V košíku nejsou žádné položky. Jak nakupovat?
Přihlášením souhlasíte se zpracováním osobních údajů

Salát s grilovaným kozím sýrem

Kadeřávkovo-mrkvový salát s grilovaným kozím sýrem

Porce pro 1 osobu
Příprava 15 minut

Salát výborně zasytí a je velmi chuťově rozmanitý.

Použité suroviny na porci pro jednu osobu:

  • 70 g mladé mrkve
  • 60 g kozího sýra (tenčí plátek válečku s kůrkou a plísní na povrchu)
  • 40 g kadeřávku (kadeřavé kapusty)
  • 1 citron (nejlépe bio)
  • 1 lžíce (2 g) dýňových semínek
  • 1 lžíce (5 ml) olivového oleje
  • ½ lžičky nemletého máku
  • špetka mleté skořice
  • sůl

Postup přípravy:

Dýňová semínka opražte pár minut na suché pánvi. Jen aby se nafoukla. Občas pánví zatřeste, aby se semínka promíchala. Odstavte.
Dva menší hrnce naplňte vodou a přiveďte k varu. Nastrouhejte najemno ¼ lžičky citronové kůry.
Plátek kozího sýra položte na plech a dejte zapéct pod gril na pár minut, než se na něm vytvoří zlaté puchýřky.
Do vroucí vody vhoďte mrkev rozkrojenou na půl (větší kusy pokrájejte na vícero částí) a povařte 3 minuty a sceďte.
Listy kadeřávku posekejte nahrubo a vhoďte do vroucí vody. Po 2 minutách sceďte. Přidejte ¼ lžičky najemno strouhané citronové kůry, špetku skořice, ¼ lžičky oleje a sůl.
Mrkev smíchejte s ¼ lžičkou oleje a mákem. Přidejte ke kadeřávku, lehce promíchejte a dejte do misky či talíře.

Ozdobte grilovaným kozím sýrem a pochutnejte si.

Výživové hodnoty

Přibližná energetická hodnota jedné porce: 271 kcal / 1135 kJ

Tuky 18,6 g
Sacharidy 9,5 g
Vláknina 3,4 g
Bílkoviny 15,1 g

Odborné posouzení:
PharmDr. Martin Staněk

Salát se sníženým obsahem energie a vysokým podílem tuku na celkové energetické hodnotě pokrmu může velmi dobře posloužit jako hlavní jídlo v rámci méně přísné redukční diety, nebo při udržování váhy, kdy se bez hlavních jídel se sníženým obsahem energie většinou neobejdeme. Obsahuje velmi málo sacharidů. Vyšší obsah tuku snadno vykompenzujeme svačinou s nízkým obsahem tuku, která bude zase bohatší na sacharidy. Jednotlivé pokrmy v rámci dne sestavte tak, aby celkový příjem tuku nepřesahoval 30% celkové energetické hodnoty celodenního jídelníčku.

S rizikem vysokého příjmu tuku se potýkáme každodenně. Je proto nutné si obecně uvědomit, že tučnější pokrm musíme v rámci dne vykompenzovat přiměřenou porcí jídla, která se obsahem hlavních živin dostatečně liší. Salát výborně zasytí a je velmi chuťově rozmanitý.

Komentáře:

Tento článek ještě neobsahuje žádné komentáře. Buďte první, kdo odpoví!

Centrum pro poruchy metabolismu a výživy

Poskytuje komplexní péči pro pacienty, kteří potřebují nutriční podporu.

Kontakt  |  Napsali o nás

Jak zhubnout

Diet Guareta
© 2011 Dr. Staněk spol. s.r.o.| Vytvořila V3Net.cz - webové prezentace na míru Nahoru