Zeleninový boršč
Lahodná polévka s malou energetickou hodnotou od naší klientky esokol.
Rychlá a snadná příprava.
Ochutnali jsme a můžeme všem jen doporučit.
Pochlubte se i Vy s Vašimi nízkokalorickými recepty. Nabídky posílejte na info@drstanek.cz.
Ingredience
Suroviny uvedené jsou na přípravu velkého hrnce boršče - asi 8-10 dávek. Je možné samozřejmě udělat boršč pouze z poloviny uváděného množství.
- 1 malá hlávka bílého zelí - 300g
- 1 lahvička konzervované červené řepy (nejlépe slazená sladidlem) - 100g
- 2 mrkve - 100g
- 1 středně velká cibule
- 1 malá konzerva rajského protlaku, nebo 100% rajská šťáva aro - 500ml
- 1 malá lžička oleje
- bobkový list, nové koření, pepř, sůl
- 30dkg libového hovězího masa, nebo masoxu
- 1 středně velkou kedlubnu (volitelně) - 100g
- 2 ks nízkotučného bílého jogurtu
- 4 sáčky vlákniny Guareta SlimLinea po 2,5g
- 2 sáčky rýže DietLine Slim Rice
(namísto rýže Slim Rice můžete použít žitný chléb DietLine)
Postup přípravy
Do velkého hrnce pokrájíme hlávkové zelí (popřípadě na kostičky kedlubnu) a dáme vařit s kostkou masoxu či s hovězím masem.
Vedle si v hrnci zpěníme cibulku s nepatrným množstvím oleje (1 malá lžička). Přidáme nastrouhanou či na kostičky nakrájenou mrkev. Scedíme červenou řepu , lak uchováme k dalšímu použití. Červenou řepu restujeme spolu s mrkví. Na závěr přidáme malou plechovku (tu nejmenší) rajčatového protlaku. Až zelí změkne, přidáme bobkový list, nové koření a orestovanou směs z pánve a nalijeme lak z červené řepy. Vaříme vše do měkka. Hustotu polévky si určíte sami, dle chuti. Pokud má někdo rád kyselejší pokrm, může přilít trochu octa.
Osolíme, opepříme. Necháme polévku trochu vychladnout a vmícháme nízkotučné bílé jogurty (nahrazují tučnou smetanu). Do studené, nutno opravdu studené, polévky vmícháme sáčky vlákniny Guareta (slouží nejen k zahuštění polévky, ale i k zasycení).
Dle chuti můžeme do polévky zamíchat i 2 sáčky rýže Slim Rice (nebo k polévce jíst celozrnný žitný chléb DietLine).
Pro ty, co chtějí mít polévku masovou - uvařené hovězí nakrájejte na malé kousky a dejte do polévky. Pokud nepoužijete maso ani masox, je tato polévka velmi vhodné jídlo i pro vegetariány (masox je možné nahradit Vegetou).
Nutriční informace
Polévka má opravdu velmi nízkou kalorickou hodnotu, talíř polévky má okolo 65 Kcal. Pokud ale budete k boršči přikusovat žitný chléb Dietline ( 1 balení - 2plátky), tak připočtěte nejen dalčích 75kcal, ale také třeba 14g sacharidů a 2,5g bílkovin.
V tabulce uvedené množství by mělo vystačit na dávku 8 polévek, tedy velký hrnec.
Orientační energetická a výživová hodnota - 8 porcí | |||||||
Energetická hodnota | Bílkoviny | Sacharidy | Tuky | Vláknina | |||
(Kcal) | (kJ) | (g) | (g) | (g) | (g) | ||
1 | malá hlávka bílého zelí -300g | 94 | 393 | 4,5 | 13,5 | 0,6 | 8,1 |
1 | červená řepa-100g | 55 | 231 | 1,8 | 10,6 | 0,1 | 2,3 |
2 | mrkve (100g) | 58 | 243 | 1,4 | 9,7 | 0,8 | 3 |
1 | cibule | 33 | 138 | 2 | 5,8 | 0,2 | 0 |
1 | malá konzerva rajského protlaku, nebo 100% rajská šťáva ARO - 500ml | 11 | 46 | 0,05 | 2,5 | 0,05 | 0 |
1 | malá lžička oleje bobkový list, nové koření, pepř, sùl |
- | - | - | - | - | - |
1 | masox nebo asi 30dkg libového hověžího masa namísto masoxu | 49 | 206 | 5,6 | 0,1 | 2,9 | 0 |
1 | středně velká kedlubna (volitelná přísada)100g | 39 | 164 | 2,1 | 5,8 | 0,2 | 2,8 |
2 | nízkotučné bílé jogurty - (K-Classic Miblu - 150g) | 132 | 554 | 17,2 | 15 | 0,4 | 0 |
4 | sáčky vlákniny Guareta SlimLinea 2,5g | 20 | 84 | 0 | 0 | 0 | 10 |
2 | sáčky rýže DietLine Slim Rice | 44 | 184 | 0,04 | 10,4 | 0,2 | 5,2 |
535 | 2243 | 34,69 | 73,4 | 5,45 | 31,4 |
Cuketu nakrájíme na kolečka, opepříme, osolíme, malinko bazalky. Hovězí maso nakořeníme dle chuti. Dáme vždy řadu cukety a řadu masa. Cuketa vypustí hodně vody, ale ta se vypeče a zároveň se upeče maso. Zapeču nakonec se 2 vejci, zeshora posypu sýrem, nějakým , který nemá moc tuku. Podávám se zeleninovým salátem.
Je to můj osvědčený recept a asi se po něm moc nepřibere. Myslim, že hovězí maso si může někdo nahradit i jinym masem dle svojí chuti. Jednou jsem cuketu zaměnila za lilek, taky to bylo dobré. Hodně to jíme v létě. Zapoměla jsem uvést, že se plátky cukety ještě potírají rozetřeným česnekem!!, to je nejdůležitější k dodání chutě.
Jindřiška