V košíku nejsou žádné položky. Jak nakupovat?

proteiny

12 years ago
Dr. Staněk
Milá Evo, s postupujícím věkem nároky organismu na příjem energie a výživných látek klesají. Tělo splní svoji reprodukční funkci a pozvolna se připravuje na svůj zánik ( více buněk zaniká než vzniká. Zánik buňky, neboli apoptóza je řízený, geniálně propracovaný proces).Pokud má naše existence ještě nějaká další poslání, určitě nevyžadují příliš mnoho energie. Čím jsme proto starší, tím bychom měli postupně ubírat na příjmu energie. Jídelníček by měl být ale pestrý, dobře stravitelný ( s postupujícím věkem), aby tělo bylo schopno získat všechny potřebné látky. I trávicí procesy a schopnost vstřebávání živin se s postupujícím věkem snižují. U někoho dříve u někoho později. Bílkoviny v různým pokrmech je člověk schopen strávit velmi rozdílně. Mají také jiné aminokyselinové složení. Neznamená to tedy, že pokud sníme 70g bílkovin podle nějakých výživových tabulek, že je tělo 100% využije. Skutečný příjem může být i poloviční. Držel bych se proto výživových doporučení, které máme uvedeny v Pokynech pro stabilizaci váhy na poslední straně. Váhu bych se potom snažil udržovat tak, aby odpovídala tabulce uvedené v Blogu. Jedná velmi milá a již krásně štíhlá čtenářka označila tuto tabulku při osobním setkání za brutální. Měli bychom si asi klást reálné cíle a tak bych z praktických důvodů doporučil výpočet: Výška v centimetrech mínus 100. Při této váze se většina lidí cítí dobře a váha zároveň není příčinou zdravotních problémů...
 
12 years ago
esokol
Chci se zeptat, včera jsem v práci probírali to, že ženská, když "stárne", neměla by konzumovat již velké množství bílkovin. Ale nějak jsme se nedobrali k tomu , proč? Co znamená stárne? a kolik bílkovin by měla v tomto "stáří" žena denně konzumovat? A jinak, moje váha jde dolů, sice již pozvolněji, ale ještě malinký kousíček a bude dole 30kg /stále 2-3 jídla Guareta denně + nějaká mňamka k tomu, třeba sušené maso, vařené maso s vývarem a zeleninou, zelenina a občas omeletka DietLine vylepšená o nějakou zeleninku-či krůtí šunku/. E.S.
 
12 years ago
Dr. Staněk
Milá Evo, sušené nízkotučné mléko těžko seženete a ani mě nenapadá jaké praktické použití by mělo. Mléko je vlastně emulze typu olej(tuk) ve vodě. Není úplně jednoduché takovou emulzi vytvořit ze suchého produktu zbaveného většiny tuku jehož některé složky fungují jako emulgátor ( např. (lecitin). Doporučuji si když tak koupit mléko o menší velikosti s dlouhou trvanlivostí. I za cenu, že si koupíte mléko s obsahem tuku 1,5%. Tim zvýšíte příjem tuku o 2g na 200ml/jednu porci. 2g tuku se pak dají snadno ušetřit někde jinde...
 
12 years ago
esokol
Mám dotaz, k přípravě pudinků používám nízkotučné mléko 0,5 tuku, které využívám i do ranní kávy. Ráda bych toto mléko nahradila mlékem sušeným, nízkotučným. Je nějaké rozumné na trhu? V létě dochází k rychlému zkažení mléka a po otevření 1l s malým využitím poté dost vylévám z kaženého. Dívala jsem se na varianty sušených mlék, ale zdají se mi moc tučná. Popř. jaké parametry /tuk...../ má mít sušené mléko, které by bylo vhodné využívat? Podívala bych se i na dětská mléka. Děkuji Eva Sokolová
 
12 years ago
Dr. Staněk
Dag, není problém to udělat. Pokud si budete pravidelně do jídelníčku zařazovat 1-2 pokrmy Guareta resp. Dietline, váha se vám bude výrazně snáze udržovat. Jak jsem se již zmínil, v pozdějším věku má vegetariánská strava spíše více výhod oproti stravě obsahují maso než nedostatků. Určitý nedostatek bílkovin a s ním spojený nedostatek rozvětvených aminokyselin(které mají příznivý vliv na regulaci tělesné hmotnosti a funkci imunitního systému) vám pak může krásně kompenzovat omeleta Dietline. Výsledkem bude posílení zdraví a reálná možnost prodloužení života v dobré kondici nebudete-li, jezdit přes železniční přejezd na červenou.
 
12 years ago
Saurah
Děkuji, pane doktore, Phoenix je dobré vodítko- internetový vyhledávač mně totiž moc neporadil. S masem zkusím tedy novou prodejnu v Plzni, kterou všichni chválí, včetně mé kamarádky veterinářky, která pracuje na Hygieně a provádí tam kontroly. Globus má také docela dobré jméno- on má jiné dodavatele? Tak to asi není nejlepší nápad upéci maso v toustovači- ve škole jinou možnost nemám... Přesto bych ráda věděla, jestli- až se dostanu na svoji váhu- bych nemohla maso nahradit zcela Vašimi proteinovými výrobky; omeleta Dietline mně chutná. Přeji příjemnou neděli, :-) Dag.
 
12 years ago
Dr. Staněk
Určitý rozdíl to může být. Pokud jej třeba před tím trochu zprudka neopečeme, dojde k většímu vyloužení výživných látek, což u dušeného pokrmu nevadí. Jestliže maso vaříme, výluh bychom měli využít na přípravu polévky a tak zachovat všechny výživné látky. Pečeme-li maso, dochází ke ztrátě části bíkovin na povrchu masa. Pečeme-li jej při vysoké teplotě, může vznikat významné množství látek s kancerogenním účinkem . Říká se jim azareny a vznikaji tkzv.pyrolýzou bílkovin. Konzumujeme-li nevhodně pečené maso často, může to být z dlouhodobého pohledu faktor pro vznik nádorového onemocnění. Jinak naše výrobky je možné určitě objednat v jakékoliv lékárně. Ne ale úplně všechny. Mají je všichni největší lékárenští distributoři, včetně toho největšího, který se jmenuje Phoenix. S tím ochucením je to těžké. Chuťové preference jsou rozmanité. Je dobré hledat zdroj kvalitního masa, které ochutit ani nepotřebuje. Sám nakupuji z jižních Čech, protože maso ze supermarketů kromě Globusu a Makra se jíst moc nedá. S bramborami je to obdobné. Protože občas jezdíme nakupovat do Německa nikdy nezapomeneme přitom koupit i brambory . Mají standartní kvalitu. Jinak to zkoušíme na farmařských trzích metodou pokusu a omylu.
 
12 years ago
Saurah
Děkuji, pane doktore. Prosím, je nějaký podstatný rozdíl, když maso udusím nad vařícím se bramborem v sítku pod pokličkou nebo uvařím na teflonové pánvi, nebo by se mělo opravdu upéct? A nemohu najít ve Vaší nabídce koření- ještě ho také vedete? Nějak si neumím brambor s brokolicí a masem ochutit... Hm, možná proto to pečení masa...? :-) Děkuji... Jsem zvědavá na ranní vážení po skončení Plánu... i přes oslavu v práci bez prohřešku! Jen jsem zvýšila příjem vlákniny. A to mě napadá: je možné si ji objednat třeba v některé lékárně v Plzni nebo v Přešticích? Novou zásilku od Vás na dalších 10 dní jsem právě dostala. Děkuji a pozdravuji Vás, Dag.
 
12 years ago
Dr. Staněk
Ano Dag, zatím tuňákem ve vlastní šťávě ve stejném váhovém množství.
 
12 years ago
Saurah
Pane doktore, ráda bych se ještě zeptala: maso jsem podle Vaší rady nahradila vše kuřecím či krůtím. Je možné i tuňákem? Docela mně zachutnal :-). Děkuji, Dag.
 
14 years ago
drstanek
Milá Hano, držel bych se výživových doporučení zpracovaných Společností pro výživu. Jsou uvedeny na webu společnosti. To považuji za důležitý první krok a podle toho bych se snažil upravit jídelníček. Jestliže budete chtít váhu navýšit, bude to možná chtít velkou důslednost v dodržování poměrně přesného jídelníčku, který bude obsahovat výrazně větší množství sacharidů než nyní. Adekvátně musí být zastoupeny bílkoviny a tuky. Užívání bílkovin 2g/kg/den nemusí činit zdravotní problémy ani dlouhodobě. Není však k tomu až na vyjímky důvod a doporučit to nemohu aniž bych o Vás věděl mnohem více.
 
14 years ago
hpodskalska
Ale pokud prijmu kolem 100g bilkovin denne, tak uz je to 2g na 1kg vahy. V tom take nevidite problem?Podle ceho bych si mela zhodnotit, zda je podil vyzivnych latek v poradku?
 
14 years ago
drstanek
Dobrý den, nelze na to jednoznačně odpovědět. Závisí to také na tom v jaké podobě bílkoviny konzumujeme. Rostlinné pokrmy obsahují bílkovinu s výrazně nižší biologickou využitelností. Skladba pro člověka také není někdy úplně optimální a rostlinné bílkoviny obsahují méně rozvětvených aminokyselin, které jsou esenciální. U mléčné bílkoviny je využitelnost asi 80%. Příjem 1g bílkovin na 1kg tělesné hmotnosti není nijak na závadu, jestliže člověk netrpí vážným onemocněním ledvin. Otázkou je, zda je u Vás v pořádku podíl všech výživných látek. V tom bych viděl možná spíše problém...
 
14 years ago
hpodskalska
Dobry den pane doktore,chtela bych se Vas zeptat na optimalni mnozstvi bilkovin.Vazim 47kg a podle doporuceni 1g bilkovin na 1kg vahy bych mela mit v dennim prijmu asi 50g bilkovin.Jenze pokud si dam nizkotucny tvaroh s vlockami k snidani, 100-150g liboveho masa nebo nizkotucneho syra k obedu i k veceri, nejakou celozrnnou prilohu,jogurt a par orisku nebo slunecnicovych seminek ke svacine,tak prijmu kolem 100g bilkovin,coz je jednou tolik a jak jsem se na netu docetla nadbytek bilkovin neni zdravy.Mela bych tedy zmenit jidelnicek?Dekuji
 

Centrum pro poruchy metabolismu a výživy

Poskytuje komplexní péči pro pacienty, kteří potřebují nutriční podporu.

Kontakt  |  Napsali o nás

Jak zhubnout

Diet Guareta
© 2011 Dr. Staněk spol. s.r.o.| Vytvořila V3Net.cz - webové prezentace na míru Nahoru