V košíku nejsou žádné položky. Jak nakupovat?
Přihlášením souhlasíte se zpracováním osobních údajů

Cholesterol

Cholesterol

Onemocnění kardiovaskulárního systému jsou nejčastější příčinou úmrtí v naší zemi. Uvádí se, že způsobují asi polovinu všech úmrtí. V posledních letech se prodlužuje průměrná délka života a vzrůstá počet zachráněných lidí, díky obrovskému rozvoji a zvýšení kvality srdečních a cévních operací. Také přibývá lidí, kteří mají zájem aktivně o své zdraví pečovat. Mění stravovací návyky, kontrolují si svoji váhu a sportují.

Nejčastější příčinou kardiovaskulárních onemocnění je ateroskleróza a její komplikace (ischemická choroba srdeční, cévní mozkové příhody, ischemické onemocnění dolních končetin). Při rozvoji aterosklerózy a jejích komplikací se uplatňuje celá řada rizikových faktorů, které podporují její vznik a také vznik krevních sraženin (trombů), které s ní souvisejí. Ateroskleróza vede k postupnému zúžení průsvitu cév a ke ztrátě nesmáčivého povrchu výstelky, která je zevnitř pokrývá. Tím se mohou vytvářet tromby, které pak vyvolávají rychlý uzávěr cév. Rizikové faktory rozvoje aterosklerózy můžeme rozdělit na neovlivnitelné (stáří, pohlaví, dědičné předpoklady) a ovlivnitelné, mezi ně patří většina laboratorních faktorů, které se v této souvislosti stanovují, dále například nadváha či obezita, vysoký krevní tlak a kouření.

Celkový cholesterol v krvi je jedním z nejznámějších a zároveň nejzávažnějších rizikových faktorů rozvoje aterosklerózy. Jeho hladina v krevním séru by se měla pohybovat v rozmezí 3,5 -5,2 milimolu na litr. Pokud označíme riziko výskytu infarktu myokardu při hladině 5,0 mmol/l jako jedna, potom hladina 7,4 mmol/l představuje již riziko čtyřnásobné.

Jestliže nám byla zjištěna zvýšena hladina cholesterolu, měli bychom vedle zvýšení tělesné a pohybové aktivity okamžitě provést dietní opatření. V našem jídelníčku bychom měli omezit příjem tuku a to nejen živočišného. Aterogenní rostlinné tuky ve významném množství obsahují třeba zmrzliny, různé sušenky, náhražky čokolády nebo tukové pečivo. Měli bychom se vyhýbat pokrmům připravených smažením (smažené maso, brambůrky, krokety, hranolky, chipsy…). Pokud máme nadváhu, je třeba tělesnou hmotnost snížit a udržovat si normální hmotnost. Pro udržování normální váhy je nezbytný střídmý jídelníček, který většinou ochrání před zvýšenou hladinou cholesterolu, jestliže netrpíme vrozenou poruchou látkové výměny tuků.
Dalším opatřením může být pravidelné, každodenní užívání doplňků stravy, které pomáhají hladinu celkového cholesterolu snížit. Jsou to například některé rozpustné vlákniny (glukomanan, galaktomanan), fosfolipidy (lecitin) či omega-3 mastné kyseliny (rybí olej).
Až dalším krokem, pokud nejsme dostatečně úspěšní, by měla být farmakologická léčba. Dále mají smysl každoroční preventivní prohlídky, které mohou včas odhalit nástup některých vážných onemocnění.

Poznámka: zvýšenou hladinu cholesterolu však nemusí způsobovat jen nepřiměřená konzumace tuků! Mohou ji negativně ovlivnit i určité jednostranné stravovací návyky praktikované často v dobré víře že jsou zdravé. Příkladem může být „glukózová revoluce“ v USA, kdy se díky dílčím poznatkům o glykemickém indexu potravin začala výrazně více používat fruktóza (ovocný cukr) jako sladidlo do nápojů či třeba do „potravin pro diabetiky“. To vedlo postupně k poznání, že fruktóza je mnohem rizikovější než glukóza a sacharóza, pokud je konzumována ve stejném množství a že zvyšuje nejen celkový a LDL cholesterol, ale také triglyceridy. Z tohoto poznatku ale není třeba dělat závěr, že nebudeme konzumovat ovoce. Všeho s mírou platí bez výjimky.

Článek napsal:

Je absolventem Farmaceutické fakulty v Hradci Králové – obor klinická farmacie. V roce 1984 získal doktorát v oboru farmaceutická chemie a farmakologie. V letech 1984-1990 pracoval v nemocničním lékárenství a zabýval se vývojem a podporou klinické výživy v léčebné nemocniční praxi. V letech 1991-1996 pracoval ve farmaceutickém průmyslu. Od roku 1997 je soukromým podnikatelem a zabývá se vývojem přípravků a léčebných postupů pro dietní léčbu obezity a snižování nadváhy.

Komentáře:

11 years ago
esokol
Tak to je zajímavé, měla jsem hodně kilo navíc , kouřila, nehlídala si stravu a měla jsem vysoký tlak, ale vždycky jsem dle rozborů měla cholesterol naprosto v normě. Moje známá je naprostý opak a s cholesterolem má celoživotně problém. Asi v tom hraje roli také nějaká dědičnost. E.S.
 
Zapojte se do diskuze. Přidat nový komentář.

Centrum pro poruchy metabolismu a výživy

Poskytuje komplexní péči pro pacienty, kteří potřebují nutriční podporu.

Kontakt  |  Napsali o nás

Jak zhubnout

Diet Guareta
© 2011 Dr. Staněk spol. s.r.o.| Vytvořila V3Net.cz - webové prezentace na míru Nahoru