V košíku nejsou žádné položky. Jak nakupovat?

Zeleninový boršč

Boršč

Lahodná polévka s malou energetickou hodnotou od naší klientky esokol.
Rychlá a snadná příprava.
Ochutnali jsme a můžeme všem jen doporučit.
Pochlubte se i Vy s Vašimi nízkokalorickými recepty. Nabídky posílejte na info@drstanek.cz.

Ingredience

Suroviny uvedené jsou na přípravu velkého hrnce boršče - asi 8-10 dávek. Je možné samozřejmě udělat boršč pouze z poloviny uváděného množství.

  • 1 malá hlávka bílého zelí - 300g
  • 1 lahvička konzervované červené řepy (nejlépe slazená sladidlem) - 100g
  • 2 mrkve - 100g
  • 1 středně velká cibule
  • 1 malá konzerva rajského protlaku, nebo 100% rajská šťáva aro - 500ml
  • 1 malá lžička oleje
  • bobkový list, nové koření, pepř, sůl
  • 30dkg libového hovězího masa, nebo masoxu
  • 1 středně velkou kedlubnu (volitelně) - 100g
  • 2 ks nízkotučného bílého jogurtu
  • 4 sáčky vlákniny Guareta SlimLinea po 2,5g
  • 2 sáčky rýže DietLine Slim Rice
    (namísto rýže Slim Rice můžete použít žitný chléb DietLine)

Postup přípravy

Do velkého hrnce pokrájíme hlávkové zelí (popřípadě na kostičky kedlubnu) a dáme vařit s kostkou masoxu či s hovězím masem.

Vedle si v hrnci zpěníme cibulku s nepatrným množstvím oleje (1 malá lžička). Přidáme nastrouhanou či na kostičky nakrájenou mrkev. Scedíme červenou řepu , lak uchováme k dalšímu použití. Červenou řepu restujeme spolu s mrkví. Na závěr přidáme malou plechovku (tu nejmenší) rajčatového protlaku. Až zelí změkne, přidáme bobkový list, nové koření a orestovanou směs z pánve a nalijeme lak z červené řepy. Vaříme vše do měkka. Hustotu polévky si určíte sami, dle chuti. Pokud má někdo rád kyselejší pokrm, může přilít trochu octa.

Osolíme, opepříme. Necháme polévku trochu vychladnout a vmícháme nízkotučné bílé jogurty (nahrazují tučnou smetanu). Do studené, nutno opravdu studené, polévky vmícháme sáčky vlákniny Guareta (slouží nejen k zahuštění polévky, ale i k zasycení).
Dle chuti můžeme do polévky zamíchat i 2 sáčky rýže Slim Rice (nebo k polévce jíst celozrnný žitný chléb DietLine).

Pro ty, co chtějí mít polévku masovou - uvařené hovězí nakrájejte na malé kousky a dejte do polévky. Pokud nepoužijete maso ani masox, je tato polévka velmi vhodné jídlo i pro vegetariány (masox je možné nahradit Vegetou).

Nutriční informace

Polévka má opravdu velmi nízkou kalorickou hodnotu, talíř polévky má okolo 65 Kcal. Pokud ale budete k boršči přikusovat žitný chléb Dietline ( 1 balení - 2plátky), tak připočtěte nejen dalčích 75kcal, ale také třeba 14g sacharidů a 2,5g bílkovin.
V tabulce uvedené množství by mělo vystačit na dávku 8 polévek, tedy velký hrnec.

Orientační energetická a výžživová hodnota - 8 porcí
Energetická hodnota Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina
(Kcal) (kJ) (g) (g) (g) (g)
1 malá hlávka bílého zelí -300g 94 393 4,5 13,5 0,6 8,1
1 červená řepa-100g 55 231 1,8 10,6 0,1 2,3
2 mrkve (100g) 58 243 1,4 9,7 0,8 3
1 cibule 33 138 2 5,8 0,2 0
1 malá konzerva rajského protlaku, nebo 100% rajská šťšáva ARO - 500ml 11 46 0,05 2,5 0,05 0
1 malá lžička oleje
bobkový list, nové koření, pepř, sùl
- - - - - -
1 masox nebo asi 30dkg libového hověžího masa namísto masoxu 49 206 5,6 0,1 2,9 0
1 středně velká kedlubna (volitelná přísada)100g 39 164 2,1 5,8 0,2 2,8
2 nízkotučné bílé jogurty - (K-Classic Miblu - 150g) 132 554 17,2 15 0,4 0
4 sáčky vlákniny Guareta SlimLinea 2,5g 20 84 0 0 0 10
2 sáčky rýžže DietLine Slim Rice 44 184 0,04 10,4 0,2 5,2
535 2243 34,69 73,4 5,45 31,4

Odborné posouzení:
PharmDr. Martin Staněk

Zeleninové vývary neobsahují tolik bílkovin jako vývary masové. Obsahují ale méně tuku a zlepší díky varu využitelnost sacharidů a celé řady biologicky aktivních látek ze zeleniny. Polévka může sloužit jako předkrm. V rámci dietních režimu pak jako večeře či druhá večeře ( například po konzumaci omelety či koktejlu Dietline). Sníží nám energetickou denzitu celodenního jídelníčku a dobře zasytí.
Po konzumaci boršce by měl ( bezprostředně či později) následovat pokrm s vyšším podílem bílkovin například nízkotučný tvaroh či libové maso v přiměřené porci. Přílohou může být zelenina nebo malá porce luštěnin.

Komentáře:

7 years ago
Zapečená cuketa s mletým hovězím masem.
Cuketu nakrájíme na kolečka, opepříme, osolíme, malinko bazalky. Hovězí maso nakořeníme dle chuti. Dáme vždy řadu cukety a řadu masa. Cuketa vypustí hodně vody, ale ta se vypeče a zároveň se upeče maso. Zapeču nakonec se 2 vejci, zeshora posypu sýrem, nějakým , který nemá moc tuku. Podávám se zeleninovým salátem.
Je to můj osvědčený recept a asi se po něm moc nepřibere. Myslim, že hovězí maso si může někdo nahradit i jinym masem dle svojí chuti. Jednou jsem cuketu zaměnila za lilek, taky to bylo dobré. Hodně to jíme v létě. Zapoměla jsem uvést, že se plátky cukety ještě potírají rozetřeným česnekem!!, to je nejdůležitější k dodání chutě.
Jindřiška
 
7 years ago
Šašlik

Kuřecí maso napícháme na špejly, spolu s cibulí, paprikou, cuketou a pečeme. Připravíme drejsink: nakrájené žampiony spaříme, česnek, jogurt a polijeme s tim šašlik. Líba
 
7 years ago
esokol
Odpověď pro uživatele :
Myslim, že se takhle klidně může připravit jak brokolice, tak i květák. Nevim, jestli existuje nějaká nízkotučná zakysaná smetana, ale možná by na tom byla také dobrá. E.S.
 
7 years ago
Zapečená brokolice:brokolici povaříme 5 minut, necháme okapat, pekáček mírně vymažeme Ramou light a vložíme do pekáčku povařené růžičky brokolice a zalijeme rozšlehanou diet line omeletou Staňkovou a zalijeme bílým jogurtem a mírně osolíme. Necháme asi půl hodinky zapéct.Jinak recept zeleninový boršč mě velmi zaujal. Brzy vyzkouším.
 
7 years ago
Já řeším problémy s tím, co si po dietě, kterou jsem si sestavila z guaretových polévek a krémů a někdy i nějakou tu tyčinku uvařit a byla jsem v koncích. Nemám tedy žádný svůj recept, ale moc uvítám, když zde budete nějaké dietní uvádět. Tento se mi líbí , protože obsahuje potraviny, které jsou dostupné v každém supermarketu. Rýži a vlákninu mám ještě nějakou doma, tak se do toho dneska odpoledne pustím. Rýži mám tedy jenom jednu, ale dám si ji tedy jenom do jedné porce, stejně si uvařím asi poloviční množství. Až půjdu do lékárny pro nějaké polévky, tak si koupím i ten chleba, abych další porci měla změnu.
 
Zapojte se do diskuze. Přidat nový komentář.

Centrum pro poruchy metabolismu a výživy

Poskytuje komplexní péči pro pacienty, kteří potřebují nutriční podporu.

Kontakt  |  Napsali o nás

Jak zhubnout

Diet Guareta
© 2011 Dr. Staněk spol. s.r.o.| Vytvořila V3Net.cz - webové prezentace na míru Nahoru