V košíku nejsou žádné položky. Jak nakupovat?
Captcha

Rýžová rolka s kořeněnou masovo-fazolovou náplní

Rýžová rolka

Pro 1 osobu
Příprava 15 minut

Nízkokalorické hlavní jídlo zajímavé chuti. Určitě stojí za to ochutnat.

Použité suroviny na porci pro jednu osobu:

  • 50 g mletého zadního hovězího masa
  • 50 g scezených sterilovaných fazolí
  • 2 lžíce jemně strouhané mrkve (30 g)
  • 3 cm kousek jarní cibulky
  • 1/2 stroužku česneku
  • mletý zázvor na špičku nože
  • chilli na špičku nože
  • mletý badyán na špičku nože
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička olivového oleje (2,5 g)
  • 1 plát rýžového papíru (10 g)

Postup přípravy:

Na 1 lžičce oleje opékejte mleté maso a míchejte. Až maso zbělá, odstavte. Přidejte vidličkou rozmačkané fazole. Pak přidejte najemno nasekaný česnek a jarní cibulku, postrouhanou mrkev, zázvor, badyán, chilli a sůl. Dobře promíchejte.

Rýžový papír důkladně namočte pod tekoucí vodou a dejte na velký mělký talíř. Do středu dejte podélně náplň do tvaru válce. Ne až zcela k okrajům. Nejprve zahněte okraje vlevo a vpravo kolem užších okrajů náplně. Pak zahněte rýžový papír přes náplň a stočte do rolky.

Podávejte s příborem.

Výživové hodnoty

Přibližná energetická hodnota jedné porce: 272 kcal / 1142 kJ

Tuky 12,0 g
Sacharidy 26,0 g
Vláknina 4,0 g
Bílkoviny 13,0 g

Odborné posouzení:
PharmDr. Martin Staněk

Hovězí maso je velmi hodnotné a má nezaměnitelnou chuť. V mletém stavu je lépe stravitelné a výživné látky jsou efektivněji využity. Je výborným zdrojem kvalitních živočišných bílkovin. Bílkovina hovězího masa je vysoce hodnotná a nepostrádá žádné aminokyseliny, včetně esenciálních.
Hovězí maso je v průměru méně tučné než vepřové a je vhodnější pro naše stravování, trpíme-li nadváhou či máme problém s vysokou hladinou krevních tuků. Je také vhodnější pro stravování v pozdějším věku.

Obsah tuku je možné snížit jeho částečným odstraněním a to i tuku mezisvalového.

Fazole jsou velmi dobrým zdrojem rostlinných bílkovin . Rozmačkáním můžeme dosáhnout jejich lepšího využití. Sterilací či vařením zbavíme fazole antinutričních látek.

Snížit podíl tuku na celkové energetické hodnotě pokrmu můžeme hlavně výběrem hovězího masa. Je možné také použít méně olivového oleje. Následující pokrm v rámci celodenního jídelníčku můžeme volit zeleninový. Například zeleninový salát z listové a plodové zeleniny s tuňákem ve vlastní šťávě. Tím vyvážíme příjem tuku v celodenním jídelníčku. Navýšíme tak také denní příjem vlákniny a dalších balastních látek.

Komentáře:

Tento článek ještě neobsahuje žádné komentáře. Buďte první, kdo odpoví!

Centrum pro poruchy metabolismu a výživy

Poskytuje komplexní péči pro pacienty, kteří potřebují nutriční podporu.

Kontakt  |  Napsali o nás

Jak zhubnout

Diet Guareta
© 2011 Dr. Staněk spol. s.r.o.| Vytvořila V3Net.cz - webové prezentace na míru Nahoru