V košíku nejsou žádné položky. Jak nakupovat?

Bochánky z mletého hovězího s majoránkou a celerovým salátem

Bochánky z mletého hovězího s majoránkou a celerovým salátem

pro 1 osobu, příprava 20 minut!

Velmi chutné hlavní jídlo se sníženým obsahem energie.

Použité suroviny na porci pro jednu osobu:

  • 200 g mletého hovězího masa
  • 1 lžička soli
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 lžička olivového oleje

Salát:

  • 100 g oloupaného celeru
  • 75 g mladé cukety
  • 2 lžíce podmáslí
  • ¼ lžičky pálivé hořčice (může být i dijonská)
  • ¼ lžičky soli

Postup přípravy:

Mleté hovězí maso (volte zadní, zbavené mezisvalového tuku např. roštěnec) smíchejte se solí, mletým pepřem, majoránkou a propracujte. Vytvarujte dva ploché bochánky. Ty posaďte na zapékací plech nebo misku, pokapejte olivovým olejem a dejte zapéct do trouby pod gril na 10 minut. Maso by mělo být pak nahoře zlaté a ve středu růžové.

Celer a cuketu nakrájejte na velikost sirek. Buďto na struhadle se správnou hrubostí, nebo krájejte nožem na plátky a ty pak na sirky.

V malé misce smíchejte podmáslí s hořčicí a solí do hladkého krému. Polovinu vmíchejte do salátu.

Výživové hodnoty

Přibližná energetická hodnota jedné porce: 327 kcal / 1312 kJ

Tuky 13 g
Sacharidy 12 g
Vláknina 5 g
Bílkoviny 38 g

Odborné posouzení:
PharmDr. Martin Staněk

Hovězí maso má jedinečnou výživovou hodnotu a nezaměnitelnou chuť. Bílkovina hovězího masa je vysoce hodnotná a nepostrádá žádné aminokyseliny, včetně esenciálních. Hovězí maso je v průměru méně tučné než vepřové a je vhodnější pro naše stravování, trpíme-li nadváhou či máme problém s vysokou hladinou krevních tuků. Je také vhodnější pro stravování v pozdějším věku. Obsah tuku je možné snížit jeho částečným odstraněním a to i tuku mezisvalového. Hovězí maso je bohaté na celou řadu důležitých výživných látek, jako je například železo, draslík či niacin.

Bochánky z mletého hovězího masa jsou pokrmem s vysokým obsahem bílkovin.
Společně s celerovým salátem představují hlavní jídlo se sníženým obsahem energie. Celerový salát zastupuje přílohu, snižuje celkovou energetickou denzitu pokrmu a zvyšuje velikost porce bez zbytečného příjmu energie navíc. Nízký obsah sacharidů přispívá k udržování tělesné hmotnosti a dává nám možnost volit následující pokrm – svačinu s vyšším obsahem sacharidů. Například malou porci ovoce v množství 100-150g.
Další pokrmy v rámci dne již nemusí obsahovat tolik živočišných bílkovin a je dobré je sestavit z mléčných výrobků s nižším obsahem tuku, 50-100 g luštěnin, 50 g cereálií a 200-300 g zeleniny.

Komentáře:

3 years ago
I když jsem recept ještě nevyzkoušela, mám pocit, že lžička soli je trochu moc. Ale možná se mýlím. Dnes jsem tu poprvé, tak se teprve seznamuji. Byla bych moc ráda, kdyby mi Vaše recepty a hlavně výrobky pomohly snížit mou váhu. Hezký den Termal
 
4 years ago
Dobrý den, opět jsem si velmi pochutnala. Takovou dietu si nechám líbit. Další skvělý recept. Salát je výborný. Těším se na další jídlo, které si připravím podle vašich receptů. Děkuji Hanka
 
Zapojte se do diskuze. Přidat nový komentář.

Centrum pro poruchy metabolismu a výživy

Poskytuje komplexní péči pro pacienty, kteří potřebují nutriční podporu.

Kontakt  |  Napsali o nás

Jak zhubnout

Diet Guareta
© 2011 Dr. Staněk spol. s.r.o.| Vytvořila V3Net.cz - webové prezentace na míru Nahoru