V košíku nejsou žádné položky. Jak nakupovat?
Přihlášením souhlasíte se zpracováním osobních údajů

Opečené tofu v zázvorových rajčatech

TOFU na zazvorovych rajcatech

1 porce, příprava do 10 minut!

Velmi chutné hlavní jídlo.

Použité suroviny na porci pro jednu osobu:

  • 400 g krájených sterilovaných rajčat
  • 1 lžička jablečného octa
  • 1 lžička tekutého medu (5g)
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého zázvoru
  • 100 g tofu
  • 1 lžíce olivového oleje (5g)
  • ¼ lžičky sezamových semínek (pokud možno tmavých)
  • čerstvá majoránka nebo oregano nebo bazalka

Postup přípravy:

Tofu nakrájejte na kostky a na pánvi pozvolna opečte s pomocí jedné lžíce olivového oleje. Občas pánvi zatřeste, aby se kostky obrátily. Pokud obracíte obracečkou tak opatrně, abyste kostky nerozbili.
Do hrnce dejte sterilovaná rajčata. Přidejte sůl, zázvor a ocet. Přiveďte k varu, odstavte a vmíchejte med. Po chvíli promíchejte a nalijte do misky či hlubokého talíře.
Do středu nasypte z pánve opražené tofu. Posypte sezamem a bylinkami.

Výživové hodnoty

Přibližná energetická hodnota jedné porce: 316 kcal / 1268 kJ

Tuky 14,0 g
Sacharidy 25,0 g
Vláknina 7,0 g
Bílkoviny 19,0 g

Odborné posouzení:
PharmDr. Martin Staněk

Tofu se připravuje podobně jako tvaroh vysrážením sójového nápoje přídavkem kyselin, nebo některých solí. Přebytečná tekutina se pak odstraní a zbylá hmota se vytvaruje. Tofu je výborným zdrojem rostlinných bílkovin, které jsou pro organismus lépe dostupné než pokrmy připravené přímo ze sójových bobů či sójové mouky. Nevýhodou tofu je zejména nevýrazná chuť, a proto je často dochucováno nadbytečným množství ochucovadel s obsahem sodíku. Tím se jeho zdravotní prospěch může výrazně snížit.
Tofu neobsahuje cholesterol. To může být výhodné zejména u lidí, kteří mají vrozenou metabolickou poruchu krevních tuků a mají zvýšenou hladinu krevního cholesterolu.

Opečené tofu v zázvorových rajčatech se ideálně hodí k udržování váhy. Je příkladem, jak lze tofu vhodně ochutit. Pokrm má snížený obsah energie a výhodné zastoupení základních látek.

Komentáře:

8 years ago
Dobrý den,
mám velmi ráda luštěniny a vyzkoušela jsem i tofu...je vynikající. Ráda experimentuju, ale chtěla jsem se zeptat na jednu věc. Nejvíce mi chutnají nějaké luštěninové nákypy nebo karbanátky, ale s přílohou brambor a zeleniny. Teď se všude propagují luštěniny s obilovinami, ale mně obilovina k luštěninám jako příloha nechutná. Raději si obiloviny přidám do polévky. Myslíte, že brambory v menším množství můžu jako přílohu používat?
Vaše recepty, pokrmy jsou vynikající, už jsem je vyzkoušela a prostě nemají chybu:-)
 
Zapojte se do diskuze. Přidat nový komentář.

Centrum pro poruchy metabolismu a výživy

Poskytuje komplexní péči pro pacienty, kteří potřebují nutriční podporu.

Kontakt  |  Napsali o nás

Jak zhubnout

Diet Guareta
© 2011 Dr. Staněk spol. s.r.o.| Vytvořila V3Net.cz - webové prezentace na míru Nahoru