtěla bych vědět zda-li by bylo možné začít s dietním plánem vlákninovým na 15 dní, měla jsem s ním v minulosti dobré zkušenosti. Potřebuji především opět nějaký režim ve stravování a navyknout si na menší porce jídla. Děkuji za odpověď
 
8 years ago
Moc děkuji za vaši reakci, když bude potřeba ozvu se.
 
8 years ago
Dr. Staněk
Je třeba rozlišovat proteinovou dietu, která má nahrazovat běžný nízkoenergetický jídelníček(který bývá málo výživný) od použití jednoho či dvou proteinových pokrmů v rámci jídelníčku se sníženým obsahem energie, který má pomoci kojící mamince k pozvolnému snížení váhy. Nevím také, zda je jasné, že název protein je synonymum pro bílkovinu. Jinak potřeba bílkovin v období těhotenství a kojení stoupá a je doporučována denní dávka bílkovin 80g. Velmi důležité je také, aby bílkoviny měly dostatečnou biologickou hodnotu a obsahovaly dostatek esenciálních aminokyselin. Příjem bílkovin z rostlinné stravy by měl být proto asi 30% (bílkoviny z rostlinné stravy jsou pro tělo hůře dostupné a mají nižší biologickou hodnotu). Na druhé straně je pozoruhodné, že konzumujeme-li dohromady rostlinné a živočišné bílkoviny, celková využitelnost bílkovin se zvyšuje. Bohužel si zatím nikdo dostatečně neláme hlavu s tím, proč tomu tak je. Určitě se ozvěte, bude-li něco nejasného. PS: řada látek, které nejsou tělu vlastní a prospěšné, velmi špatné pronikají přes přirozenou barieru do mateřského mléka( je to něco obdobného jako v případě hematoencefalické bariery). Miminko je tak velmi účinně chráněno.
 
8 years ago
přikládám text dotyčné Proteinová dieta není vhodná pro kojící maminky, tělo se zbavuje tuku a všech odpadních látek, v krvi i v mléku je hodně škodlivin, miminko je přijímá. Je jedno kolikkrát denně kojíte, prostě to škodí. Soudím, že držíte dietu, když se ptáte v této skupině. Je vhodná jen pro absolutně zdravé lidi, nevhodná pro těhotné, kojící, děti, starší a nemocné lidi atd.
 
8 years ago
Hledala jsem nějaké informace na internetu a nic moc jsem nenašla a v hodně diskuzích píšou, že se to rozhodně nedoporučuje, ale nikdo nepíše proč. Ve složení není nic škodlivého a v jiných potravinách jsou daleko horší věci a běžně se konzumují.V jednom příspěvku jsem našla názor , že při konzumaci proteinu se vyplavují škodlivé látky a ty jdou do mléka, ale nepsala to žádná odbornice jen nějaká uvědomělá paní zřejmě. Včera jsem psala i do poradny KetoDiet a tam mi paní napsala rozhodně nedoporučuje , že protein nadýmá. :-). Proto si nechám raději poradit od Vás jako lékaře, než od nějaké možná proškolené paní.
 
8 years ago
Dr. Staněk
Proč si prosím myslíte, že by měly miminku ublížit? Bylo by dobré mi o tom napsat. Určitě není vhodné něco konzumovat s obavami. Chápu ale, že v tomto nejistém světě, který je plný rozporuplných informací, za kterými se většinou skrývají jen peníze a něčí jednostranný prospěch, není lehké se orientovat.
 
8 years ago
Takže můžu být klidná a proteinová jídla mu v mléce neublíží? Vaše výrobky jsem už měla a byla jsem velmi spokojená. Upravím tety jídelníček a zařadím protein.Moc Vám děkuji za odpověď .
 
8 years ago
Dr. Staněk
Ano, určitě je možné ji zařadit, máte-li nadváhu. Je třeba ale sledovat výživové složení celého celodenního jídelníčku, aby zařazení 1-2 pokrmů mělo smysl. Například výrobky Guareta (polévky, pudinky, krémy, tyčinky) jsou velmi dobře stravitelné a dostatečně výživné, k tomu, aby právě nahradily jeden až dva pokrmy v rámci dne. U kojících žen, které nadváhu nemají, bych si ale vytvářel jídelníček zcela přirozenou cestou a preferoval málo technologicky upravené a čerstvé potraviny k použití jak pro přípravu tepelně upravených pokrmů, tak za studena.
 
8 years ago
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jaký máte názor na proteinovou dietu a kojení? Mohla bych částečně zařadit do jídelníčku?
 
10 years ago
Dr. Staněk
Zatím určitě počkejte a jen upravte jídelníček. Doporučuji úplně vyřadit pečivo a přílohy. Volte chléb Dietline 1-2 porce za den. Volte menší porce ovoce s nižším obsahem sacharidů a vyhýbejte se zbytečnému příjmu tuku. Zařaďte dostatek mléčných výrobků. Preferujte ty, které mají nižší obsah tuku např. tvarohy MILKO. Pokud mi pošlete váš stávající jídelníček, mohu vám ho okomentovat tak, aby šla váhu pozvolna dolů.
 
10 years ago
Dobrý den,chtěla bych se poradit, zda bych mohla držet dietní plán přísný na 15 dní, ačkoliv zatím plně kojím. Ale kila navíc, která mi zůstala (před těhotenstvím 66 kg a teď 78 kg) mi fakt štvou. Nebo mám raději počkat,až synka budu alespoň přikrmovat. Nerada bych malého nějak ošidila.
 
12 years ago
drstanek
Dobrý den, určitě můžete. Doporučuji používat pudinky, krémy a tyčinky Guareta resp. koktejly či omeletu Dietline. Zařaďte 1-2 pokrmy do stávajícího jídelníčku. Vyřaďte přílohy, běžné pečivo, sladkosti a volte přiměřené porce ovoce. Snažte se ale, aby byl jídelníček dostatečně výživný a obsahoval dostatek bílkovin, nezbytné množství sacharidů a tuků (zejména nenasycených). Vitamíny a minerální látky můžete přidat i formou doplňku stavy např. Supradyn či Additiva podle aktuální pestrosti vašeho denního jídelníčku. Dbejte na dostatečný příjem mléčných výrobků nebo hledejte jiný zdroj vápníku.
 
12 years ago
merta
Dobrý den,jsem 6 měsíců po porodu a stále mám 5kg navíc,ještě kojím a zajímalo by mě,zda můžu užívat nějaké přípravky z dietního plánu? Před otěhotněním jsem měla dobrou zkušenost s přípravky Guareta.Děkuji
 

Centrum pro poruchy metabolismu a výživy

Poskytuje komplexní péči pro pacienty, kteří potřebují nutriční podporu.

Kontakt  |  Napsali o nás

Jak zhubnout

Diet Guareta
© 2011 Dr. Staněk spol. s.r.o.| Vytvořila V3Net.cz - webové prezentace na míru Nahoru