V košíku nejsou žádné položky. Jak nakupovat?

Tvarohy, jogurty

14 years ago
drstanek
Milá Hano, určitě ho můžete do jídelníčku zařadit. Jelikož potřebujete spíše, přibrat je možné volit plnotučné mléčné výrobky, které jsou pro Vás vhodnější. To platí pro všechny , kteří nemají problém s nadváhou. Obecná výživová doporučení však platí. Zároveň je třeba posuzovat nejen konkrétní pokrm, ale také složení celodenního jídelníčku.
 
14 years ago
hpodskalska
A co vanilkovy tvaroh z obchudku se zdravou vyzivou, ma 200g a na 100g 414kJ 7,7 bilkovin 11,5 sacharidu 2,1 tuku?
 
15 years ago
drstanek
Milá Katko, bloudím po supermarketech a marně hledám výrobky přijatelného výživového složení v přijatelných velikostech balení ( jeden pokrm - jedna osoba). Rodinná balení či akce 1+1 zdarma je cesta do pekel ... Když potřebujeme zhubnout, jídlem je dobré zatěžovat mysl co nejméně a není vhodné zpočátku trávit příliš mnoho času jak výběrem, tak přípravou pokrmů. Pokud chceme změnit stravovací návyky u obézní populace, jedním z předpokladů je i dobrá dostupnost potravinářských výrobků či služeb, které mi to umožní a ulehčí. Zde selhává jak legislativa tak marketing potravinářských firem. Přibývá jen výrobků s negativním zdravotním přínosem a takových, které jsou nesmyslně něčím obohacené a slibují nemožné. Často za podpory státu. Díky politické podpoře na Evropské úrovni dochází i k "biomanii". Mám však dojem, že to češi zase berou z opačného konce , než by měli. Nákup bioproduktů já spíše chápu jako přihlášení se k nějakému životnímu stylu s propojením na ochranu přírody a životního prostředí. Nechápu to tedy jako ideální příležitost jak zvýšit neudržitelně nízkou cenu svých potravinářských výrobků na základě získání nějakého certifikátu. Včera jsem dokonce slyšel v Kauflandu informaci, že bio zelenina či bioovoce mají až o 50% větší množství vitamínů než běžná produkce. Opravdu nevím jak na to přišli. Dokonce spíše existují analýzy, které zjistily menší rozdíly ve prospěch běžných produktů... Všiml jsem si také Biomedu. Jeho garantovanou produkci si opravdu představit nedovedu a obávám se, že i produkce biopotravin podlehne komerčním zájmům.
 
15 years ago
katulos
Pane doktore, to jsme dopadli :-(. Je to škoda, takhle budou lidi jen kynout a kynout, pak se léčit na cukrovku, obezitu a další...Člověk se snaží něco dělat, aby vypadal a nebyl nemocný a ve výsledku má na výběr 2 příchutě jedné značky a Ti ostatní mají těch značek nepřeberně a příchutí ani nemluvě...není to nespravedlivé :-((?
 
15 years ago
drstanek
Katko, asi nenajdete. Také zoufale hledám . Dokonce oslovuji firmy ke spolupráci, včetně zahraničních. Nízkotučné tvarohy bohužel asi na trhu ztrácejí. Firmy neumí spotřebiteli vysvětlit jejich výhodu a ke spokojenosti jim stačí, když jim tvarohy jdou samospádem do obchodního sítě i za dumpingové ceny. Není také snadné je dobře ochutit ,aby dostatečně chutnali. V řadě zemí není tvaroh zdaleka tak oblíben jako u nás, a proto je nabídka "eurosupermarketů" chudá a bez nápadu. Nevhodné po potřeby hubnutí a kontroly váhy jsou i velikosti balení. Asi počítají, že to lidi dávají jen do buchet, které snesou všechno, když tam nasypete cukr. Jinak tuk bohužel přidává i na lahodnosti... Mléčný tuk má v tomto zcela unikátní vlastnosti. Je dobře stravitelný a vlastně jakoby na jazyku chladil viz. máslo.Škoda, že musíme být při hubnutí na příjem tuku tak opatrní.
 
15 years ago
katulos
Ano, s těmito výrobky mám bohatou a dobrou zkušenost, ale mám s nimi taky jeden problém-přejedly se mi :-(. Hledám alternativu, zatím se mi všechny jogurty a tvarohy zdají zbytečně kalorické a bohaté na cukr. Jak Ovofit, tak Milko mají jen dvě příchutě a i při střídání těchto se člověk velmi rychle přejí, ačkoli jsou chuťově i složením báječné... Budu hledat a snad i najdu :-). Hezký večer Katka
 
15 years ago
drstanek
Milá Katko, vždy záleží na tom, jak vypadá náš celkový denní jídelníček. Podíl základních látek v celodenním jídelníčku u člověka se sklonem k nadváze by měl vypadat zjednodušeně a realisticky asi 1 : 3-4 : 2 ( bílkoviny : sacharidy : tuky + alkohol) z celkového příjmu energie. Jako ideální považujte např. výrobky Milko (Ovofit, Svačinky). Ty máme k dispozici v naší Paralékárně. Je třeba obecně volit pokud možno výrobky nízkotučné, bez přidaného cukru.
 
15 years ago
katulos
Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala, jaké je vhodné množství cukrů a tuků na 100 g výrobku, jako je třeba tvaroh, ochucený jogurt, které je ještě přijatelné pro udržení váhy? Předem děkuji za odpověď. Katka
 

Centrum pro poruchy metabolismu a výživy

Poskytuje komplexní péči pro pacienty, kteří potřebují nutriční podporu.

Kontakt  |  Napsali o nás

Jak zhubnout

Diet Guareta
© 2011 Dr. Staněk spol. s.r.o.| Vytvořila V3Net.cz - webové prezentace na míru Nahoru