V košíku nejsou žádné položky. Jak nakupovat?
Přihlášením souhlasíte se zpracováním osobních údajů

Co je psyllium a Dietline Psyllium Husks

Plantago psyllium

Pod názvem psyllium jsou prodávány výrobky s obsahem semen či osemení různých druhů jitrocele, nejčastěji však Jitrocele vejčitého (Plantago ovata). Ten je nejvíce komerčně pěstován v Indii a Pakistánu. V Evropě je pěstováno psyllium zejména ve Španělsku (Plantago psyllium) a ve Francii (Plantago indica).

Psyllium je využíváno v medicíně již po tisíciletí a první informace o jeho použití pocházejí z Číny 3000 let př.n.l.
Semena psyllia obsahují kromě vlákniny (zejména tzv. arabinoxylanů) také například 5-10% tuků. Jako každé semeno obsahují semena jitrocele kyselinu fytovou, která je důležitá pro energetický metabolismus rostlin a je také pro rostlinu zásobním zdrojem fosforu. Kyselina fytová je považována za významnou antinutriční látku, která váže dvojmocné ionty jako je vápník, hořčík či zinek a je schopna s nimi tvořit poměrně pevné cheláty.
Na druhé straně je látkou se silným antioxidačním účinkem a nepůsobí tedy celkově nijak negativně, pokud jsou semena psyllia správně a rozumně užívána.

Osemení psyllia (husks), pokud jsou správně zpracována, obsahují převážně jedinečnou arabinoxylanovou vlákninu, která se v lidském organismu neštěpí a působí jako balastní látka s příznivým účinkem na celou řadu fyziologických funkcí.

Přípravek Dietline Psyllium Husks obsahuje ve 100g 95 % této vlákniny. Zbytek hmotnosti tvoří zejména voda. Obsah tuku a kyseliny fytové resp. fytinu je pouze stopový.

Psyllium je používáno především pro jeho příznivý vliv na hladinu cholesterolu a krevního cukru.

Díky svému charakteristickému chování ve vodě působí proti zácpě a zlepšuje střevní pasáž. Má ochranný vliv na žaludeční a střevní sliznici. Tukové látky, které obsahují semena psyllia, dráždí střevní stěnu podobně jako běžná projímadla, včetně většiny přírodních, a při jejich použití je třeba postupovat také s určitých respektem a rozvahou.

Při dlouhodobém používání semen může dojít v lidském těle k nedostatku vápníku a zinku či jiných prvků, které tvoří v přírodě dvojmocné sloučeniny. To je třeba brát na vědomí například u těhotných žen či lidí se sklonem k osteoporóze, kteří se vyhýbají konzumaci mléčných výrobků. Proto je ve většině případů mnohem vhodnější dlouhodobě používat osemení psyllia, které obsahuje výrazně více vlákniny.
Složení osemení psyllia a jeho fyziologické účinky jsou tedy při stejné dávce v gramech jiné než u samotných semen.

Psyllium Husks můžeme kombinovat s jinými rozpustnými vlákninami, jako jsou třeba galaktomanany či glukomanany (Guareta SlimLinea či Guareta SuperSlim). Lze je kombinovat způsobem dávka za dávku. V případě Guarety Slimlina je můžeme společně zamíchat do vhodného pokrmu. To je vhodné nejen pro účel doplnění denního příjmu vlákniny, ale také výraznějšího snížení glykemického indexu potravy.

Psyllium Husks má smysl užívat dlouhodobě v dávce okolo 6-15g za den. Optimální dávkování je možné konzultovat cestou naší poradny.

Komentáře:

Tento článek ještě neobsahuje žádné komentáře. Buďte první, kdo odpoví!

Centrum pro poruchy metabolismu a výživy

Poskytuje komplexní péči pro pacienty, kteří potřebují nutriční podporu.

Kontakt  |  Napsali o nás

Jak zhubnout

Diet Guareta
© 2011 Dr. Staněk spol. s.r.o.| Vytvořila V3Net.cz - webové prezentace na míru Nahoru